Življenje vidim drugače Marko Demšar, zdravnik

Radiolog, nekdanji predsedniški kandidat in svetovni prvak v golfu med medicinskim osebjem. Starost ga je soočila z boleznijo, a po zaslugi moderne tehnologije in spretnih zdravnikov lahko še vedno z ostrim očesom spremlja družbenopolitično dogajanje, se ukvarja s športom in skuša pomagati ljudem.

Marko Demšar, sam zdravnik, stavi na človečnost in strokovnost. Ko se je pri njem z leti pojavila siva mrena, ni okleval pri odločitvi za operacijo niti pri izbiri zdravnika. O Vesni Morela je zasledil veliko pozitivnega. Zdaj dober glas o celotnem Morelinem timu širi tudi sam, bodisi pri igranju golfa, potapljanju, na smučanju bodisi pri vsakodnevnih opravkih.

Zdravnik pacient

Človek s sivo mreno lahko z leti oslepi. Dr. Demšarju se je vid slabšal postopoma. Na eno oko je še videl v redu, na drugo ne več. Motilo ga je, da mora nositi očala s stekli različnih dioptrij in da se stanje nenehno slabša. Tri ali štiri leta je trajalo, preden se je odločil, da gre pod nož. »Čim hitreje, tem bolje, dokler še ni prepozno, dokler še ni komplikacij,« je menil.
Ker sproti spremlja dogajanje na zdravstvenem področju in pozna veliko dobrih zdravnikov, ni mogel spregledati uspehov oftalmologinje dr. Morela. K njej je hodil na redne okulistične preglede, spremljal njeno strokovno pot, in ko je potreboval poseg, se je seveda obrnil nanjo. Vesna Morela je opravila pregled in postavila indikacijo za operacijo, njena hči, Kristina Mikek, pa je prevzela nadaljevanje zdravljenja. Šlo je za rutinski postopek, ki ga v prostorih Morela okulisti opravljajo že več let, tj. zamenjava očesne leče.

Ker je sam zdravnik, mu je bilo morda laže. Kot pravi, je o tem malo več vedel, njegovo bolezensko stanje mu je bilo znano. Je pa želel, da ga obravnavajo kot vsakega drugega pacienta. Tudi sam se je tako obnašal in denimo dejanj in ukrepov zdravnice ni nadzoroval, temveč ji je zaupal. Seveda je pri tem računal na to, da bodo, kot to naredi sam, tudi zanj naredili najboljše. A preden so ga poklicali na pregled, mu je srce bilo hitreje, še prizna.

Rutinski poseg, velik učinek

Dr. Demšar pravi, da poseg ni nič posebnega; na očesu se naredi majhna zarezica, vstavi se nova leča in vid se popolnoma popravi. Pa vendar je nekaj posebnega, saj zahteva izjemno natančnost, mirno roko, predvsem pa za nekoga s sivo mreno v napredovalem stanju pomeni povrnitev vida. Pri Marku je sicer šlo za izboljšanje ostrine vida. Bil je navdušen, pa ne samo zato, ker je poseg neboleč, ampak ker je uspeh hiter, brez prizadetosti organa. Po 20 minutah se je že lahko opravil domov. Iz svoje ordinacije je izostal le dva dni. Trdi, da je strah pred takšno operacijo povsem odveč.

Raje k zasebniku

Na vprašanje, ali kot zasebnik s koncesijo prav tako raje obišče zasebno ambulanto (s koncesijo), odgovarja pritrdilno, če se le da, saj ne mara dolgih bolnišničnih čakalnih vrst, a načelno ne odklanja javnih zdravstvenih služb. Odloča se na podlagi strokovnosti, uspehov in izkušenj zdravnikov, neodvisno od tega, kje delujejo.

Šport in politika

Danes še vedno nosi očala, a potrebuje jih za branje, na daleč zdaj vidi v redu. Kot pravi, je velika prednost, da razbere številko avtomobila, ki vozi pred njim, in da lahko občuduje vse ribe, ki plavajo okrog njega, ko se potaplja. Tudi smuča le z zaščitnimi smučarskimi očali in igra golf, kot ga je nekoč, pred šestimi leti, ko je na svetovnih medicinskih športnih igrah v svoji kategoriji med tekmeci z vsega sveta osvojil prvo mesto.

Poleg športa ga zanima tudi politika. Leta 1990 je celo kandidiral na predsedniških volitvah. Pravi, da je takrat slovenski narod dihal kot eno, da so bili ljudje polni optimizma in v pričakovanju, da bo Slovenija postala nova Švica. Malo razočarano pove, da se precej stvari ni uresničilo, da se nobena politična opcija ni izkazala za dovolj modro, a hkrati priznava, da nadaljevanja svojega življenja ni videl v politiki, ampak se je vedno počutil kot zdravnik. Danes še vedno kritično spremlja dogajanje, predvsem na področju zdravstva. In kako vse te aktivnosti usklajuje s svojim delom? Kot pravi, kar gre, saj ima dan konec koncev 24 ur, k temu, da lahko vse to počne, pa veliko pripomore tudi dober vid.

Sorodni članki

  • Operacija z multifokalnimi lečami

  • Trajna odprava astigmatizma

    Če nekoliko neostro vidite ali v nekaterih primerih vidite, kot da bi gledali v ukrivljeno ogledalo, potem imate verjetno astigmatizem. Ta je na splošno izredno pogost in se v neki meri pojavlja skoraj pri vsakem očesu, vendar pa je večinoma tako blago izražen, da ne povzroča težav.

  • Očesna vnetja

    Naše oči so nenehno izpostavljene številnim mikroorganizmom, ki so lahko vzrok za bolezen oči.
    Če nam pade splošna odpornost, lahko običajna obramba pred njimi, ki jo ima samo oko, popusti.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.