Pregled za predpis očal ali kontaktnih leč

Kaj je glavna razlika med mehkimi, poltrdimi in trdimi lečami?

Razlika med njimi je v vrsti materiala, iz katerega so narejene. Mehke leče so iz materiala, ki prepušča največ kisika, in so zato najbolj udobne za nošenje. Te leče uporablja 99 odstotkov uporabnikov leč. Poltrde leče imajo manjšo prepustnost kisika in se uporabljajo predvsem pri pacientih s keratokonusom ter visokimi stopnjami astigmatizma, ki ga z mehkimi lečami ni možno korigirati. Trde leče pa se ne uporabljajo več, ker so jih poltrde popolnoma nadomestile.

Katera leča je zame najbolj primerna?

Na to vprašanje ne moremo dati vnaprejšnjega in splošnega odgovora. Ljudje smo različni in imamo različne potrebe, zato najbolj primerne kontaktne leče za vsakega posameznika izberemo na podlagi pregleda oči in pogovora o njegovem življenjskem stilu.

 
 
 

Ali lahko uporabljam mehke leče, če imam astigmatizem?

Da. Obstajajo tudi različne dnevne, 14-dnevne in mesečne mehke kontaktne leče s korekcijo astigmatizma.

 
 
 

Kakšna je nevarnost, če 14-dnevne leče uporabljam en mesec?

Z daljšo uporabo leč se manjša njihova prepustnost za kisik, v njih pa se nabira vedno več proteinov in lipidov iz solz, kar povzroča tveganje za razvoj bakterijske okužbe roženice. Zaradi slabše preskrbe roženice s kisikom se v njej začnejo dogajati tudi kronične spremembe v obliki razraščanja drobnih žilic, ki postopno okvarijo roženico. Na ta način namreč telo poskuša izboljšati preskrbo tega tkiva s kisikom. S prostim očesom tega ne vidimo, se pa lepo vidi pod mikroskopom pri mnogih dolgotrajnih uporabnikih leč.

 
 
 

Ali z lečami lahko plavam?

Treba je paziti, da leče ne pridejo v stik z vodo oziroma da jih, če se to zgodi, zamenjamo z novimi. V nasprotnem primeru se lahko pod lečo razvije bakterijska okužba očesa, kar ima lahko za posledico resne okvare roženice. Zato je pametno za plavanje uporabljati dnevne leče, ki jih potem zavržemo.

 
 
 

Ali z lečami lahko spim?

Kontaktne leče so tujek v očesu, zato svetujemo, da jih pred spanjem odstranite. Tudi zato, da jih ob tem mehansko očistite. Brez rednega (vsakodnevnega) čiščenja se namreč na lečah nabirajo proteini in lipidi, s tem pa zelo povečate možnosti za okužbo oči. Tudi dnevne leče ni zdravo imeti v očesu 24 ur.

 
 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Brezplačno predavanje

Če bi želeli izvedeti več o možnostih trajne odprave dioptrije, se prijavite na brezplačno predavanje. Spoznajte našo ekipo in se pogovorite z zdravnikom.

  

18. julij 2019

18.00 - 19.00


Optika Morela,
Europark Maribor

Pobreška cesta 18, 2000 Maribor

 

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.