Zdravljenje glavkoma (zelene mrene)

Glavkom ali zelena mrena je skupina bolezni, katere skupna značilnost je napredujoča okvara vidnega živca. Najpomembnejši dejavnik za nastanek bolezni je zvišan očesni tlak, katerega zgornja meja se pri posameznikih razlikuje. Z zdravljenjem dosežemo, da se napredovanje bolezni ustavi ali vsaj zelo upočasni. Če je glavkom odkrit dovolj zgodaj, lahko večinoma ohranimo dobro vidno funkcijo in s tem kakovost življenja.

POTEK IZVAJANJA POSEGA

 
 • Temeljit pregled oči
  Trajanje: 30 minut

  Ob prvem pregledu se v očesni ambulanti pogovorimo, določimo vidno ostrino, izmerimo očesni tlak, opravimo temeljit pregled očesa z biomikroskopom, ocenimo očesno zakotje in videz izstopišča vidnega živca. Pacient opravi preiskavo vidnega polja, kjer ovrednotimo morebiten izpad vidne funkcije zaradi odmrtja živčnih vlaken. Glede na rezultate ocenimo ali so oči zdrave ali gre pri pacientu za povišan očesni pritisk in, če se je že razvila bolezen.

   
 • Primarno zdravljenje
  Trajanje: Vse življenje

  Primarno zdravljenje glavkoma je usmerjeno v znižanje očesnega tlaka s kapljicami za oči, ki znižujejo očesni tlak na različne načine. Lečeči zdravnik se odloči katere kapljice so potrebne za določenega pacienta. Pogosto je treba uporabiti kombinacijo več vrst kapljic, da dosežemo želeno znižanje očesnega tlaka. Pacienti jih navadno jemljejo enkrat ali dvakrat na dan, vse življenje.

   
 • Lasersko zdravljenje glavkoma odprtega zakotja
  Trajanje: 10 minut

  Pri glavkomu odprtega zakotja uporabljamo Selektivno Lasersko Trabekuloplastiko - SLT. Po najnovejših smernicah Evropskega glavkomskega združenja je primerna tako za začetno zdravljenje očesne hipertenzije ali glavkoma, kot tudi pri bolnikih kjer zdravljenje samo s kapljicami ni dovolj učinkovito. Z uporabo laserja lahko odložimo invazivnejši kirurški poseg. Primeren je za bolnike, ki imajo alergijo na kapljice, za tiste z občutljivo očesno površino, za tiste, ki ne želijo uporabljati kapljic ali si jih sami težko dajejo. Novejši laserji so zaradi uporabljenje nižje terapevtske energije varni, a hkrati učinkoviti. Začetno zdravljenje s SLT zniža očesni tlak za približno 30%. Kadar pa bolniki že uporabljajo kapljice, se tlak po terapiji dodatno zniža še za 12 do 25%. Postopek laserskega zdravljenja je neboleč. Oko anesteziramo s kapljicami, na oko postavimo kontaktno lečo in laserski žarek usmerimo v očesno zakotje na kanalčke. S tem se izboljša delovanje trabekuluma, očesna vodka bolje odteka in v očesu je manjši tlak. Redko se pojavijo stranski učinki (blago vnetje, manjša krvavitev, povišanje tlaka), ki so blagi in prehodni.

   
 • Zdravljenje glavkoma zaprtega zakotja
  Trajanje: 10 minut

  Pri glavkomu zaprtega zakotja uporabljamo YAG lasersko iridotomijo. Tudi tukaj oko anesterziramo s kapljicami, na oko postavimo kontaktno lečo in z laserjem napravimo drobno luknijco v irisu, da lahko prekatna vodka pride do kanalčkov v očesnem zakotju. Tako lahko vodka odteka in očesni tlak se normalizira.

   
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Brezplačno predavanje

Če bi želeli izvedeti več o možnostih trajne odprave dioptrije, se prijavite na brezplačno predavanje. Spoznajte našo ekipo in se pogovorite z zdravnikom.

  

Trenutno ni napovedanih predavanj


Za obveščanje o prihodnjih predavanjih se prijavite na e-novice.

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.