Zabrisane sledi časa

Estetska kirurgija sodi med mlajše medicinske vede, čeprav sta hrepenenje in želja po doseganju lepotnega ideala stara kot človeštvo samo. Eliksirja večne mladosti žal še nismo odkrili, se pa lahko danes idealnemu videzu z umerjeno uporabo botoksa in polnil, kot je hialuronska kislina, varno, neboleče in hitro približamo.

Čas tudi na obrazu pušča sledi. Nekatere spremembe so genetsko pogojene, druge so posledica (nezdravega) načina življenja. Moderna estetska kirurgija vseh sprememb ne more preprečiti niti ni smiselno, da bi jih, lahko pa z minimalno invazivnimi posegi starostne posledice ublaži.

Brez gubic

Botoks uporabljamo za glajenje gub na obrazu, ki so posledica delovanja mimičnih mišic. Te nam omogočajo glavni del naše neverbalne komunikacije ‒ obrazno izraznost, po drugi strani so te iste mišice odgovorne za nastanek gub, ki dajejo utrujen in postaran videz: čelne gube, gube med obrvmi ter med obrvjo in nosnim korenom, fine gube okoli zunanjih očesnih kotov in okoli ust.

Pred posegom se s stranko pogovorimo o njenih željah, ji pojasnimo, katera pričakovanja so realna, in preverimo, ali ima morda kako živčno-mišično obolenje, ki so glavna kontraindikacija za uporabo botoksa. Ko stranka sprejme odločitev o posegu, pripravimo načrt aplikacij botoksa in ji ga predstavimo. Aplikacije niso boleče, botoks vbrizgamo v majhnih količinah tik pod kožo na mestu želenega delovanja. Botoks deluje tako, da na mestu aplikacije za več mesecev povzroči sprostitev tarčne mišice. Pri tem se prehodno lahko pojavi manjša podpludba, ki v nekaj dneh izgine. Prvi učinki posega so vidni že po treh dneh, v popolnosti pa po treh tednih. Po šestih do 12 mesecih učinki popustijo in postopek lahko ponovimo.

Gladka koža

Najnovejšo generacijo polnil sestavljajo različne oblike hialuronske kisline. To je telesu lastna snov, podobna gelu, ki jo najdemo v vezivu, koži, sklepih in očesu. Očesni zdravniki že vrsto let poznamo hialuronsko kislino predvsem kot pomožno snov pri operacijah sive mrene in mrežnice. V estetski kirurgiji pa jo uporabljamo za glajenje globokih gub, kot je nazolabialna guba, ter za dodajanje volumna, kjer je to potrebno zaradi izgube maščobnega tkiva. Priprava na poseg poteka tako kot pri botoksu, možna je tudi sočasna aplikacija. Razlika med njima je le v tem, da je treba polnilo vbrizgati nekoliko globlje kot botoks, kar je na nekaterih mestih neprijetno, vendar je v izdelkih Juvederm, ki jih uporabljamo, dodan anestetik. Učinek posega je viden takoj, traja pa od šest do 12 mesecev. Po tem času lahko postopek po potrebi ponovimo.

Področje estetske kirurgije se nenehno spreminja, tako kot tudi življenje samo. Ob nekoliko bolj zadržanem pristopu smo očesni zdravniki, kljub dolgi zgodovini uporabe botoksa in hialuronske kisline v naši stroki, končno dobili metode, ki jim zaupamo in jih lahko priporočimo našim bolnikom tudi za estetske posege na obrazu in posebej na predelu okoli oči.

Sorodni članki

  • Premagajmo strahove pred laserskimi žarki

    Veliko ljudi pred laserskim posegom na očeh čuti precej bojazni in ima več pomislekov. Najboljši recept za to, kako jih preseči, je, da pacienta na poseg temeljito pripravimo, se pogovorimo, vzpostavimo zaupanje in smo mu pred operacijo, med njo in po njej vedno na voljo.

  • Očistimo očesne rolete

    V ambulanti se velikokrat srečamo z bolniki s pordelimi očmi, ki ne znajo natančno razložiti, kakšne težave imajo. Običajno potarnajo, kako jih oči pečejo, srbijo, počutijo se, kot bi imeli nekaj v očesu. Najpogostejši vzrok za te in podobne težave so suhe oči, na drugem mestu pa so bolezni vek. Gre za nepravilno površino robov vek, pordele veke ali pa izcedek na vekah, ki se zasuši in dela težave.

  • Življenje vidim drugače Manca Košir, publicistka

    Publicistka, ženska tisočerih zanimanj, dejavna na najrazličnejših področjih življenja, se je v vse, kar čuti v srcu, pripravljena spustiti z vsem svojim bitjem. Ni pa se pripravljena prepustiti naključju, ko gre za očesno bolezen, ki jo imajo v družini.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.