Zakaj se je Manca Košir odločila za operacijo dioptrije?

Operacije očesne dioptrije so v zadnjem desetletju doživele velik razmah in število izvedenih posegov hitro narašča. Razloga za to sta sodobna tehnologija, ki omogoča odpravo najrazličnejših oblik dioptrije in astigmatizma, ter cenovna dostopnost teh posegov. Eden pomembnih razlogov za razširjenost operacij dioptrije pri starejši populaciji je tudi velika pogostost sive mrene.

Postopno slabšanje vida je v očesni center Morela privedlo tudi dr. Manco Košir.

Pregled pri dr. Kristini Mikek je hitro pokazal, da je vzrok za slabšanje njenega vida razvoj sive mrene, ki je povzročil zamotnitev njene očesne leče.

Operacija sive mrene, kjer se odstrani zamotnjeno naravno očesno lečo in se jo nadomesti z umetno, je edini način za povrnitev dobrega vida. Za skoraj enak poseg gre tudi pri operaciji starostne daljnovidnosti, z eno razliko, da se vstavi multifokalno lečo, ki zagotavlja oster vid brez očal ne le na daleč, temveč tudi na blizu.

Dr. Kristina Mikek: »Vsakemu pacientu, ki mu ugotovimo sivo mreno in nima drugih očesnih obolenj, pojasnimo, da je možno pri posegu namesto standardne leče vstaviti multifokalno lečo. Tako hkrati s sivo mreno odpravimo še starostno dioptrijo. Siva mrena je lahko enkratna priložnost, da se pacient z enim posegom znebi tako sive mrene kot tudi očal za bližino in daljavo.« 

To je bilo ob pregledu pojasnjeno tudi dr. Manci Košir, ki si je lahko hitro predstavljala, kaj bi takšna neodvisnost od bralnih očal pomenila zanjo, ki veliko bere in piše. Sam operativni poseg je potekal brez zapletov in dr. Manca Košir je že dan po posegu navdušeno razlagala o svojem novem vidu.

»Po operaciji sive mrene in vstavitvi znotrajočesnih multifokalnih leč so moje oči jasne, brez sivine, moj vid pa izvrsten tako na blizu kot na daleč. Zdaj ne hodim več po stanovanju iščoč očala, v trgovini na etiketah končno brez očal vidim celo drobni tisk, predvsem pa lahko berem in pišem tako, kot sem to počela pred mnogimi, mnogimi leti,« je navdušena dr. Manca Košir. 

Bi radi preverili, ali je poseg z vstavitvijo multifokalne leče primeren tudi za vas? Izkoristite možnost brezplačnega posveta pri Moreli, ki se ga lahko udeležite v Ljubljani, Mariboru in na Bledu.

Za optimalen rezultat posega in najboljši vid sta potrebna izkušen kirurg in najsodobnejša tehnologija. V očesnem centru Morela so opravili že več kot 15.000 laserskih operacij. So eni redkih, ki izvajajo operacije z vstavitvijo umetnih leč tudi z robotskim laserjem, ki povečuje varnost in natančnost posegov.

Izkoristite možnost brezplačnega posveta in preverite, ali lahko tudi vam pri Moreli pomagajo do odličnega vida. S preprosto prijavo prek spleta ali s klicem na 01/510 23 40 boste prejeli svoj brezplačni termin.

Kot prvi center za očesno kirurgijo v Sloveniji so že pred šestimi leti pridobili akreditacijo najuglednejše mednarodne akreditacijske ustanove Join Commission International, kar priča o izjemni kakovosti storitev.

Objavljeno:
Dnevnik 2019. "Zakaj se je Manca Košir odločila za operacijo dioptrije?". Dnevnik.si. URL: https://www.dnevnik.si/1042872851

 

Sorodni članki

 • Veroniki se je po operaciji spremenilo življenje

  Čeprav so očala lahko čudovit modni dodatek in jih zadnja leta mnogi, predvsem predstavnice nežnejšega spola, nosijo kljub temu, da nimajo težav z vidom, so lahko v številnih situacijah moteča za tiste, ki jih nujno potrebujejo. Ena od rešitev so kontaktne leče, ki pa imajo žal ravno tako svoje slabosti. Tega se še kako zaveda Veronika Blažič, ki je svoja prva očala dobila po koncu osnovne šole, od srednje šole pa je vsakodnevno uporabljala kontaktne leče, ki pa so ji povzročale številne nevšečnosti. Želja po laserski odpravi dioptrije je v njej tlela, odkar je prvič slišala za tovrstne posege, takoj ko je bilo mogoče, pa jo je tudi uresničila. Kot nam je zaupala, je sprememba po operaciji z najnovejšo metodo neverjetna, kakovost njenega življenja pa bistveno boljša.

  Vsi, ki ste zaradi slabovidnosti primorani nositi očala, dobro veste, kako zelo znajo biti v določenih situacijah moteča. Tudi Veronika Blažič, danes diplomirana zdravnica, nam prizna, da so jo očala, ki jih je nosila od konca osnovne šole, pogosto ovirala, predvsem pri športnih aktivnostih. Med drugim namreč pleše balet, pa tudi zelo rada smuča. Zaradi tega je v srednji šoli očala zamenjala za kontaktne leče, ki pa so ji povzročala drugačne preglavice.»Prva leta z lečami nisem imela nobenih težav, kasneje pa so bile oči vedno bolj suhe, razdražene. Neprenašanje kontaktnih leč in nepriročnost očal predvsem pri športu sta bila glavna razloga za mojo odločitev za lasersko odpravo dioptrije,« nam prizna in doda, da je o laserski operaciji razmišljala že zelo dolgo.

  Tudi vi že dolgo razmišljate o laserski odpravi dioptrije? Čim prej se prijavite na brezplačni posvet v očesnem centru Morela okulisti in preverite, ali ste primeren kandidat za operacijo.

  O tovrstnih posegih ima tudi bogato znanje, saj jo področje zanima tudi poklicno – specializacijo si namreč želi nadaljevati v oftamologiji – kar je še dodatno pripomoglo k odločitvi. Žal je morala zaradi nestabilne dioptrije z operacijo nekoliko počakati. »Ko pa so na zadnjem pregledu potrdili, da je dioptrija stabilna, ter da so dioptrija, debelina in površina roženice primerne za laserski poseg, z odločitvijo nisem več oklevala.«

  Najsodobnejša metoda, ki ji zaupajo tudi zdravniki

  Odločila se je za lasersko odpravo dioptrije v očesnem centru Morela okulisti, kjer laserske posege za odpravo dioptrije izvajajo že več kot 15 let in velja za enega vodilnih centrov za očesno refraktivno kirurgijo, ne le v Sloveniji, temveč tudi širše. Poleg tega so tudi prvi očesni center v širši regiji z akreditacijo ameriške fundacije Joint Commission International, ki velja za najbolj ugledno akreditacijsko ustanovo na področju zdravstva.

  Svoje oči je Veronika zaupala oftamologinji dr. Kristini Mikek, ki ji je dioptrijo odpravila s pomočjo metode iLasik. »Za metodo iLasik sem se odločila zaradi nebolečega posega in izredno hitrega okrevanja po operaciji,« pove in v nadaljevanju opiše svojo izkušnjo. »Ni me bilo niti malo strah. Vse skupaj je trajalo približno 15 minut. Dr. Mikek med operacijo pove vsak korak, tako, da sem točno vedela kaj me čaka. Nekaj ur po posegu so se mi oči bolj solzile, motila me je svetloba. Do večera je vse našteto izzvenelo. Naslednji dan sem že normalno nadaljevala z vsakodnevnimi obveznostmi. Prvi teden po operaciji sem imela nekoliko bolj suhe oči, podobno kot pri nošenju kontaktnih leč. Je pa pri meni ta občutek kmalu izzvenel.« Tudi sicer se vedno več posameznikov odloča za odpravo dioptrije po metodi iLasik, nam potrdijo v očesnem centru Morela okulisti, saj gre za najbolj napredno tehnologijo pri laserskih operacijah oči, ki ji zaupajo tudi zdravniki. Prednost posega je ta, da omogoča odpravo dioptrije z izjemno natančnostjo, minimalnimi tveganji za zaplete in z najhitrejšim okrevanjem. Če želite preveriti, ali ste tudi vi primeren kandidat za lasersko odpravo dioptrije, se naročite na brezplačni posvet.

  »Oftalmologija je izredno zanimivo področje medicine, ki se hitro razvija,« nam še pojasni bodoča oftamologinja. »Napredek v tehnologiji (uporaba femto, wavefront tehnologije) je zmanjšal možnost kirurških zapletov. S tomografijo in topografijo roženice se je zelo izboljšala tudi diagnostična obravnava kandidatov, kar olajša najdbo pacientov, ki so za poseg neprimerni.

  Na mojo odločitev je kot rečeno vplivala predvsem kvaliteta posega in hitro okrevanje po operaciji.«

  Neverjetna sprememba po operaciji

  In kako se je njeno življenje spremenilo po operaciji? »Zame je bila to neverjetna sprememba. Lahko bi rekla, da gre za novo kvaliteto življenja brez iskanja očal, tekočine za leče ali čiste brisače pred vstavljanjem kontaktnih leč.«Kot še doda v smehu, se njen mož občasno pošali, da pogreša njeno mrščenje in napenjanje oči med gledanjem televizije. »Seveda je njega to zabavalo, saj sam ni nikoli potreboval očal. Sem pa vesela, da imava sedaj še eno stvar več, ki nama je skupna, in to je sokolji vid.«
  Lasersko odpravo dioptrije zato priporoča vsem, ki imate podobne težave, kot jih je imela sama. Kot poudari, morate najprej opraviti natančen pregled pri refraktivnem kirurgu, ki bo glede na opravljene preiskave lahko opredelil, ali ste za operacijo primerni in kateri poseg bi bil v vašem primeru najustreznejši.

  Ne odlašajte z odločitvijo, ki vam lahko za vedno spremeni življenje na bolje, in se čim prej naročite na brezplačni posvet v očesnem centru Morela okulisti.

   

   

  Objavljeno:

  S.C.  2019. Veroniki se je po operaciji spremenilo življenje. Zadovoljna.si.  URL: https://www.zadovoljna.si/clanek/sport-zdravje/zdravje/veroniki-se-je-po-operaciji-zivljenje-povsem-spremenilo.html (Citirano 12. 02. 2019).

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.