Pregled za predpis očal ali kontaktnih leč

Ko začnete ugotavljati, da ves čas napenjate oči in ne vidite več ostro, naj si bo na daleč ali na blizu, je zaman upanje, da se bo vid vrnil sam od sebe. Če vas ob tem mučijo še glavoboli, je zadnji čas, da nehate utrujati svoje oči in poskrbite za pravilno izmero dioptrije.

Merjenje vrednosti očesne dioptrije

Pregled za predpis očal je običajno del celovitega splošnega okulističnega pregleda, razen kadar ga opravimo samo zaradi želje po novih očalih. V tem primeru zadostuje, da ocenimo vidno ostrino in določimo očesno dioptrijo z refraktometrom. Za vse preglede uporabljamo najsodobnejšo opremo, ki omogoča zelo natančna merjenja, končno dioptrijo za očala ali kontaktne leče pa vam predpišemo na podlagi vaše subjektivne presoje kakovosti vida, ki jo ocenite s preizkušanjem korekcijskih stekel z različno lomnostjo. Končna dioptrija bo pri nas zagotovo izmerjena pravilno. Pravilno pa se boste odločili tudi, če boste v naši optiki MOOP izkoristili znanje naših optikov in si pustili svetovati glede izbire pravih stekel in okvirjev, najbolj primernih za vaš obraz in življenjski stil.

Več o izkušnjah pacientov
 
 • Tilen
  Tilen, 22 let,  15. maj 2014

  Moj bivši optik mi je diagnosticiral, da je moj vid 90% in se bo s časoma slabšal. Pri Morela okulistih so odkrili napako diagnoze in jo popravili s pravilnim predpisom dioptrije. Danes brez številih glavobolov vidim odlično in se z veseljem vračam k Morela okulistom. Hvala Morela!

 
 
 
Zadovoljstvo strank

Zadovoljstvo strank je najpomembnejše

Največje priznanje za naše delo so zadovoljne stranke, ki širijo dober glas o nas. Z osebnim pristopom, strokovnostjo in predanostjo delu se trudimo, da izpolnjujemo in kadar je le možno tudi presegamo pričakovanja. Zavedamo se, da vedno še obstaja možnost za izboljšave. Z namenom zagotavljanja kakovosti in načrtovanja izboljšav skrbno spremljamo pogostost in potek postopkov reševanja reklamacij. Ponosni smo, da je delež le teh izjemno nizek, še bolj pa na podatek, da jih praktično vedno tudi rešimo v korist in zadovoljstvo stranke.

POTEK IZVAJANJA POSEGA

 
 • Izvedba očesnih meritev
  Trajanje: 10 minut

  Podobno kot pri pregledu zaradi drugih očesnih težav tudi v primeru pregleda za predpis očal ali kontaktnih leč najprej izmerimo očesno dioptrije ter očesni tlak. Pri tistih, ki že nosijo očala, določimo tudi dioptrijo očal, ki jih uporabljajo. Tistim, ki že nosijo kontaktne leče svetujemo, da jih vsaj dva dni pred pregledom ne uporabljajo. Koristno je, če imate v tem primeru pri sebi zadnji izvid pregleda oči s podatki o predpisanih kontaktnih lečah.

   
 • Določitev vidne ostrine
  Trajanje: 10 minut

  Za oceno vašega vida je pomembna določitev vidne ostrine z in brez korekcijskih očal. Tako preverimo, če je vzrok za slabši vid le očesna dioptrija, pridobljeno očesno obolenje ali prirojena slabovidnost (nerazvit vid). V primeru slednjih dveh to praviloma zahteva izvedbno specialističnega okulističnega pregleda, s katerim razjasnimo vzrok slabega vida.

   
 • Pregled oči
  Trajanje: 10 minut

  Ob predpisu očal ali kontaktnih leč se vedno izvede tudi pregled očesa z biomikroskopom. S tem pregledom lahko ocenimo stanje roženice, kar je še posebej pomembno pri tistih, ki veliko uporabljajo kontaktne leče. Ob pregledu je vedno tudi čas za pogovor o pričakovanjih in potrebah posameznika v zvezi z vidom. Tako lahko vsakomur kar najbolje svetujemo pri odločanju o vrsti korekcijskih stekel in pri izbiri kontaktnih leč.

   
 • Ocena vida s testnimi očali ali lečami
  Trajanje: 10 minut

  Pred dokončnim predpisom očal ali kontaktnih leč običajno pri vsakem pacientu njegov vid preverimo še s testnimi očali. S preizkušanjem vida v različnih pogojih osvetlitve in pri gledanju na različne razdalje, kot tudi med gibanjem tako dobimo veliko bolj zanesljiv podatek o primernosti izbrane dioptrije za izdelavo očal.

   

POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj je glavna razlika med mehkimi, poltrdimi in trdimi lečami?

Razlika med njimi je v vrsti materiala, iz katerega so narejene. Mehke leče so iz materiala, ki prepušča največ kisika, in so zato najbolj udobne za nošenje. Te leče uporablja 99 odstotkov uporabnikov leč. Poltrde leče imajo manjšo prepustnost kisika in se uporabljajo predvsem pri pacientih s keratokonusom ter visokimi stopnjami astigmatizma, ki ga z mehkimi lečami ni možno korigirati. Trde leče pa se ne uporabljajo več, ker so jih poltrde popolnoma nadomestile.

Katera leča je zame najbolj primerna?

Na to vprašanje ne moremo dati vnaprejšnjega in splošnega odgovora. Ljudje smo različni in imamo različne potrebe, zato najbolj primerne kontaktne leče za vsakega posameznika izberemo na podlagi pregleda oči in pogovora o njegovem življenjskem stilu.

Ali lahko uporabljam mehke leče, če imam astigmatizem?

Da. Obstajajo tudi različne dnevne, 14-dnevne in mesečne mehke kontaktne leče s korekcijo astigmatizma.

Kakšna je nevarnost, če 14-dnevne leče uporabljam en mesec?

Z daljšo uporabo leč se manjša njihova prepustnost za kisik, v njih pa se nabira vedno več proteinov in lipidov iz solz, kar povzroča tveganje za razvoj bakterijske okužbe roženice. Zaradi slabše preskrbe roženice s kisikom se v njej začnejo dogajati tudi kronične spremembe v obliki razraščanja drobnih žilic, ki postopno okvarijo roženico. Na ta način namreč telo poskuša izboljšati preskrbo tega tkiva s kisikom. S prostim očesom tega ne vidimo, se pa lepo vidi pod mikroskopom pri mnogih dolgotrajnih uporabnikih leč.

 
 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Brezplačno predavanje

Če bi želeli izvedeti več o možnostih trajne odprave dioptrije, se prijavite na brezplačno predavanje. Spoznajte našo ekipo in se pogovorite z zdravnikom.

  

Trenutno ni napovedanih predavanj


Za obveščanje o prihodnjih predavanjih se prijavite na e-novice.

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.