Suho oko

Glavni razlog za suho oko je zmanjšana produkcija solz, ki se tvorijo v solznih žlezah, dodatno pa lahko k občutku suhih oči prispeva še nepravilno razmerje izločkov v solznem filmu.

Varuhi oči

Glavna naloga solz je, da oči varujejo, jih vlažijo in tako omogočajo jasen vid. Preprečujejo tudi pojav vnetij na roženici in z njene površine odnašajo tujke, ki bi površino očesa sicer poškodovali.

Nadomestki solz

Težave pri občutku suhih oči sprva blažimo z umetnimi solzami, ob tem poskušamo odstraniti vzrok za pomanjkanje solz. Pri izrazitejših težavah pridejo v poštev še dodatna zdravila, katerih izbira je odvisna od stopnje prizadetosti oči in od vzroka za nastanek obolenja. Ne glede na vzrok pa je cilj zdravljenja, da so oči čim bolj vlažne. To lahko dosežemo z nadomestki solz, prekinitvijo iztekanja solz skozi solzne kanalčke in protivnetnimi ter drugimi zdravili.

Bolezni s podobnimi simptomi

Obstaja vrsta bolezni, ki povzročajo zelo podobne simptome in znake kot težave s suhimi očmi, vendar pri njih ni motenj tvorbe ali sestave solz. Najpogostejše med temi so blefaritis (vnetje robov vek), entropij (rob veke se zaviha navznoter), ektropij (rob veke je obrnjen navzven), moten refleks mežikanja, alergična reakcija na očesne kapljice ali mazila, dražljaji iz okolja (kajenje, sonce, veter, klimatske naprave) ter nenazadnje tudi preobremenjenost oči.

Sorodni članki

  • Keratokonus roženice

    Keratokonus je degenerativno nevnetno obolenje roženice, ki ob napredovanju bolezni postaja vse tanjša in vse bolj izbočena. Prvi znamenji, ob katerih lahko posumite na bolezen, sta čedalje slabša vidna ostrina in hitre spremembe dioptrije. Obolenje uspešno zdravimo s posegom »roženični crosslinking«, pri katerem roženico prepojimo s posebno raztopino vitamina B2, jo izpostavimo UV-sevanju in sprožimo kemično reakcijo, ki poveča togost roženice.

  • Težave pri nošenju kontaktnih leč

    Čeprav kontaktne leče dnevno uporablja na milijone ljudi, ob neustrezni skrbi za leče, slabi higieni ter opuščanju rednih kontrolnih pregledov pri okulistu, te lahko povzročijo trajne očesne poškodbe.

  • Obolenja roženice splošno

    Roženica je kot nekakšno okno na sprednjem delu očesa, ki sprejema svetlobo in omogoča jasen vid. Med različne bolezni, ki prizadenejo roženico in lahko povzročijo zamegljenost, nepravilnost vida ter v skrajnih mejah tudi slepoto, uvrščamo keratokonus, keratitis, roženični ulkus in brazgotino roženice (macula).

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.