OKULISTI & OPTIKA

  • Dobrodošli v Moreli!POPUSTI NA SONČNA OČALA »MORELA UGODNOST«

V vseh naših optikah smo pričeli s poletnimi razprodajami sončnih očal. Pridite in izkoristite do 50% popust na sončna očala priznanih blagovnih znamk.

Akcija velja do konca septembra.

IZBERITE KVALITETNA SONČNA OČALA

Če so za vas sončna očala predvsem modni dodatek, ki jih menjujete glede na svoje razpoloženje ali obleko in jih zato kupujete, kjerkoli vam kakšna padejo v oči, si delate medvedjo uslugo.

Vsaka sončna očala brez ustrezne UV zaščite očem škodijo, kar najbrž že veste. Ob vsaki zatemnitvi se zenice namreč razširijo in brez UV zaščite v oko dobimo več UV žarkov, kot bi jih, če očal ne bi imeli. Dolgotrajna izpostavljenost soncu brez očal pa lahko povzroča akutne poškodbe površine očesa in tudi obolenja kot so siva mrena, pterigij in spremembe v rumeni pegi, ki se praviloma pokažejo šele čez vrsto let.

Malo denarja, malo muzike

V Sloveniji boste sicer težko našli sončna očala brez osnovne UV zaščite, saj jo zahteva zakonodaja in tako morajo biti vsa sončna očala ustrezno označena s certifikatom CE. Vendar samo s tem dejstvom sončna očala iz supermarketa niso nujno dovolj kakovostna za vaše oči.

Očala, ki jih kupimo v nespecializiranih prodajalnah, običajno po nizkih cenah, so izdelana iz navadne plastike. Ta sicer nudi osnovno UV zaščito, vendar je pri njih vgradnja in obdelava materialov pogosto neustrezna. Pri takšnih očalih so sončne leče pogosto narobe ukrivljene v okvir, zaradi česar se lahko svetloba lomi nepravilno. To pa čutimo kot glavobol, slabost in poslabšanje vida.

Napačno centriranje stekel pri polarizacijskih steklih, kjer je pravilno vstavljanje leč v okvir izjemnega pomena, lahko povzroči, da obe očesi istočasno sprejemata različno sliko. Na to pa naši možgani ne odreagirajo pravilno. Zato lahko občutimo težave predvsem pri vožnji, saj nam ta pojav nevede zmanjšuje koncentracijo.

Kakovost očal je v materialih

Stekla sončnih očal, kupljenih v optiki so izdelana iz kakovostnih materialov, iz polikarbonatov ali celo iz stekla in imajo običajno tudi antirefleksne nanose. Svetloba do oči namreč prihaja tudi od strani, kar sicer redko kdo pomisli. Pri običajnih očalih se potem žarki od leče odbijejo direktno v oči, antirefleksni nanosi pa te žarki odpravijo in s tem oči še dodatno varujejo.

Prav tako iz vrhunskih materialov, iz acetatov, so narejeni okvirji kakovostnih sončnih očal. Ti imajo v ročkah titanovo ojačitev, s čimer lahko očala prilagajamo obrazu, da ne pride do tiščanja in s tem povezanih glavobolov.

Sončna očala torej ne ocenjujemo samo po UV zaščiti, ampak predvsem po kakovosti materialov, iz katerih so izdelana. Zato vsem svetujemo nošenje kvalitetnih sončnih očal, kupljenih v optiki.

Otroci potrebujejo minimalno količino UV žarkov

Prepričanje, da morajo otroci na soncu ves čas nositi sončna očala, je zmotno. UV žarki so v mlajši dobi pomembni, saj jih v majhni količini potrebujemo, da se naša roženica pravilno utrdi in se vezi v njej pravilno tvorijo. Zato otroka med igro raje zavarujmo s pokrivali, pri direktnem izpostavljanju soncu pa uporabimo sončna očala s polikarbonatskimi stekli, da se ne razbijejo. Očala naj imajo nameščen trak za pritrditev, da jih otrok ne izgubi in da ga ne ovirajo

Vzdrževanje sončnih očal

Če hočete, da vam sončna očala dolgo služijo, jih ne puščajte v razgretem avtu ali v vročih prostorih, ker se s tem uničujejo zaščitni nanosi in tudi okvirji. Po nošnji jih skrbno pospravljajte v etui.

Če uporabljate lak za lase, priporočamo, da očal ne nosite na glavi, ker lak ravno tako uničuje zaščitne nanose. Očala čistite s krpicami iz mikrovlaken, občasno jih sperite pod hladno vodo in očistite z milnico. Ne čistite jih v majico ali pulover, ker drobna vlakna poškodujejo površino.

Svetujemo pa tudi, da sončna očala občasno prinesete v optiko MOOP Morela, kjer vam jih bomo brezplačno očistili z ultrazvočnim aparatom, ki odstrani nesnago tudi tam, kjer jih sami ne morete. Po potrebi vam jih bomo tudi naravnali ali zamenjali nosnike.

Kako izbrati ustrezna očala?

Če boste očala izbirali v optiki, svetujemo, da se za nasvet obrnete na prodajalca, ki vam bo znal svetovati, katera očala so za vas in vaš življenjski stil najbolj primerna. Osnovni test preverjanje ustreznosti očal pa lahko naredite tudi sami. Najprej morate ugotoviti, ali se vam očala dobro usedejo na nosu. To preverite tako, da se, ko si nadenete očala, nasmejete. Ustrezna očala so tista, ki vam jih ličnice ne privzdigujejo. Potem preverite še ročke očal. Te morajo stati ravno ob obrazu. Če se raztezajo navzven pomeni, da so premajhna.

Barva stekel sončnih očal je sicer stvar okusa, čeprav je v zvezi s tem dobro upoštevati nekaj dejstev.

Rjava ali jantarno obarvana stekla bolj popačijo barve kot sivo obarvane leče.

Rumena stekla zmanjšajo vpliv modre svetlobe bolj kot rjava in siva, sicer bolj popačijo barve, vendar zelo izostrijo vid, zato so posebej iskana med smučarji, lovci ali pilot.

Zelena stekla blokirajo nekaj modre svetlobe in omogočajo dober kontrast.

Rdeče obarvana stekla so dobra izbira za vodne športe in druge aktivnosti na prostem.

Stekla s polariziranimi filtri bistveno zmanjšujejo neprijetno bleščanje in so zato zelo uporabna pri vožnji, ribarjenju in aktivnostih na snegu.

Vsa sončna očala nudijo enako raven zaščite proti UVA in UVB žarkom ne glede na barvo leče, kategorijo filtra in stopnjo zatemnitve.

V Morela optiki sledimo vsem novostim in trendom na področju sončnih očal. Z bogatim izborom ter individualnim svetovanjem se bomo potrudili, da najdemo pravi modni dodatek in zaščito tudi za vaše oči.

MORELA TEHNOLOŠKI PARK

Tehnološki park 21
1000 Ljubljana

Delovni čas:
PON - ČET od 08.00 do 17.00
PET od 08.00 do 15.00

Telefon: 01 510 23 40
01 510 23 41
E-pošta: optika.lj@morela.si

MORELA DALMATINOVA

Dalmatinova 2
1000 Ljubljana

Delovni čas:
PON - PET od 10.00 do 18.00
SOB od 09.00 do 13.00

Telefon: 01 620 43 12
E-pošta: optika.lj@morela.si

MORELA EUROPARK MARIBOR

Pobreška cesta 18
2000 Maribor

Delovni čas:
PON - PET od 09.00 do 21.00
SOB od 08.00 do 21.00
NED od 09.00 do 15.00

Telefon: 02 620 27 61
E-pošta: optika.mb@morela.si
 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.