Specialistični okulistični pregled

Tudi če nimate težav, ne bo odveč, če svoje oči vsake toliko časa pokažete strokovnjakom, ki bodo znali preveriti, ali se na njih pojavljajo nepravilnosti, ki bi lahko pomenile začetek kakšnega obolenja. Če imate občutek, da se vam vid slabša, je tak pregled še toliko bolj priporočljiv.

Natančen specialistični pregled

Na splošnem okulističnem pregledu lahko ugotovimo morebitne bolezenske spremembe na očeh, pa tudi sume na nekatera druga bolezenska stanja v telesu. Pri nas zato natančno pregledamo sprednje, povrhnje predele očesa, očesno ozadje z mrežnico in izmerimo očesni tlak. Če na očesu opazimo kakršnakoli znamenja nepravilnosti, pa odvisno od suma na vrsto obolenja naredimo še dodatne specialne očesne preiskave. Za tako celovit pregled oči so potrebne diagnostične naprave, ki jih večina okulističnih ambulant v optikah nima, in dobra ura vašega časa.

Več o izkušnjah pacientov
 
 • Katarina, 42 let,  14. maj 2014

  V aprilu 2014 sem se prijavila na pregled in določitev dioptrije pri očesnem centru Morela okulisti, saj sem imela kot dolgoletna uporabnica kontaktnih leč zadnjih šest mesecev težave z vidom, in to kljub rednim vsakoletnim pregledom pri okulistih. S pregledom v očesnem centru Morela okulisti sem bila izredno zadovoljna. Zdravnica, dr. Urša Pečjak si je zame vzela bistveno več časa, kot sem ga bila vajena od prej, podrobno me je izprašala o vseh težavah z očmi ter mi z veliko potrpežljivosti na novo izmerila dioptrijo, hkrati pa mi je tudi razložila, od kod izhajajo moje težave in kaj lahko v prihodnosti še pričakujem. Moje zadovoljstvo z opravljenim pregledom pa so dopolnile tudi prijazne uslužbenke v sprejemni pisarni, ki so poskrbele, da je vse potekalo gladko in brez slabe volje, čeprav je bila tisti dan v čakalnici precejšna gneča. Obisk očesnega centra Morela okulisti v Tehnološkem parku Brdo v Ljubljani toplo priporočam!

 • Urška
  Urška, 37 let,  24. april 2014

  Včasih človeka zaskrbi že ob manjših težavah z očmi, sploh, če ima za sabo izkušnjo hudega vnetja. Zato sem še toliko bolj hvaležna, da so danes na temeljitem pregledu oči v Morela okulisti ugotovili, da ni hujšega in sem spet lahko mirna.

 • Manca
  Manca, 66 let,  15. april 2014

  Morela okulisti so blagovna znamka, ki ji zaupam. Naša družina že dve desetletji ali pa več obiskuje odlično očesno zdravnico Morela: najprej MATER, zdaj HČER Moje občutljive oči so potrebne skrbnega stalnega nadzora, ne le odličnih tehničnih meritev, temveč tudi prijaznega pogovora. Kadar -- in to je pogosto -- obiščem Morela okuliste, dobim oboje: vrhunsko tehnično in medicinsko znanje ter pogovor toplega srca. Deležna sem tega, kar velja za najboljše: "Dober zdravnik je dober človek, ki zna tudi medicino."

 • Meta
  Meta, 45 let,  5. oktober 2012

  Tudi meni so Morela okulisti všeč, sem bila pri njih na pregledu v Tehnološkem parku, prijazni, strokovni, dr. Morela mi je podrobno vse razložila, kar me je zanimalo. Res priporočam!

 
 
 
Pogostost posameznih novo odkritih obolenj pri specialističnem pregledu

Za uspešno zdravljenje ključno zgodnje odkrivanje

Mnoga očesna obolenja v zgodnjih fazah potekajo prikrito. V nekaterih primerih lahko s predpisom očal začetno poslabšanje vida celo izboljšamo. Prepogosto pacienti z obolenji kot so keratokonus, glavkom, degeneracija rumene pege ali odstop mrežnice na pregled pridejo šele v fazi izrazitega poslabšanja vida, ko so v očesu nastale že nepopravljive okvare. Da bi bilo takšnih primerov čim manj, redne kontrolne preglede pri okulistu priporočamo vsem, ki nosijo očala ali kontaktne leče ter tudi tistim, ki že imajo ugotovljeno kako očesno obolenje ali se zdravijo zaradi bolezni, ki lahko negativno vplivajo na oči (sladkorna bolezen, povišan krvni tlak).

POTEK IZVAJANJA POSEGA

 
 • Izvedba očesnih meritev
  Trajanje: 10 minut

  Ob prvem obisku v naši ambulanti vam bomo najprej izmeril očesno dioptrijo in očesni tlak. V primeru, da nosite očala, določimo tudi dioptrijo očal, ki jih uporabljate. Tistim, ki veliko nosijo kontaktne leče svetujemo, da jih vsaj dva dni pred pregledom ne uporabljajo. Koristno je, če imate v tem primeru pri sebi zadnji izvid oftalmologa s podatki o predpisanih kontaktnih lečah.

   
 • Določitev vidne ostrine
  Trajanje: 15-30 minut

  Zelo pomemben del vsakega očesnega pregleda je določitev vidne ostrine brez in z korekcijo z očali. Tako preverimo, če je vzrok za slabši vid le očesna dioptrija, pridobljeno očesno obolenje ali prirojena slabovidnost (nerazvit vid). Temu delu pregleda praviloma sledi širjenje očesne zenice, kar dosežemo s posebnim zdravilom v obliki očesnih kapljic. Na ta način zagotovimo dobro preglednost globljih očesnih predelov, predvsem očesnega ozadja, torej mrežnice. Običajno traja 15-30 minut, da se zenica dovolj razširi.

   
 • Pregled z biomikroskopom
  Trajanje: 15 minut

  Zdravnik okulist po širitvi očesne zenice z uporabo posebnega mikroskopa podrobno pregleda vse dele očesa. Pri tem še posebej pozorno oceni roženico, očesno lečo ter mrežnico z rumeno pego. Glede na ugotovitve predhodnih meritev in izvedenega pregleda očesa zatem predlaga zdravljenje, v nekaterih primerih pa še izvedbo dodatnih specialnih preiskav. V našem centru dajemo poseben poudarek dobremu osebnemu stiku zdravnika s pacientom. Trudimo se, da vsakomur z izčrpnim pogovorom pojasnimo naravo njegovih težav ter mu svetujemo glede zdravljenja.

   
 • Dodatne specialne preiskave
  Trajanje: 15 minut

  Pri nekaterih očesnih obolenjih ter pred operativnimi posegi za izboljšanje vida so potrebne še dodatne specialne preiskave. Sem sodijo lasersko slikanje očesnega ozadja – OCT, določitev vidnega polja, analiza strukture roženice s topografijo ali pentacam meritvijo, biometrija očesa, spekularna mikroskopija za določitev števila in kakovosti celic v notranjem sloju roženice, pahimetrija z meritvijo debeline roženice, aberometrija za določitev optičnih aberacij očesa. Vse te preiskave prav tako izvedemo v našem centru. Nekatere od njih je možno opraviti sočasno ob obisku zdravnika, spet druge zahtevajo dodaten obisk pri nas.

   

POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj obsega tak pregled?

Pri splošnem pregledu zdravnik najprej izmeri dioptrijo in določi vidno ostrino. Vedno se izmeri tudi očesni tlak ter z biomikroskopom pregleda sprednje dele očesa, torej roženico ter očesno lečo. Sledi širjenje očesne zenice s kapljicami ter skrben pregled očesnega ozadja. Pri nekaterih obolenjih so naknadno po splošnem pregledu potrebne še nekatere dodatne preiskave kot so pregled vidnega polja ali na primer lasersko slikanje očesnega ozadja. Te preiskave sicer niso del standardnega pregleda, običajno pa jih lahko opravite v okviru enega obiska našega centra.

Lahko vozim po pregledu?

Približno dve uri po pregledu bo vaš vid zaradi razširjenih zenic nekoliko zamegljen. V tem času niste sposobni za upravljanje z vozili. Pacientom svetujemo, da na tak pregled pridejo s spremstvom ali uporabijo javni prevoz.

Kako pogosti naj bodo pregledi pri okulistu?

Splošnega pravila ni, vse zavisi od starosti, morebitnih že znanih očesnih obolenj ali spremljajočih splošnih telesnih obolenj, ki nekatera vplivajo tudi na vid. Redni obdobni pregledi so tako priporočljivi pri tistih s sladkorno boleznijo, pri povišanem očesnem tlaku (glavkomu), pri nekaterih boleznih očesnega ozadja (mrežnice), pri kroničnih obolenjih roženice (naprimer keratokonus), pa tudi pri vseh, ki so redni uporabniki kontaktnih leč.

Koliko časa potrebujem, da opravim pregled?

Računajte, da se boste v ambulanti zadržali približno eno uro. Po meritvah dioptrije, očesnega tlaka in pregledu sprednjih očesnih delov je potrebno s kapljicami razširiti očesno zenico, kar traja približno 15-20 minut. Sledi še pregled očesnega ozadja in v nekaterih primerih glede na ugotovitve pregleda še katera od dodatnih preiskav.

 
 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Brezplačno predavanje

Če bi želeli izvedeti več o možnostih trajne odprave dioptrije, se prijavite na brezplačno predavanje. Spoznajte našo ekipo in se pogovorite z zdravnikom.

  

Trenutno ni napovedanih predavanj


Za obveščanje o prihodnjih predavanjih se prijavite na e-novice.

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.