Življenje vidim drugače, Erika Žnidaršič, voditeljica

Priljubljena voditeljica, ki nas samozavestno in igrivo nagovarja s televizijskih zaslonov. Seveda je obenem človek kot vsak drug in se mora tudi ona soočati s temnejšimi platmi življenja. Po zaslugi korekcijske odprave dioptrije pa so danes jasnejše plati njenega življenja resnično jasne.

Erika je imela kot mladostnica zelo dober vid. Šele ko je začela hoditi na fakulteto, kjer so predavanja potekala v velikih predavalnicah, je opazila, da ne vidi dobro. Oslabeli vid je vplival tudi na njeno strast do baleta, ki ga je v tistem času intenzivno trenirala, saj sta za plesalca ravnotežje in dobro zaznavanje prostora osrednjega pomena. Pešanje vida se je tako stopnjevalo, da je čez čas potrebovala kontaktne leče. A te se niso izkazale za najboljšo rešitev, saj ji je njihova raba povzročala vsakodnevne neprijetnosti.

Iskanje leče po Ameriki

Dobro se spominja potovanja v Ameriko, kjer se ji je ena leča uničila in je bila velik del dopusta prisiljena iskati nadomestne leče, namesto da bi uživala v odkrivanju novih kotičkov sveta. Ali pa vsakoletni dopust na morju, v katerem je lahko zaplavala le, če si je poprej odstranila leče. Tako se je nemalokrat po plaži do morja opotekala s sončnimi očali brez dioptrije. Pri tem v svojem značilno dinamičnem tonu dodaja, da očala z dioptrijo na plaži nič ne koristijo v počitniški trgovinici, kjer si jih pa človek vendarle mora odstraniti. Pa si spet – kot nagajivo dodaja Erika – slep.

Očala – ovira za ples

Mnogo resneje od dopustniških nevšečnosti pa so se stvari zasukale, ko je Erika dobila dve hudi vnetji, ki sta onemogočili nadaljnjo uporabo leč. Teh si ni več upala nositi, saj so ji zdravniki povedali, da jo je še dobro odnesla – brez trajne poškodbe na očesu, ki pri takem obolenju niso redke. Tako je bila prisiljena nositi očala. Z njimi pa se ni mogla udejanjati v svoji veliki ljubezni – plesu, saj ne dovoljujejo hitrih obratov in sunkovitih gibov. Očala so bila še dodatna neprijetnost tudi iz estetskih razlogov, ker je takrat že nastopala kot televizijska voditeljica, pri čemer je neoviran pogled v kamero osrednjega pomena. V tistem obdobju so jo pri Morela okulistih, ki jih je obiskala zaradi vnetja oči, že seznanili glede možnosti laserske operacije, vendar pa odločitev ni bila preprosta. Oči, kot pravi Erika, so vendarle oči.

Oklevanje

Začetnemu dvomu navkljub je Erika začela sama poizvedovati in zbirati informacije o laserski korekciji dioptrije. O posegu se je sprva informirala na spletu, pa tudi pri ljudeh, ki so ga že prestali. Poleg tega je na podlagi priporočil vedela, da je doktor Vesna Morela ena izmed največjih strokovnjakinj na področju oftalmologije tako pri nas kot v tujini, kar je še dodatno štelo v prid odločitvi za operacijo. Izkušnje bolnikov, ki so se zdravili pri Morela okulistih, so bile brez izjeme pozitivne. Tako se je Erika po začetnem oklevanju nazadnje le odločila za operacijo, vedoč, da bodo njene oči v dobrih rokah.

Življenjska odločitev

Posega se spominja kot izredno rutinskega. Najdlje so po njeni pripovedi trajale priprave nanj, sam poseg pa se je izkazal za minimalnega in zelo kratkotrajnega. Kot bi šel na odvzem
krvi, pravi z nasmehom. Po operaciji je okrevala en dan, tako da je počivala v temnem
prostoru. Operacija in okrevanje nista minila docela brez bolečin, vendar so jo pri Morela okulistih tudi na to opozorili in ji razložili potek okrevanja. Štiriindvajset ur po operaciji je že živela svoj navadni vsakdanjik, nekaj dni zatem pa se je na kolesu odpravila morju naproti. Zdaj lahko brez oklevanja pove, da ji je poseg poklonil veliko darilo, ki se ji vedno znova kaže v majhnih stvareh.

V svetel jutri

Erika se z grenkobo spominja začetkov svoje oddaje. Takrat zaradi vnetja ne bi smela nositi leč. Ker pa se je dobro zavedala, kako pomembno je za voditeljico, da ustvari nemoten očesni stik z gledalcem brez nepotrebne distance, je vsemu navkljub vztrajala z lečami. Te si je vedno pazljivo vstavljala tik pred oddajo in upala, da to ne bo sprožilo kakšnih reakcij. Voditelj ima namreč na sebi ves čas make-up, ki lahko umaže leče in sproži komplikacije. Erika je zato takoj po oddaji vedno znova hitela, da si leče čim prej odstrani. Zdaj, dve leti po operaciji, je nič več ne skrbi zaradi make-upa. Erika danes ne išče več očal. Ne išče več leč. Ne sprašuje se, zakaj ne vidi registrskih tablic. Pravzaprav se sploh ne spomni več, da včasih ni videla, kot bi morala. In prav v takih malenkostih se zanjo kaže resnična kakovost življenja. Ob tem pa poudarja, da to, kaj je kakovostno življenje, ugotovimo šele takrat, ko nam je omogočeno početi normalne stvari na poln način. Ko lahko po določenem obdobju spet jemo, hodimo ali pogledamo nekomu v obraz, se tega začnemo zares zavedati. In to je Erikin jutri, v katerega jasno zre z odločnimi očmi.

Sorodni članki

  • Dobro jutro brez očal

    Ko se zbudim in odprem oči, najprej ne vidim nič. Moji prvi gibi so namenjeni iskanju očal. Vsako jutro ista zgodba, ki je v več letih postala rutina. Šele ko najdem svoja očala in si jih nataknem na nos, ugledam, kako čudovit je svet okoli mene.

  • Osnove okulističnega pregleda

    Tisti, ki redno hodite na okulistični pregled, poznate rutino. Toda ali vam zdravnik pove vse? Ali veste, čemu je kakšna naprava namenjena, zakaj pregled poteka tako, kot poteka? Tokrat razkrivamo male skrivnosti oftalmologije.

  • Sindrom računalniškega vida

    Večina ljudi, ki vsakodnevno dela za računalnikom, toži o preobremenjenosti oči, povečani občutljivosti na svetlobo, dvojnem in zamegljenem vidu, začasni kratkovidnosti, glavobolih ter bolečinah v vratu in hrbtenici. Skupek teh težav je ameriško združenje optometrije poimenovalo sindrom računalniškega vida.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.