Življenje vidim drugače Manca Košir, publicistka

Publicistka, ženska tisočerih zanimanj, dejavna na najrazličnejših področjih življenja, se je v vse, kar čuti v srcu, pripravljena spustiti z vsem svojim bitjem. Ni pa se pripravljena prepustiti naključju, ko gre za očesno bolezen, ki jo imajo v družini.

Dr. Vesno Morela je Manca Košir prvič srečala pred 20 leti in ta jo je takoj osvojila, tako s človeškega kot s strokovnega vidika. Najprej je postala njena zdravnica, kmalu pa tudi zdravnica Mančine mame, kateri je operirala sivo mreno, in brata, ki mu je Manca natančen okulističen pregled oči podarila kar za rojstni dan.

Glavkom v družini

Manca je glede oči zelo previdna. V družinskem deblu imajo namreč bolezen glavkom - zaradi nje je oslepela njena babica - in ne želi, da bi se kaj podobnega pripetilo tudi njej. Hodi na preventivne preglede, na redna merjenja očesnega tlaka, in tako sproti odžene vse morebitne skrbi, dvome in nepotrebne strahove. Ti pogosto povzročijo več škode kot obolenje samo, je prepričana Manca, in zato še toliko bolj ceni pripravljenost obeh zdravnic, že omenjene dr. Vesne Morela in njene hčerke dr. Kristine Mikek, za njuno pomoč. Ravno pred kratkim, ko ji je odstopila steklovina, je bila zelo hvaležna, da je lahko samo poklicala v ordinacijo, še isti dan opravila pregled in bila, ko je zvedela, da je vse v redu, spet mirna. Obema zdravnicama zaupa in pravi, da že ta občutek zaupanja dobro vpliva na njene oči. Zato ne preseneča dejstvo, da Morela Okuliste priporoči vsakomur. Nekoč je tja poslala celo znanstvenika iz ZDA, ki je v paniki potreboval najboljšega okulista v Sloveniji. Nad opravljenim pregledom je bil tako navdušen (čeprav je sicer navajen najbolj priznanih ameriških okulistov), da jih je menda kasneje obiskal še nekajkrat.

Slava letnim časom

Dolgoletno poznanstvo in medsebojno zaupanje med Manco in njenima zdravnicama je rodilo še eno, drugačno sodelovanje. V MOOP Morela optiki so jeseni začeli serijo bralnih večerov. Na prvem, ki so ga poimenovali »Slavimo jesen«, je Dobra vila Maja predstavila svojo novo knjigo Čarobnost življenja, ki nas spodbuja, da življenje živimo odprto, z zaupanjem, modrostjo in vero, da je mogoče uresničiti vse svoje sanje. V optiki so se pretakale blage, tople in prijazne energije, nad čarobnim večerom pa so bile navdušene tudi udeleženke. Sledili bodo še trije takšni večeri, vsak pa bo namenjen čaščenju novega letnega časa. Manco velikokrat povezujemo s knjigami, vendar pravi, da od njih ni odvisna. Je pa odvisna od samote in tišine in ravno s knjigami najde način, kako je sama s seboj in sama v sebi. Prepričana je, da ni res, da mi beremo knjige, ampak da knjige berejo nas.

Vedno v akciji

Navajeni smo že, da je Manca vedno dejavna in da ji energije za nove izzive nikoli ne zmanjka. V tem trenutku najbolj sveža je njena funkcija predsednice Gibanja za trajnostni razvoj, ki je s svojo sestro, politično stranko TRS, kandidiralo tudi na zadnjih volitvah. Manca verjame, da v teh časih ni več važno, kaj nekdo govori, ker tako ali tako vse politične stranke govorijo isto, ampak kdo govori. Prepričana je, da zdaj v prvi vrsti potrebujemo verodostojne ljudi, ki to, kar govorijo, tudi sami živijo. Sicer pa Manco vsak teden lahko najdemo v hiši hospic, kjer pomaga hudo bolnim in umirajočim; pravi, da se ob tem počuti v privilegiranem položaju, ker zre v oči ljudem brez mask in vlog ter tako vidi, spoznava in čuti čisto resnico. Je tudi ambasadorka šolskih eko vrtov, ker verjame, da bi vsi otroci morali spoznati, kako dragoceno je pridelovati hrano, zelo jo veselijo študijski krožki Beremo z Manco Košir ...

Veliko stvari zanima Manco Košir in zagotovo nas bo še dolgo opozarjala na to, kaj je v življenju res pomembno. Kajti kot pravi sama, z modrostjo, ki jo je dobila v zorenju, je dojela, da iz perspektive večje slike naši problemi postanejo mikroskopsko majhni. Da je naše življenje kot piš vetra - danes smo, jutri nas ni več - vseeno pa trajamo večno. In to se ji zdi največji čudež, največja skrivnost in največja milost življenja.

Sorodni članki

  • Premagajmo strahove pred laserskimi žarki

    Veliko ljudi pred laserskim posegom na očeh čuti precej bojazni in ima več pomislekov. Najboljši recept za to, kako jih preseči, je, da pacienta na poseg temeljito pripravimo, se pogovorimo, vzpostavimo zaupanje in smo mu pred operacijo, med njo in po njej vedno na voljo.

  • Očistimo očesne rolete

    V ambulanti se velikokrat srečamo z bolniki s pordelimi očmi, ki ne znajo natančno razložiti, kakšne težave imajo. Običajno potarnajo, kako jih oči pečejo, srbijo, počutijo se, kot bi imeli nekaj v očesu. Najpogostejši vzrok za te in podobne težave so suhe oči, na drugem mestu pa so bolezni vek. Gre za nepravilno površino robov vek, pordele veke ali pa izcedek na vekah, ki se zasuši in dela težave.

  • Zabrisane sledi časa

    Estetska kirurgija sodi med mlajše medicinske vede, čeprav sta hrepenenje in želja po doseganju lepotnega ideala stara kot človeštvo samo. Eliksirja večne mladosti žal še nismo odkrili, se pa lahko danes idealnemu videzu z umerjeno uporabo botoksa in polnil, kot je hialuronska kislina, varno, neboleče in hitro približamo.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.