OKULISTI & OPTIKA

  • Dobrodošli v Moreli!AKCIJA - IMAMO PRAVI PAKET ZA VSAKE OČI

Potrebujete nova očala? Na blizu, na daleč ali kombinirana? Ena ali dvojna? Tudi leče? Ni problema. Ker so vsake oči drugačne smo za vas pripravili štiri ugodne pakete, ki se prilagajajo vašim očem in vašim potrebam.

Paket osnovni
Cenovno ugodna izbira za vse, ki potrebujete le korekcijska očala. Izbrani modeli očal z osnovnimi enožariščnimi korekcijskimi stekli iz zaloge so na voljo že od 39 €.
 
Paket mladi
Kombiniran paket za mlade in mlade po srcu, ki si življenja ne predstavljate več brez leč, a sem in tja še vedno uporabljate tudi očala, da se vaše oči odpočijejo. Paket vključuje 2 škatlici enodnevnih leč. Ponudba velja za izbrane modele okvirjev in stekel iz zaloge. Pri izbiri dražjih modelov okvirjev in hkratnem nakupu leč vam bomo obračunali 20% popust na cel nakup, če bo to za vas bolj ugodno.
 
Paket progresiv
Prisegate na progresivna očala, saj tako dobro vidite na blizu in na daleč hkrati? Ste kdaj v skrbeh, kako bi se znašli, če se vam očala poškodujejo? Za vse, ki bi želeli imeti dvojna progresivna očala, navadna ali sončna, smo pripravili Paket progresiv, kjer vam, ob nakupu dvojnih okvirjev za progresivna očala, drugi par progresivnih stekel podarimo.
 
Paket družina
Vas v družini več nosi očala? Obiščite nas skupaj in tako prihranite na času in denarju. Ob nakupu dvojnih korekcijskih očal vam bomo na cenejši okvir priznali 30 % popust in vam podarili drugi par enožariščnih korekcijskih stekel.
 

 Vidno ceneje. Vidno bolje.

Ponudba paketov velja do 10. 3. 2019 v Optikah Morela v Ljubljani in Mariboru. Ugodnosti različnih paketov se med seboj ne seštevajo. Akcije se izključujejo.

 

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI IZBIRI OČAL

Izbira očal je vedno individualna zgodba, v kateri se glede funkcionalnosti in dizajna poskušamo čim bolj prilagoditi željam strank. Seveda pa je treba ob tem poznati in upoštevati nekatera pravila in omejitve.

Vsi okvirji niso primerni za vse dioptrije

Ko izbiramo okvirje, je prvo sito predpisana dioptrija. Tako na primer očala z visoko dioptrijo ne smejo biti velika, ker bi bila pretežka. Po drugi strani močan astigmatizem (cilinder) ne dovoljuje očal z ukrivljenimi stekli. Tehnično jih je sicer mogoče narediti, a se lahko zgodi, da so moteča za uporabo, ker lahko dajo občutek dezorientiranosti. Progresivna očala, torej očala za gledanje na daljavo, bližino in srednje razdalje, pa na primer zahtevajo stekla, ki so visoka najmanj 25 milimetrov, in tako morajo biti ukrojeni tudi okvirji.

Očala prilagojena obliki obraza

Vsaki okvirji niso primerni za vsak obraz. Da najdemo ustrezne, velja upoštevati tri temeljna priporočila. Prvo pravi, naj bodo okvirji izbrani tako, da poudarijo najlepše poteze obraza. Drugo pravilo pravi, naj bo oblika okvirjev v kontrastu z obliko obraza. Če je, denimo, vaš obraz okrogel, vam bodo lepo pristajala očala z ozkimi, pravokotnimi okvirji, ki bodo vaš obraz navidezno zožili in podaljšali. Tretje pravilo pa zahteva, da je velikost okvirjev v sorazmerju z velikostjo vašega obraza. Ko je sprejeta odločitev glede oblike, so na vrsti barve, pri tem pa je treba upoštevati ten kože ter barvo oči in las posameznika.

Funkcionalnost in dizajn

Večina okvirjev je plastičnih ali kovinskih, očala pa so lahko celo brez njih. Pravilno odločitev boste sprejeli, če boste poznali prednosti in pomanjkljivosti posameznega materiala glede na vzdržljivost, težo, praktičnost, alergenost, … Podobno velja za stekla, ko se je treba odločiti, ali boste imeli taka z nanosom proti bleščanju, kar vam olajša delo z računalnikom in omogoča boljši vid pri nočni vožnji, ali jim boste s prevleko proti praskam podaljšali življenjsko dobo ipd

Nove  navade, nova očala

Sodobna komunikacija in branje sta se z razvojem tehnologije v veliki meri preselila na pametne telefone, računalnike in tablice. Zato se je bistveno spremenil tudi način branja, saj te naprave držimo in uporabljamo drugače kot na primer knjigo ali časopis. Spremenjenim bralnim navadam in z njimi povezanim novodobnim težavam se je z novimi tehnologijami zato morala prilagoditi tudi optična industrija. Danes tako že obstajajo različni tipi bralnih očal. Najpogostejša so še vedno tradicionalna enožariščna bralna očala, vse več pa je povpraševanja tudi po večžariščnih bralnih očalih, celo takšnih, ki so optimizirana za posameznikove potrebe.

Klasična enožariščna bralna očala

 Enožariščna bralna očala so še vedno osnova korigiranega bralnega vida. Materiali, iz katerih so izdelana, so sicer visokotehnološki, a z razvojem ne sledijo tehnikam gledanja oziroma branja. Ta očala tako ne zadovoljujejo potreb sodobnega človeka in uporabnika puščajo omejenega le na bralne razdalje.

Večžariščna bralna očala

Po 40. letu starosti se mnogi začnejo intenzivneje spoprijemati s težavo postopne in popolne nezmožnosti prilagoditve očesa na nekatere bralne razdalje. Zaradi vedno hitrejše dinamike dela z raznovrstnimi ekrani imajo te osebe problem slabega bližinskega vida.

Zaradi novih tehnologij v optični industriji je lahko ta neprijetnost rešena s pravilnim izborom stekla. Večžariščna bralna očala namreč omogočajo, da je prehod z bližinskega vida na vid na daljavo ali vmesne razdalje (denimo do računalniških ekranov) trenuten in brez napak. Zato omogočajo tudi naravno držo telesa in pravilen način gledanja ter so tako idealna rešitev za slab bližinski vid.

Večžariščna personalizirana bralna očala

 Višek tehnologije v optični industriji predstavljajo personalizirana večžariščna bralna očala, ki so izdelana optimalno (in unikatno) glede na potrebe, navade in posebnosti vsakega posameznika. Posebnosti posameznikovega vida spoznamo z običajnimi preiskavami dioptrije, ki pa jim v tem primeru dodamo še analizo vida oziroma tehnike gledanja (branja), pri kateri ugotavljamo centre, naklone in kote gledanja. Vsi zbrani podatki se nato uporabijo za primerno naročilo in izdelavo individualno prilagojenih visokotehnoloških stekel za bralna očala.

Za koga so kombinirana bralna očala?

Poglavitna prednost kombiniranih bralnih očal, ki so idealna rešitev za dober bližinski vid, je v udobju, ki ga ponujajo pri gledanju in branju, saj nam dajejo možnost prilagoditve vida na različne razdalje opazovanega. Takšna očala so zato nepogrešljiv optični pripomoček predvsem za tiste, ki opravljajo pisarniška dela (računovodje, trgovci, računalničarji, odvetniki …), četudi se zelo dobro obnesejo tudi za tiste, ki v pisarni opravljajo manj dela (gradbeniki, strojniki …).

Izbrati pravilno

Ker stranke pogosto niso dovolj poučene in informirane o ponudbi na trgu, se velikokrat odločajo za nakupe, ki ne predstavljajo optimalne rešitve za njihov vid. Zato je posvet z optikom bistven.

Dober optik zna uskladiti želje po estetiki in uporabnosti. Najprej ugotovi, kateri tip okvirja je primeren za določeno obliko obraza in potrebe pri delu. Pri izbiri korekcijskih okvirjev za večžariščna bralna očala najpogosteje priporočamo očala, ki bodo sicer modni dodatek, a hkrati tudi ortopedski pripomoček, ki bo opravljal svojo funkcijo. Tako priporočamo očala, ki so lahka, za kožo prijetna, čim manj obremenjujoča in neokorna. Okvirji naj imajo čim manj motečih elementov, priporočamo celo, da okvir steklo drži le ob stranskem ali zgornjem robu. Tako lahko okvirje prilagajamo tudi obliki obraza ter tipu in tehniki gledanja.

 

S pravilno izbranimi okvirji in tipom stekla ter z izborom oplemenitenj stekla za večžariščna bralna očala posameznik dobi optimiziran izdelek, ki mu bo v zadovoljstvo in bo nepogrešljiv v njegovem vsakodnevnem življenju.

MORELA TEHNOLOŠKI PARK

Tehnološki park 21
1000 Ljubljana

Delovni čas:
PON - ČET od 08.00 do 17.00
PET od 08.00 do 15.00

Telefon: 01 510 23 40
01 510 23 41
E-pošta: optika.lj@morela.si

MORELA DALMATINOVA

Dalmatinova 2
1000 Ljubljana

Delovni čas:
PON - PET od 10.00 do 18.00
SOB od 09.00 do 13.00

Telefon: 01 620 43 12
E-pošta: optika.lj@morela.si

MORELA EUROPARK MARIBOR

Pobreška cesta 18
2000 Maribor

Delovni čas:
PON - PET od 09.00 do 21.00
SOB od 08.00 do 21.00
NED od 09.00 do 15.00

Telefon: 02 620 27 61
E-pošta: optika.mb@morela.si
 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.