Težave pri nošenju kontaktnih leč

Čeprav kontaktne leče dnevno uporablja na milijone ljudi, ob neustrezni skrbi za leče, slabi higieni ter opuščanju rednih kontrolnih pregledov pri okulistu, te lahko povzročijo trajne očesne poškodbe.

Med najpogostejša obolenja in poškodbe očesa povezane z uporabo kontaktnih leč uvrščamo naslednja:

Acanthamoebni keratitis

Acantamoeba je mikroskopski parazit, ki se nahaja v vodi in lahko okuži roženico ter povzroči keratitis. Obolenje se pojavlja skoraj izključno pri uporabnikih kontaktnih leč. Glavni dejavniki tveganja so kopanje v bazenih, jezerih ali morju s kontaktnimi lečami v očeh, shranjevanje kontaktnih leč v doma pripravljenih raztopinah ter slaba higiena kontaktnih leč. Značilna za to obolenje je huda bolečina, rdečina očesa ter minimalen izcedek. Diagnozo potrdimo z mikroskopskim pregledom celic, ki jih odvzamemo s površine roženice, bolezen pa zdravimo z antibiotiki in protiglivičnimi zdravili. Kljub ustreznemu zdravljenju lahko pride do razvoja hudih brazgotin v roženici, ki kasneje za izboljšanje vida zahtevajo keratoplastiko, torej presaditev roženice.

Roženična razjeda

Razjeda roženice se značilno kaže kot rdeče, boleče oko, vid se poslabša, lahko je prisoten izcedek. Gre za omejeno okužbo roženice, najpogosteje kot posledico bakterijske okužbe, povezane s predhodno poškodbo roženice na tem mestu. Zelo pogosto se pojavlja pri poškodbah površine roženice, ki nastanejo zaradi kroničnega nošenja kontaktnih leč. Okužba je lahko tudi glivična, v tem primeru je običajno povzročitelj acanthamoeba. Tovrstne okužbe pogosteje srečujemo pri plavalcih, ki nosijo kontaktne leče. Med virusnimi povzročitelji se najpogosteje pojavlja virus herpesa.

Gigantocelični Papilarni konjunktivitis

Je še eno značilno obolenje povezano z uporabo kontaktnih leč. Spoznamo ga po pojavu papilarnih sprememb na očesni veznici pod zgornjo veko. Vzrok za razvoj obolenja naj bi bila imunska reakcija na material kontaktnih leč ali draženje zaradi stalne prisotnosti kontaktne leče. Pacienti morajo opustiti nošenje kontaktnih leč, običajno jim predpišemo še kortikosteroidno mazilo ali kapljice.

Preobčutljivostna reakcija na tekočino za shranjevanje kontaktnih leč

Gre za alergično reakcijo na sestavine tekočine namenjene za shranjevanje kontaktnih leč. Pacienti imajo običajno rdeče in razdražene oči ter s težavo nosijo kontaktne leče. Neredko ugotovimo, da so nedavno pričeli z uporabo tekočine za kontaktne leče drugega proizvajalca. Običajno za odpravo težav zadošča uporaba tekočine za leče brez konzervansov ali menjava tekočine za takšno, ki ima drug konzervans.

Proteinski depoziti v kontaktni leči

Nabiranje proteinskih depozitov v kontaktni leči lahko povzroči, da postanejo leče moteče za nošenje in dražijo oko. Problem odpravimo z menjavo kontaktnih leč, da se temu izognemo, pa priporočamo uporabo dnevnih ali mesečnih kontaktnih leč.

Sindrom tesne kontaktne leče

Do težav, značilnih za ta sindrom, običajno pride pri nošenju kontaktnih leč z neprimerno ukrivljenostjo. Zaradi sprememb v solznem filmu na površini roženice ali zaradi sprememb oblike roženice, povezanih z nošenjem kontaktnih leč, pa se lahko pojavi tudi pri tistih z ustrezno predpisanimi kontaktnimi lečami. Značilno zanj je, da so pacienti prvih nekaj ur nošenja leč brez težav, kasneje pa leče postanejo moteče in jih v očesu dražijo. Oko lahko tudi pordi. Pri pregledu običajno ugotovimo tesno prilegajočo se kontaktno lečo, ki se ob zapiranju in odpiranju oči komaj kaj premakne. Težave odpravimo s predpisom kontaktnih leč z manjšo ukrivljenostjo ali z manjšim premerom. Na splošno velja, da se mora kontaktna leča prilegati na površino roženice ohlapno, kar omogoča ustrezno prodiranje solznega filma pod kontaktno lečo.

Sprememba roženične ukrivljenosti

Do spremembe roženične ukrivljenosti lahko pride pri kroničnem nošenju tako trdih kot tudi mehkih kontaktnih leč. Pri tem obolenju se ukrivljenost roženice spremeni in postane podobna ukrivljenosti kontaktne leče. Značilno za to obolenje je postopno slabšanje vida in pogosta potreba po zamenjavi kontaktnih leč z lečami za višjo dioptrijo. Diagnozo postavimo s topografijo roženice, ki nam prikaže bolezensko spremenjeno ukrivljenost roženice. Edino zdravljenje je prenehanje uporabe kontaktnih leč. Ko se ukrivljenost roženice spet normalizira in stabilizira, lahko ponovno poskusimo s predpisom kontaktnih leč, vendar pogosto pride do ponovitve težav.

Sorodni članki

  • Keratokonus roženice

    Keratokonus je degenerativno nevnetno obolenje roženice, ki ob napredovanju bolezni postaja vse tanjša in vse bolj izbočena. Prvi znamenji, ob katerih lahko posumite na bolezen, sta čedalje slabša vidna ostrina in hitre spremembe dioptrije. Obolenje uspešno zdravimo s posegom »roženični crosslinking«, pri katerem roženico prepojimo s posebno raztopino vitamina B2, jo izpostavimo UV-sevanju in sprožimo kemično reakcijo, ki poveča togost roženice.

  • Suho oko

    Glavni razlog za suho oko je zmanjšana produkcija solz, ki se tvorijo v solznih žlezah, dodatno pa lahko k občutku suhih oči prispeva še nepravilno razmerje izločkov v solznem filmu.

  • Obolenja roženice splošno

    Roženica je kot nekakšno okno na sprednjem delu očesa, ki sprejema svetlobo in omogoča jasen vid. Med različne bolezni, ki prizadenejo roženico in lahko povzročijo zamegljenost, nepravilnost vida ter v skrajnih mejah tudi slepoto, uvrščamo keratokonus, keratitis, roženični ulkus in brazgotino roženice (macula).

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.