Vidim na blizu in daleč – Odprava starostne daljnovidnosti

Včasih so bila bralna očala res edina možnost za dober bližinski vid, z napredkom tehnologije v oftalmologiji pa je mogoče trajno odpraviti vse dioptrije, tudi starostno daljnovidnost. Slednje se sicer ne moremo rešiti z laserjem, jo pa lahko odpravimo z vstavitvijo znotrajočesnih multifokalnih (večžariščnih) leč.

Gre za razmeroma majhen poseg, pri katerem starostno spremenjeno naravno očesno lečo, ki nima več sposobnosti akomodacije, odstranimo, na njeno mesto pa v lečno ovojnico vstavimo umetno multifokalno lečo. Ta ima več goriščnic, kar zagotavlja fokusiranje svetlobe na očesno ozadje tako pri gledanju na daljavo kot pri gledanju na bližino. Na tak način lahko poleg starostne daljnovidnosti korigiramo tudi morebitno kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem.

Zdrave oči z dioptrijo pogoj za poseg

Za poseg odprave starostne dioptrije žal niso primerni vsi pacienti, zato je skrben in zelo natančen pregled oči pred odločitvijo za poseg izjemno pomemben. Na podrobnem pregledu preverimo refraktivne motnje in možnost obstoja bolezenskih sprememb na očesnem ozadju. Pri nekaterih obolenjih poseg ni priporočljiv. Po izkušnjah najbolj optimalne rezultate in visoko stopnjo zadovoljstva pri vstavitvi multifokalne leče dosežemo pri pacientih, ki so pred starostno dioptrijo že imeli daljnovidnost ali kratkovidnost, ter pri pacientih s sivo mreno. Tisti, ki imajo povsem zdrave oči in nobene dioptrije na daljavo, niso primerni kandidati za tak poseg.

Rutinski poseg, dober vid na vse daljave

Operacija z vstavitvijo znotrajočesne multifokalne leče poteka povsem enako kot operacija sive mrene. Najprej odstranimo naravno lečo in jo nato nadomestimo z znotrajočesno multifokalno lečo. Poseg običajno opravimo na obeh očesih hkrati. Gre za rutinsko, približno 20-minutno operacijo, ki jo izvedemo s kapljično anestezijo. Z anestetičnimi kapljicami naredimo oko povsem neobčutljivo za dotik in bolečino. Pri klasični tehniki operacije kirurg pod mikroskopom skozi približno dva milimetra veliko odprtino na robu roženice s posebnim ultrazvočnim aparatom in drobnimi instrumenti razreže in odstrani starostno spremenjeno naravno očesno lečo ter na njeno mesto v lečno ovojnico vstavi multifokalno lečo. Pri najsodobnejši tehniki operacije, ki jo izvajamo v očesnem centru Morela okulisti, pa okvarjeno naravno lečo odstranimo robotsko s tehnološko najsodobnejšim robotskim laserjem CATALYS®. Posebna naprava z laserskim žarkom izjemno natančno odstrani okvarjeno očesno lečo, na njeno mesto pa nato kirurg vstavi novo multifokalno lečo. Ta uklanja svetlobo pod različnimi koti in jo tako projicira v več žariščnih točk, zato omogoča dobro vidno ostrino pri gledanju na različne razdalje.

Gledanja z lečo se je treba navaditi

Okrevanje po takšnem posegu je hitro, dobra vidna ostrina se praviloma vzpostavi že dan po operaciji in je ob odsotnosti drugih očesnih obolenj trajna. Vendarle pa se mora pacient z vstavljeno multifokalno znotrajočesno lečo navaditi gledati na blizu, kar lahko traja nekaj tednov. Po posegu si mora pacient tri tedne v obe operirani očesi vkapavati kapljice s kortikosteroidi in antibiotiki po navodilih, ki jih dobi od zdravnika. V prvem tednu po posegu odsvetujemo težje fizične napore, sicer pa lahko brez težav opravlja vsakdanja opravila. Prvi pooperativni pregled opravimo dan po posegu, pacienta pa običajno pregledamo še po enem mesecu. Kontrolne preglede vedno prilagodimo tako, da lahko skrbno sledimo poteku pacientovega okrevanja, kar zagotavlja varnost in optimalen končni rezultat odprave dioptrije.

Kaj, če se vidna ostrina poslabša?

Pri približno polovici pacientov pride v obdobju treh mesecev ali več po menjavi očesne leče do zamotnitve zadnje lečne ovojnice. Pacienti opazijo, da se je odlična vidna ostrina, ki so jo imeli takoj po operaciji, postopoma poslabšala. Večino pacientov skrbi, da je vzrok za to vstavljena leča, a je resnični vzrok zamotnjena zadnja lečna ovojnica. V takšnih primerih zdravnik opravi preprost laserski poseg, imenovan YAG - kapsulotomija. Gre za neboleč poseg, ki traja le nekaj minut in ga opravimo v ambulanti. Varno ga lahko opravimo najhitreje od štiri do šest mesecev po vstavitvi znotrajočesne leče, saj sicer obstaja nevarnost, da se nova vstavljena znotrajočesna leča v očesu premakne. V zadnjo lečno ovojnico z visokotehnološkim laserjem naredimo majhno odprtino in tako sprostimo vidno os ter povrnemo vidno ostrino. Če je očesno ozadje zdravo, pacienti takoj po posegu vidijo dobro.

Izbira leče določa ostrino vida

Osnovna značilnost multifokalne znotrajočesne leče je, da uklanja svetlobo pod različnimi koti in jo tako projicira v več žariščnih točk. Od tu izhaja tudi njeno ime večžariščna oziroma multifokalna leča. Medtem ko klasična znotrajočesna leča uklanja svetlobo le pod enim kotom in jo zbira v enem žarišču, multifokalna leča omogoča dobro vidno ostrino pri gledanju na različne razdalje. Na ta način posnema naravno sposobnost mladega očesa, da prilagaja fokus za gledanje na daljavo in bližino. Čeprav popolnosti očesa in naravne leče ter idealnega vida v vseh pogojih gledanja in osvetlitve tudi z najkompleksnejšo in najbolj dovršeno optiko ne moremo povsem poustvariti, se ji vendarle lahko zelo približamo. Zaradi različnih potreb pacientov in njihovih različnih načinov življenja obstaja več različnih multifokalnih znotrajočesnih leč, ki se po optičnih lastnostih med seboj nekoliko razlikujejo. Ker leča, ki bi bila najoptimalnejša za vse potrebe, žal ne obstaja, jih vedno izbiramo individualno, glede na življenjski slog pacienta. Tistemu, ki rad veliko bere in po drugi strani malo vozi, bomo svetovali drugačne leče kot nekomu, ki je veliko za volanom ali se veliko ukvarja s športom.

Sorodni članki

  • Videti ostro kot sokol - Laserska odprava dioptrije

    Večina pacientov, ki trajno odpravijo dioptrijo, po posegu obžaluje le, da tega niso storili že prej. Zaradi izjemnega tehnološkega napredka posegi postajajo čedalje nežnejši in varnejši, večina ljudi pa še vedno potrebuje predvsem veliko mero zaupanja v zdravnika, preden se odločijo za lasersko odpravo dioptrije.

  • Slovo od visoke dioptrije - Vstavitev fakične leče

    Včasih tistim z visoko dioptrijo slednje niso mogli odpraviti z operacijo, zdaj pa že dolgo ni več tako. Resda niso primerni za poseg z laserjem, tako kot niso tisti, ki imajo pretanko roženico, ampak tudi zanje obstaja rešitev: operacija z vstavitvijo znotrajočesne fakične leče.

  • Napredovanje keratokonusa lahko zaustavimo

    Pri pacientu, ki se mu pogosto spreminja očesna dioptrija in sčasoma tudi z očali ne vidi več dobro, oftalmologi posumimo na bolezen roženice keratokonus. Če ga odkrijemo prepozno, lahko vodi v presaditev roženice. Če ga odkrijemo pravočasno, pa lahko z učinkovito operacijo ustavimo njegovo napredovanje in ohranimo vidno ostrino.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.