Zdravljenje prekomernega solzenja

Stalno solzenje oči in neprestan sluzav izcedek v notranjem očesnem kotičku ni tako nedolžna težava. Ljudje, ki se srečujejo z njo, si morajo v najhujših primerih ves čas brisati solze, kar močno omejuje njihovo kvaliteto življenja pri vsakodnevnih opravilih. Kot vzrok teh tegob se velikokrat pokaže zapora solznih izvodil, ki pa jo je možno pozdraviti. 

Zapora solznih izvodil

Vzrok prekomernega solzenja je po eni strani lahko pretirano izločanje solz, na primer zaradi vnetja očesne površine, po drugi strani pa do težav lahko pride zaradi oviranega odtekanja solz s površine očesa. Solze namreč običajno odtekajo iz očesne površine preko solznih kanalčkov v solzno vrečko, ta se prazni v nosno vorlino in naprej v grlo. Zato imamo pri joku poln nos in slan okus v žrelu! In prav zožitev ali popolna zapora povezave med solzno vrečko in nosno votlino je pogosto vzrok pretiranega solzenja. Zapora te povezave je lahko prirojena ali pa nastane kasneje v življenju zaradi stalnega preoblikovanja kosti obraza, pogostejša je denimo pri ženskah po menopavzi.

Lasersko zdravljenje

Pravilno diagnozo postavimo s podrobnim očesnim pregledom, ki vključuje tudi prebrizganje solznih izvodil. V primeru zapore teh lahko težavo opravimo z minimalno invazivnim posegom, imenovanim laserska transkanalikularna dakriocistorinostomija (TCL-DCR).

Ta poteka tako, da po anatomski poti odpremo novo povezavo med solzno vrečko in nosno votlino in preko komaj milimeter tankega optičnega vlakna dovedemo laserski snop do mesta zapore. Laserski žarek naredi novo odprtino ob minialni poškodbi okolnih tkiv in pot za odtekanje solz je ponovno odprta. Postopek se opravlja brez kožnega reza in ne pušča brazgotin.

Poseg in okrevanje

Poseg opravimo v lokalni anesteziji, ambulantno in traja 30 minut. Po poseg je potrebno eno uro počivati, nato lahko pacient v spremstvu odide domov. Po posegu mora prejemati antibiotik in protivnetno zdravilo v obliki kapljic za oči in nos ter vlažiti nosno votlino. Prvi dan in prvi teden po posegu solzna izvodila ponovno prebrizgamo.

Sam poseg je neboleč, po posegu se lahko pojavijo blage bolečino, ki jih uspešno odpravimo s tableto analgetika Zapleti so redki, blagi in prehodne narave. Lahko se pojavi manjša krvavitev v nosu in oteklina v predelu vek.

Ponovitev zapore solznih izvodil je kljub posegu možna v 15 odstotkih.. V tem primeru nastane opna, ki zastre odprtino, narejeno pri posegu. Z drugim, enostavnejšim posegom lahko to opno odstranimo.

Glavne prednosti posega

 • 85 % uspešnost zdravljenja
 • izvajanje v lokalni anesteziji
 • brez kožnega reza in brazgotine
 • hitro okrevanje

Sorodni članki

 • Korekcija povešenih vek

  V predelu očesa se lahko pojavijo spremembe, ki povzročajo vnetje, otekline ali kako drugače dražijo oko.
  Te spremembe lahko uspešno zdravimo z manjšimi ambulantnimi kirurškimi posegi.

 • Odstranitev kožnih sprememb ob očeh

  V predelu očesa se lahko pojavijo spremembe, ki povzročajo vnetje, otekline ali kako drugače dražijo oko.
  Te spremembe lahko uspešno zdravimo z manjšimi ambulantnimi kirurškimi posegi.

 • Mali očesni posegi

  V predelu očesa se lahko pojavijo spremembe, ki povzročajo vnetje, otekline ali kako drugače dražijo oko.
  Te spremembe lahko uspešno zdravimo z manjšimi ambulantnimi kirurškimi posegi.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.