Zdrave veke, lepši razgled

Veke vsebujejo številne in raznovrstne žleze, ki jih najdemo tudi drugje po koži, ter žleze, ki se pojavljajo le v področju vek. Zaradi pestrosti žlez pa je pogosto tudi pojavljanje cist na vekah. Prav iz žlez v veliki meri izrastejo moteče cistične tvorbe, pri katerih nežna plast tkiva obdaja tekočino ali drug telesni izloček.

Ječmen

Večina ljudi se je že srečala s cistično spremembo na veki, imenovano ječmen. Pri tem gre za bakterijsko okužbo lojnice ob lasnem mešičku trepalnice na veki. Ob rdečini in oteklini veke sta prisotna še bolečina ter gnojni izcedek. Ta je lahko tako obilen, da sta veki zjutraj zlepljeni in oči ne moremo odpreti! Ječmen zdravimo z uporabo antibiotika v obliki mazila, ki ga nanesemo na vneti predel veke. Pri hujši okužbi je treba uživati antibiotik  v obliki sirupa oziroma tablet, morebiten skupek gnoja pa čim prej kirurško drenirati.

Halacij

Zelo pogosta sprememba na veki, ki ji v ljudskem jeziku prav tako rečemo ječmen, je halacij. Gre za zamašeno izvodilo posebne žleze lojnice na veki – Meibomove žleze. Natančnega vzroka za halacij ne poznamo, pogosteje pa se pojavi v nosečnosti, pri nekaterih kožnih boleznih (rozacea) ali pri kroničnem vnetju robov vek. Tudi halacij se lahko sprva pojavi le z blagimi znaki vnetja, tj. z rdečino, oteklino in bolečino, vendar brez gnojnega izcedka. Vnetje po nekaj dneh ali tednih izzveni, oteklina oziroma zatrdlina v obliki ostro omejene podkožne kroglice pa ostane.

V začetnem obdobju lahko poskusimo s protivnetnim in antibiotičnim mazilom ter suhimi toplimi obkladki, da se izvodilo Meibomove žleze odpre in žleza izprazni. Če to ni uspešno, izloček iz Meibomove žleze povzroči nastanek pravega granuloma, tj. kroničnega vnetja, obdanega z vezivno ovojnico. Na tej stopnji je treba halacij odstraniti kirurško: običajno napravimo zarezo z notranje strani veke, izpraznimo vsebino zamašene žleze in odstranimo ovojnico granuloma. V primeru posebne nagnjenosti k nastajanju halacijev zaradi prekomernega izločanja loja iz Meibomovih žlez svetujemo preventivno higieno robov vek s suhimi toplimi obkladki in čiščenjem robov vek dvakrat dnevno.

Zeisove in Mollove ciste

Druge vrste žlez, iz katerih pogosto nastanejo ciste na vekah, so Zeisove žleze (lojnice) in Mollove žleze (znojnice). Te ciste so ostro omejene, skozi kožo je vidno prosevanje njihove vsebine, ki je pri prvih rumenkasta, pri drugih vodena. Odstranimo jih kirurško tako, damanjše požgemo s kirurškim kavterjem, večje pa je treba izrezati.

Ksantelazme

Rumenkasto prosevajoče cistam podobne spremembe, ki se pojavljajo v notranjih kotičkih vek, pravimo ksantelazme. Iz drobne pikčaste spremembe se lahko v letih razvije metuljevim krilom podobna sprememba, ki zajema notranjo polovico zgornjih in spodnjih vek. Gre za podkožno kopičenje holesterola iz ne povsem razjasnjenega vzroka. Kopičenje je pogosto povezano s povečanimi vrednostmi holesterola v krvi, a ne nujno. Za zdaj poznamo le kirurško zdravljenje, odstranitev je priporočljiva čim prej, ko je sprememba še majhna.

Bradavice

Čeprav to niso ciste v pravem pomenu besede, so bradavice ene izmed najpogostejših sprememb na vekah. Značilno je, da imajo široko bazo, iz katere izraščajo tanki izrastki, ki poroženevajo. Pogosto izraste več bradavic naenkrat, kar ni presenetljivo, če poznamo njihov izvor. Bradavice so namreč posledica okužbe s HPV (humani papilomavirus), ki si ga z rokami nanesemo na kožo vek z mencanjem oči. Treba jih je izrezati in/ali požgati. Pri tem pa nikakor ne smemo uporabljati sicer učinkovitega domačega zdravila – soka krvavega mlečnika, saj lahko ob stiku z očesno površino povzroči hudo kemično poškodbo očesa!

Druge vrste cističnih sprememb na vekah so manj pogoste in le redko rakaste narave. Na rakasto bolezen pomislimo vselej, ko so prisotni izpadanje trepalnic, bolečina, spreminjanje obarvanosti, krvavitev ali razjeda, ki se ne celi.

Sorodni članki

 • Nova generacija znotrajočesnih leč

  Ste že kdaj oddaljili predmet od oči, da bi ga videli razločno? To težavo je mogoče odpraviti z bližinskimi očali, v nekaterih primerih pa tudi z zamenjavo očesne leče s t. i. znotrajočesno lečo.

  Multifokalne leče Symfony lahko sedaj vstavimo tudi pacientom z začetnimi spremembami na očesnem ozadju.

 • 8 dni za popoln vid

  Lasersko odpravo dioptrije izvajamo po natančno določenem postopku, pri katerem najprej preverimo, če je kandidat primeren za poseg, potem pa ga pripravimo na poseg in okrevanje. Zato poglejmo potek celotnega postopka od prvega pregleda do uspešnega zaključka.

 • Intervju: Lina Fekonja, miss Maribora 2008 in prejemnica brezplačne operacije oči

  Mlado Mariborčanko Lino Fekonja sta vztrajnost in trda volja pripeljali do operacije oči ter s tem do trenutka, ko se lahko številnim športnim aktivnostim, potovanjem in drugim hobijem predaja popolnoma brez skrbi.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.