Odprava starostne dioptrije z vstavitvijo multifokalne leče

Če ste vstopili v peto desetletje in opažate, da časopis ob branju držite čedalje bolj stran od sebe, vas zelo verjetno muči starostna daljnovidnost, ki prej ko slej ujame slehernika. A če se ne morete sprijazniti z očali za branje, naj vas razveselimo: tudi starostno dioptrijo je mogoče izničiti.

Najprimernejši tisti s predhodno dioptrijo

Starostno daljnovidnost odpravljamo z vstavitvijo posebne, večžariščne (multifokalne) leče, ki omogoča, da dobro vidimo tako na blizu kot na daleč. Najprimernejši kandidati za takšen poseg ste tisti, ki se vam starostna daljnovidnost pojavi ob predhodni dioptriji, naj si bo ob kratkovidnosti ali daljnovidnosti. Pri takšnih pogojih namreč z operacijo dosežemo najboljše rezultate.

Več o izkušnjah pacientov
 
 • Milly
  Milly, 64 let,  7. april 2014

  Zelo sem vesela, da sem se odločila za operacijo sive mrene pri Morela okulistih. Operirala me je mag. Kristina Mikek. Poseg je bil kratek, povsem neboleč, da ne govorim o prijaznosti in srčnosti dr. Mikekove, ki me je vseskozi vzpodbujala in se mi zahvaljevala za sodelovanje. Za tak poseg bi se z veseljem še enkrat odločila. Naslednji dan po operaciji sem na kontrolnem pregledu videla kot sokol in brala najmanjše črke iz predloge, ki mi jo je mag. Mikekova predložila. Po posegu res nisem imela nobenih težav, bila pa sem izredno zadovoljna in vesela, da sem se odločila za tak poseg. Adijo očala za branje in na daljavo. Vsem toplo priporočam Morela okuliste, kajti res so the best z mag. Kristino Mikek na čelu.

 • Saso
  Saso, 30 let,  19. september 2013

  Kaj naj rečem, občutki so enkratni, da se zjutraj zbudim in ne rabim "tapkat" po nočni omarici in iskati očala. Očala sem nosil od svojega drugega leta starosti, tako, da je to zame ogromna pridobitev, pravzaprav so mi pri Morela okulisti uresničili veliko željo ! Sama operacija je potekala, povsem brez bolečin, prav takšno je tudi okrevanje, zato bi rad pohvalil celotno ekipo, saj so vsi do zadnjega zelo profesionalni. Torej, če bi se radi znebili dioptrije, toplo priporočam, so zaupanja vredni !

 
 
 
Povprečna vidna ostrina brez očal pred in po operaciji

 

Večina povsem neodvisna od očal

Več kot 85 odstotkov pacientov je po vstavitvi večžariščne leče v obe očesi povsem neodvisnih od očal in lahko brez njih berejo, uporabljajo računalnik, vozijo avtomobil, se športno udejstvujejo. Gre za poseg, ki vam resnično spremeni življenski stil ter vas pomladi, saj naenkrat ni več potrebno iskati očal za branje. Če morda sodite med tiste, ki so jim odkrili sivo mreno, je še posebej pomembno, da razmislite o odločitvi za multifokalno lečo, saj vam v tem primeru z operacijo ne le povrnemo vid, pač pa zagotovimo tudi popolno vidno ostrino na daljavo in bližino povsem brez očal.

Več o uspešnosti posegov

POTEK IZVAJANJA POSEGA

 
 • Ugotavljanje primernosti za poseg
  Trajanje: 15 minut

  Informativni posvet je kratek brezplačni pregled s katerim ugotovimo, ali ste primeren kandidat za odpravo starostne daljnovidnosti z multifokalno lečo. Če se bo izkazalo, da bi bila za vas takšna operacija primerna, vam bomo pojasnili potek izvedbe takšnega posega, njegove prednosti ter omejitve. Potrudili se bomo, da vam odgovorimo na morebitna vprašanja. Jamstvo za najvišjo stopnjo varnosti ter kakovosti posegov, ki jih opravljamo so naša izkušenost, strokovna usposobljenost ter najsodobnejša tehnološka opremljenost. To potrjuje tudi pridobljena mednarodna akreditacija ameriške fundacije Joint Commission International.

  S kratkim testom lahko sami preverite, če spadate med tiste, ki so verjetno primerni za odpravo starostne daljnovidnosti z multifokalno lečo.

   
 • Podrobni pregled pred operacijo
  Trajanje: 1 ura

  Če ste primeren kandidat za poseg in se boste zanj tudi odločili, bomo pred operacijo opravili še en temeljit pregled oči in očesnega ozadja, s katerim bomo izključili navzočnost obolenj ali sprememb na očesu, pri katerih vstavitev multifokalne leče ni možna. Ob tem pregledu bomo naredili tudi vse potrebne biometrične meritve očesa, ki so potrebne za izračun lečne dioptrije, in vam svetovali pri izbiri leč. Obstaja namreč več različnih tipov multifokalnih leč, ki se razlikujejo po optičnih lastnostih. Vse leče se naročijo in izdelajo individualno, tako so natančno prilagojene vašim očem in dioptriji. Uporabljamo le najkakovostnejše, zanesljivo preizkušene leče najuglednejših proizvajalcev.

   
 • Operativni poseg
  Trajanje: 15 minut

  Operativni poseg izvedemo s kapljično anestezijo in traja 15 minut. Je povsem neboleč, pogosto ga opravimo na obeh očeh hkrati. Starostno daljnovidnost, pa tudi kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem, odpravimo tako, da skozi droben, tri milimetre dolg rez najprej odstranimo naravno očesno lečo in jo nadomestimo z umetno, multifokalno lečo. Ta poseg se lahko izvede s standardno tehniko, kjer kirurg ročno z ultrazvočnim inštrumentom odstrani okvarjeno naravno lečo. Najnovejša tehnika za to uporablja zelo precizen robotsko vodeni laser, kar še izboljša kakovost vida po posegu. Po operaciji prejmete vsa potrebna navodila za okrevanje. Naši zdravniki so v prvih dneh po posegu za vas telefonsko dosegljivi 24 ur na dan. 

   
 • Kontrolni pregled
  Trajanje: 15 minut

  Okrevanje po takšnem posegu je hitro, vid je praviloma že naslednji dan povsem normalen. Vseeno se boste morali z vstavljeno multifokalno lečo navaditi gledati na blizu, kar lahko traja nekaj tednov po operaciji. Prvi kontrolni pregled običajno opravimo dan po posegu, kasneje sledi običajno še en pregled čez tri do štiri tedne. Kontrolne preglede prilagodimo vedno tako, da lahko skrbno sledimo poteku vašega okrevanja, kar zagotavlja varnost in optimalen končni rezultat odprave dioptrije.

   

POGOSTA VPRAŠANJA

Ali se lahko zgodi, da bom po takšnem posegu videl slabše kot prej?

To se lahko zgodi, če med operacijo pride do zapletov, kot so denimo krvavitev v oko, odstop mrežnice, raztrganje zadnje lečne ovojnice. Ampak verjetnost, da se zgodi kakšen resen zaplet, je izjemno majhna, manj kot 0,1 promila. Pri naših pacientih doslej takšnega zapleta še nismo imeli.

Kaj je glavna razlika multifokalne leče pred navadno lečo?

Optika multifokalnih leč je zelo kompleksna in zasnovana tako, da uklanja svetlobo pod različnimi koti. Na tak način multifokalna leča kljub razviti starostni daljnovidnosti povrne vidno ostrino tako na daljavo kot na bližino. Po vstavitvi multifokalne leče pacienti ne potrebujejo očal za branje in daljavo. To velja tudi za paciente, ki potrebujejo operacijo sive mrene in si se odločili za vstavitev multifokalne leče.

Je možno, da čez čas pride do zamotnitve multifokalne leče?

Uporabljamo le multifokalne leče najbolj uglednih proizvajalcev, ki so dokazano varne in se tudi dolgoročno ne spreminjajo, tako da do zamotnitve leče praktično ne more priti. Zaplet, ki je možen, je pa tudi zelo uspešno rešljiv, je kasnejši razvoj zamotnitve naravne zadnje lečne ovojnice – torej motnjava ovojnice, v kateri leži umetna očesna leča. To motnjavo, v kolikor do nje pride, odpravimo razmeroma preprosto z nekaj minutnim povsem nebočelim ambulantnim laserskim posegom.

Ali je vstavljanje očesne leče boleč poseg?

Ne. Operativni poseg vstavljanja multifokalne leče je enak kot pri odpravi sive mrene. Izvedemo ga ambulantno, s kapljično anestezijo. Pri tem oko zelo preprosto, z vkapanjem kapljic lokalnega anestetika naredimo neobčutljivo in tako je poseg povsem neboleč.

 
 
 • INFORMATIVNO PREDAVANJE
  O OPERACIJAH ZA ODPRAVO DIOPTRIJE

  Če razmišljate o tem, da bi se za vedno znebili očal ter ponovno spregledali, vas vabimo, da se nam pridružite na informativnem predavanju.
  Izvedeli boste vse o operacijah za odpravo dioptrije, prejeli praktične informacije o poteku pregledov, operacije in okrevanja.
  Spoznali boste našo ekipo ter imeli priložnost sproščenega razgovora z zdravnikom.

 
 

SAMOPLAČNIŠKA cena od 1690 EUR

Vključuje operacijo, visoko kakovostno multifokalno znotrajočesno lečo Zeiss, potrebna zdravila in vse kontrolne preglede. Možnost plačila na obroke. Hitro in brez čakalnih vrst.

Cenik storitve

Brezplačno predavanje

Če bi želeli izvedeti več o možnostih trajne odprave dioptrije, se prijavite na brezplačno predavanje. Spoznajte našo ekipo in se pogovorite z zdravnikom.

  

Trenutno ni napovedanih predavanj


Za obveščanje o prihodnjih predavanjih se prijavite na e-novice.

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.