Zdravljenje keratokunusa roženice

Bo po operativnem posegu moj vid boljši?

Poseg v prvi vrsti ni namenjen izboljšanju vida, temveč z njim poskušamo zavreti napredovanje bolezni in se tako izogniti potrebi po presaditvi roženice. Seveda pa se ob tem trudimo ohraniti tako vidno ostrino, s katero je pacient še zadovoljen. Kakšen bo vid po operaciji, je odvisno predvsem od stopnje prizadetosti roženice. Lahko ostane nespremenjen, pri mnogih pa se nekoliko izboljša.

Je možno po uspešnem zdravljenju odpraviti še dioptrijo z laserjem?

Pri tistih, kjer je bila bolezen odkrita v zgodnji fazi ter uspešno zdravljena s »crosslinkingom« je kasneje ob stabilni dioptriji ter dovolj debeli roženici, možno izvesti še površinsko lasersko odpravo dioptrije z metodo LASEK.

 
 
 

Kdaj je najprimernejši čas, da se odločim za zdravljenje?

Glede na potrjene odlične rezultate zdravljenja keratokonusa z metodo »crosslinking« ter njeno varnost, svetujemo da se zdravljenje izvede v čim bolj zgodnji fazi. Tako z zdravljenjem ne le obvarujemo roženico pač pa ohranimo tudi dober vid.

 
 
 

Je priporočljiva izvedba zdravljenja na obeh očeh, tudi če je vid slab le na enem očesu?

Običajno bolezen prizadane obe očesi, vendar ne napreduje z enako hitrostjo. Sprva je pogosto vid slab le na enem očesu. V kolikor s preiskavami potrdimo začetek razvoja bolezni tudi na drugem očesu, svetujemo da se zdravljenje izvede na obeh očeh. Tako preprečimo, da bi prišlo do poslabšanja vida tudi na boljšem očesu.

 
 
 

Koliko časa traja okrevanje?

Zgodnja faza okrevanja po posegu traja tri do pet dni. V tem času, se obnovi sloj povrnjih epitelnih celic roženice. Običajno toliko časa traja tudi občutek draženja in solzenja, ki je prisoten po posegu. Celjenje v globljih slojih roženice, kjer potekajo procesi preoblikovanja kolagenih vlaken, je počasnejše, traja šest do osem tednov. V tem času je lahko vid meglen, možno je bleščanje.

 
 
 

Je crosslinking nova metoda zdravljenja v medicini?

Ne. Princip crosslinkinga že leta poznamo v otorinolaringologiji, ortopediji in srčni kirurgiji, za zdravljenje roženičnega keratokonusa pa se metoda uporablja zadnje desetletje. Prve klinične študije uporabe te metode so se začele pred 14 leti in dosedanje raziskave potrjujejo, da je ob pravilnih indikacijah varna in da lahko ustavi ali upočasni napredovanje keratokonusa.

 
 
 

Je potrebno to zdravljenje ponavljati?

Ne, ta poseg se izvede le enkrat na vsakem očesu. Glede na izsledke dosedanjih raziskav, naj bi s to terapijo dosegli trajno povečanje togosti roženice.

 
 
 

SAMOPLAČNIŠKA cena 1000 EUR

Vključuje operacijo, potrebna zdravila in kontrolni pregled.
Možnost plačila na obroke. Hitro in brez čakalnih vrst.

Cenik storitve

REVIJA VID&GIB

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.