Zdravljenje keratokunusa roženice

Z najsodobnejšo metodo zdravljenja keratokonusa “CXL – Crosslinking” je možno zaustaviti napredovanje bolezni ter ohraniti roženico. Če so vam ugotovili to obolenje ne odlašajte z zdravljenjem, saj nošenje kontaktnih leč ni učinkovita alternativa, ki bi vas obvarovala pred presaditvijo roženice.

Počasi napredujoče obolenje roženice

Vzrok za roženični keratokonus, nevnetno obolenje roženice, ki ob napredovanju bolezni postaja vse tanjša in vse bolj izbočena, še ni povsem znan. Delno ga pogojuje dednost, lahko se pojavi tudi pri tistih, ki so si zaradi alergij več let drgnili oči. Prvi znamenji, ob katerih posumimo na bolezen, sta čedalje slabša vidna ostrina in stalne spremembe dioptrije očal ali kontaktnih leč. Včasih se ob tem pojavijo tudi dvojni vid pri gledanju z enim očesom, bleščanje ali občutljivost za svetlobo.

Več o izkušnjah pacientov
 
 • Gašper
  Gašper, 29 let,  13. maj 2014

  Ko sem prejel diagnozo keratokonus, je bilo precej nelagodja, sploh ker gre za stanje, ki ni popolnoma ozdravljivo. Po pogovoru z dr. Mikekovo, ki mi je predstavila, kakšni so rezultati cross-linkinga, sem se brez odlašanja odločil za poseg. Najprej na enem očesu, nato še na drugem. Celotno osebje Morele je bilo zelo strokovno in skrbno. Z rezultati sem zelo zadovoljen, vid se je precej izboljšal in vsakoletni redni pregledi kažejo, da je cross linking zelo učinkovit, nadaljevanje bolezni pa ustavljeno.

 • Lara
  Lara, 21 let,  28. februar 2014

  Morela okulisti so super, operirali so mi keratokonus, ko so vsi drugi obupali nad mojim vidom in slabšanje vida se ni le ustavilo, ampak imam celo precej manjšo dioptrijo (videla sem tako slabo, da si niti sama sedaj ne morem predstavljati koliko slabše je bilo - nisem prebrala niti vrste črk pri okulistu in to z očali!). Priporočim jih prav vsem, saj so mi dobesedno rešili življenje! Sedaj vidim popolnoma dobro z majhno dioptrijo. Izkušnjo imam sicer z dr. Kristino Mikek, ki je bila prijazna, profesionalna in je z mano delila veselje ob izboljšanju vida, vendar vem, da je tudi ostalo osebje zelo prijazno. Tisočkrat hvala!! :)

 
 
 
Sprememba v vidni ostrini 5 let po operaciji

Poseg za zaustavitev bolezni

V zgodnjih fazah bolezni večina pacientov še dobro vidi z očali, kasneje se jim za izboljšanje vida običajno predpiše poltrde kontaktne leče, ki pa ne zaščitijo roženice pred napredovanjem deformacije. Z metodo "crosslinking" zavremo napredovanje bolezni in z veliko verjetnostjo dolgoročno zagotovimo ohranitev vida. Zlasti v zgodnjih fazah obolenja pogosto dosežemo tudi izboljšanje vidne ostrine. Metoda je v širši uporabi zadnje desetletje, v Slovenijo pa jo je prva vpeljala ravno naša zdravnica, dr. Kristina Mikek, ki o tem zdravljenju redno vodi tečaje na mednarodnih srečanjih Evropskega združenja za kataraktno in refraktivno kirurgijo (ESCRS). Sodobne smernice narekujejo, da še zlasti pri mladih to zdravljenje izvedemo v čim bolj zgodnji fazi bolezni.

Več o uspešnosti posegov

POTEK IZVAJANJA POSEGA

 
 • Pregled pred operacijo
  Trajanje: 15 minut

  V začetnih fazah je včasih keratokonus težko prepoznati. Preiskavi, ki prvi potrdita prisotnost bolezni sta topografija roženice (analiza oblike ukrivljenosti sprednje in zadnje površine roženice) ter pahimetrija (meritev debeline roženice). Za zanesljive rezultate je pomembno, da pred pregledom vsaj dva tedna ne nosite kontaktnih leč. Poleg potrditve obolenja, s pregledom ugotovimo tudi stopnjo prizadetosti roženice. Zdravljenje z metodo »CXL – Crosslinking« je možno le, če bolezen še ni preveč napredovala. V tem primeru vam pojasnimo, kakšen je postopek zdravljenja in kaj lahko od posega pričakujete.

   
 • Operativni poseg
  Trajanje: 45 minut

  Poseg izvedemo ambulantno, s kapljično anestezijo. Pri posegu s površine roženice odmaknemo vrhnji epitelni sloj celic, zatem roženico prepojimo s posebno raztopino vitamina B2 in jo obsevamo z UV žarki. S tem sprožimo v tkivu kemično reakcijo pri kateri se ustvarjajo dodatne povezave med vlakni kolagena. To poveča togost roženice in zavre napredovanje bolezni. Po posegu v oko vstavimo terapevtsko kontaktno lečo, ki varuje roženico med okrevanjem. Naši zdravniki so prve dni po operaciji za vas telefonsko dosegljivi 24 ur dnevno. Preprosta in hitra dosegljivost zdravnika se nam zdi pomembna, saj daje pacentom občutek varnosti in pomirja.

   
 • Kontrolni pregled
  Trajanje: 15 minut

  Prvi kontrolni pregled opravimo dva do tri dni po posegu, zatem pogostost kontrolnih pregledov prilagajamo poteku okrevanja. V prvih dneh boste lahko čutili bolečine, vid je pogosto prehodno meglen, lahko se pojavi bleščanje. Pomembno je, da veste, da se prvi rezultati zdravljenja pokažejo šele po osmih tednih, dokončno oceno uspešnosti lahko postavimo šele po enem letu. Kakšen bo končni vid po operaciji, je odvisno predvsem od stopnje prizadetosti roženice. Po zaključenem zdravljenju vam svetujemo redne letne preglede s katerimi spremljamo stanje roženice.

   

POGOSTA VPRAŠANJA

Bo po operativnem posegu moj vid boljši?

Poseg v prvi vrsti ni namenjen izboljšanju vida, temveč z njim poskušamo zavreti napredovanje bolezni in se tako izogniti potrebi po presaditvi roženice. Seveda pa se ob tem trudimo ohraniti tako vidno ostrino, s katero je pacient še zadovoljen. Kakšen bo vid po operaciji, je odvisno predvsem od stopnje prizadetosti roženice. Lahko ostane nespremenjen, pri mnogih pa se nekoliko izboljša.

Je možno po uspešnem zdravljenju odpraviti še dioptrijo z laserjem?

Pri tistih, kjer je bila bolezen odkrita v zgodnji fazi ter uspešno zdravljena s »crosslinkingom« je kasneje ob stabilni dioptriji ter dovolj debeli roženici, možno izvesti še površinsko lasersko odpravo dioptrije z metodo LASEK.

Kdaj je najprimernejši čas, da se odločim za zdravljenje?

Glede na potrjene odlične rezultate zdravljenja keratokonusa z metodo »crosslinking« ter njeno varnost, svetujemo da se zdravljenje izvede v čim bolj zgodnji fazi. Tako z zdravljenjem ne le obvarujemo roženico pač pa ohranimo tudi dober vid.

Je priporočljiva izvedba zdravljenja na obeh očeh, tudi če je vid slab le na enem očesu?

Običajno bolezen prizadane obe očesi, vendar ne napreduje z enako hitrostjo. Sprva je pogosto vid slab le na enem očesu. V kolikor s preiskavami potrdimo začetek razvoja bolezni tudi na drugem očesu, svetujemo da se zdravljenje izvede na obeh očeh. Tako preprečimo, da bi prišlo do poslabšanja vida tudi na boljšem očesu.

 
 
 

SAMOPLAČNIŠKA cena 1000 EUR

Vključuje operacijo, potrebna zdravila in kontrolni pregled.
Možnost plačila na obroke. Hitro in brez čakalnih vrst.

Cenik storitve

REVIJA VID&GIB

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.