Operacija sive mrene

Če opazite, da pri slabi osvetlitvi slabše vidite, težje prepoznavate barve, se vam na sončni svetlobi prekomerno blešči ali celo vidite dvojno sliko, ne bo odveč, če se prijavite na pregled, da preverimo, ali imate morda sivo mreno. V našem centru letno opravimo več kot tisoč operacij sive mrene. Tudi na koncesijo.

Dejavniki za razvoj sive mrene

Na razvoj bolezni vpliva veliko dejavnikov, najpogostejši pa je dedna zasnova. Če sta bolezen imela oba vaša starša, je veliko možnosti, da se bo s starostjo razvila tudi pri vas. Nekoliko bolj so zanjo dovzetne ženske, zaradi hormonskih sprememb v menopavzi, kadilci in tisti, ki svoje oči pretirano izpostavljajo UV-žarkom. Edino učinkovito zdravljenje sive mrene je kirurški poseg, za katerega se večina odloči, ko jih slabši vid ovira pri vsakodnevnih aktivnostih. Takšna operacija je hkrati priložnost, da se znebite tudi očal za branje. Povprašajte zdravnika ob pregledu o možnosti za vstavitev multifokalne leče.

Več o izkušnjah pacientov
 
 • Tomaz
  Tomaz, 66 let,  20. september 2013

  Lepa hvala za uspešno operacijo vida! Lepo se počutim, orientacija v prostoru in na ulici je mnogo varnejša. Dr.mag, Kristina, mnogo hvala!

  Še leto nazaj sem z očali komaj prišel čez cesto, ko me je operirala dr. Kristina, brez očal hodim po cesti, lepa hvala iz srca vsem, to je novo rojstvo!

 
 
 
Povprečna vidna ostrina brez očal pred in po operaciji

 

Edina rešitev operativni poseg

Gre za enega najbolj varnih in najpogostejših očesnih posegov, ki pri tistih z zdravim očesnim ozadjem omogoča ponovno vzpostavitev 100-odstotno vidne ostrine. Slabši vid kljub operaciji imajo lahko bolniki z nekaterimi spremljajočimi očesnimi obolenji. V našem centru operacijo sive mrene opravljamo tudi na koncesijo, v tem primeru potrebujete napotnico osebnega zdravnika. Posege izvajamo v moderni operacijski dvorani z najsodobnejšo tehnološko opremo, kar skupaj z bogatimi izkušnjami naših zdravnikov zmanjšuje tveganje za morebitne zaplete na najnižjo možno stopnjo. To dokazuje tudi naša statistika, saj smo v zadnjih desetih letih pri operacijah sive mrene imeli manj kot en promil zapletov.

Več o uspešnosti posegov

POTEK IZVAJANJA POSEGA

 
 • Pregled pred operacijo
  Trajanje: 15 minut

  Če se bo izkazalo, da imate sivo mreno, bomo pred operacijo opravili podroben pregled oči in očesnega ozadja, s katerim bomo izključili navzočnost obolenj ali sprememb na očesu, pri katerih operacija ni možna. Ob tem vam bomo pojasnili kako poteka operativni poseg, ki je sicer enak kot pri odpravi starostne dioptrije, in svetovali pri izbiri primerne leče. Obstajata namreč dve vrsti leč. Pri enožariščnih (monofokalnih) boste po operaciji še vedno potrebovali očala za branje, večžariščne (multifokalne) leče pa omogočajo oster vid pri gledanju na daljavo in bližino. Operacija sive mrene je torej lahko tudi vaša priložnost, da se hkrati znebite očal za branje.

   
 • Ambulantni operativni poseg
  Trajanje: 30 minut

  Operativni poseg izvedemo ambulantno, s kapljično anesteziji in traja 15 do 30 minut. Je povsem neboleč in ga lahko opravimo na obeh očesih hkrati. Poteka tako, da skozi droben, tri milimetre dolg rez v roženici z ultrazvočnim aparatom razdrobimo in odstranimo motno očesno lečo in jo nadomestimo z ustrezno umetno. Po operaciji boste dobili vsa potrebna zdravila in navodila za njihovo jemanje. Hkrati vam bodo naši zdravniki v prvih dneh po operaciji za nujne primere na voljo 24 ur na dan.

   
 • Kontrolni pregled
  Trajanje: 15 minut

  Kontrolni pregled opravimo že prvi dan po posegu, saj se vidna ostrina po posegu praviloma zelo hitro povrne. V primeru, da je vse vredu vas naročimo še za en kontrolni pregled čez mesec dni. Ob tem pregledu, se tistim z enožariščno lečo predpiše očala za branje. Po želji lahko opravite drugi kontrolni pregled tudi pri svojem lečečem okulistu.

   

   

   

POGOSTA VPRAŠANJA

Bom videl takoj po posegu?

Vid je takoj po posegu zaradi razširjene očesne zenice in močne svetlobe mikroskopa, ki osvetljuje oko med posegom, nekoliko zamegljen. Pacienti, ki nimajo degenerativnih sprememb na očesnem ozadju in pri katerih med posegom ni prišlo do zapletov, praviloma vidijo ostro že naslednji dan po operaciji.

Kako dolga je življenjska doba znotrajočesne leče?

Leče, ki jih vstavljamo v oko pri operaciji sive mrene, so zasnovane tako, da naj bi ostale nespremenjene vse življenje.

Kaj pridobim, če se odločim za operacijo z multifokalno lečo?

Če se boste odločili za monofokalne leče, boste po operaciji še vedno potrebovali očala za branje, z izbiro multifokalnih leč pa boste ostro videli pri gledanju na daljavo in bližino, tako da dodatna očala ne bodo več potrebna. S tem boste privarčevali tudi pri siceršnjih stroških korekcijskih očal.

Ali se pri operaciji sive mrene uporablja tudi laser?

Laser uporabljamo, če v nekaj mesecih po vstavitvi umetne znotrajočesne leče zadnja lečna ovojnica postane motna, kar ponovno poslabša vid. Pri takšnih pacientih motno ovojnico prekinemo z laserjem in tako ponovno izboljšamo njihov vid.

 
 
 

SAMOPLAČNIŠKA cena 900 EUR

Vključuje operacijo in kontrolni pregled.
Možnost plačila na obroke. Hitro in brez čakalnih vrst.

Cenik storitve

REVIJA VID&GIB

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.