Videz utrujenosti tudi, ko smo spočiti

Od vseh sprememb na našem obrazu smo najbolj pozorni prav na tiste okoli oči. Med posebno opaznimi in pogosto tudi motečimi spremembami so povešene veke.

Povešene veke strokovno imenujemo dermatohalaza. To je stanje odvečne kožne gube na vekah, predvsem na zgornjih, redkeje so prizadete spodnje ali vse štiri veke.

Odvečna koža zgornjih vek povzroča občutek težkih oči in videz utrujenosti. Če kožna guba sega prek roba vek, dodatno zastira tudi del vidnega polja. Če imamo dolge trepalnice, se te zaradi kožne gube lahko obračajo navznoter in dražijo očesno površino. Ženske pogosto opazijo, da sem ji ličilo razmaže po vsej veki oziroma da se ne morejo več primerno urediti. Odvečna koža na spodnjih vekah pa povzroča predvsem težave zaradi videza, kar posameznika lahko ovira psihološko in v socialnih stikih.

Vzroki: starost, sončenje, kajenje

Težave zaradi odvečne kože vek se običajno pojavijo po 40. letu in so posledica splošne oslabitve veziva v predelu celega obraza. Poleg vek se namreč začnejo povešati tudi čelo, obrvi, lica … In te spremembe je treba upoštevati ob odločitvi za kirurški poseg! Poleg starosti so pomembni dejavniki za nastanek povešenih vek še pretirano sončenje, kajenje, ščitnična orbitopatija in družinska nagnjenost.

Zdravljenje s kirurškim posegom

Povešene veke z izbočenjem maščevja ali brez njega zdravimo kirurško s posegom, ki ga imenujemo blefaroplastika. Za poseg se odločimo takrat, ko je dermatohalaza dovolj izrazita, da posameznika moti in je ta za poseg motiviran. Pri tem pa je poleg predoperativnega pregleda potreben tudi temeljit pogovor, v katerem izluščimo bolnikove težave in mu predstavimo realistična pričakovanja po posegu. Pozorni smo na stopnjo asimetrije obraza, ki je bolj ali manj izražena pri vsakem človeku in je s tem posegom ne moremo odpraviti. In čeprav je blefaroplastika zelo učinkovit poseg, žal še nismo iznašli takšnega, ki bi zavrtel čas nazaj. S posegom tako osvežimo in prenovimo videz, ne da bi predel oči izstopal iz celotne podobe obraza, mimike, starosti in osebnosti.

Postopek v lokalni anesteziji

Pred rezom kirurg označi mesto reza in natančno odmeri, koliko kože je treba odstraniti. Pri tem moramo paziti na to, da ne omejujemo primarne funkcije veke, torej zapiranja očesne reže in s tem ščitenja očesa. Poseg običajno opravimo v lokalni anesteziji, ki je tako učinkovita, da bolnik reza ne čuti. Kirurški rez je skrit v kožni gubi zgornje veke, kjer se koža veke guba zaradi odpiranja in zapiranja oči. Na spodnji veki napravimo rez tik pod vejicami. Če ni odvečne kože, pa lahko odvečno maščevje odstranimo s pristopom prek notranje strani veke, prek veznice, in tako rez ni viden.

Odvečno tkivo odstranjujemo po plasteh: kožo, orbikularno mišico, maščevje. Ob tem smo zelo pozorni na najmanjše krvavitve, ki jih sproti ustavljamo. Kožo zašijemo s tankim šivom, ki ga odstranimo po sedmih dneh. Če je potrebno, lahko sočasno z blefaroplastiko opravimo še poseg »brow-lift« za dvig obrvi, korekcijo blefaroptoze zaradi spuščenega roba veka ali lateralno kantoplastiko pri ohlapnosti vek.

Približno dvotedensko okrevanje

V času po posegu je pomembno, da si bolnik hladi področje vek, se izogiba fizičnemu naporu in potenju ter spi z višjim vzglavjem. Protibolečinska zdravila po posegu so potrebna le v izjemnih primerih. Zaradi otekline in podplutbe vek je bolnik omejen pri delu in socialnih stikih še približno 14 dni po posegu. Rana je v tem času že popolnoma zaceljena in običajno se koža v področju vek skoraj nič ne brazgotini.

Kljub svoji učinkovitosti in visoki stopnji zadovoljstva s posegom pa ta ne ustavi neusmiljenega minevanja časa. Zato se v petih do desetih letih lahko pojavi potreba po dodatni korekciji, še posebej, če ne izključimo prej omenjenih dejavnikov tveganja.

p. s. Ali ste vedeli, da je poseg na vekah opisal že znameniti rimski zdravnik Avel Kornelij Celz v 1. stol. n. št.? Moderni pristopi h kirurgiji vek se začnejo z deli Beera in von Graefa v začetku 19. stoletja, pred več kot 100 leti pa je ameriški kirurg Miller opisal postopek estetske blefaroplastike, ki je v osnovah podoben današnjemu.

Sorodni članki

  • Vse tegobe mraza

    Zima je čas veselja in radosti, lahko pa tudi skrbi in težav z očmi. Predvsem uporabniki kontaktnih leč in vsi, ki imajo občutljive oči, morajo biti v času snega, vetra in prehladov še posebej previdni.

  • Astigmatizem ni nepremagljiv

    Astigmatizem je očesna napaka, ki je posledica neenakomerne ukrivljenosti roženice ali leče. Svetlobni žarki se med potjo skozi roženico in lečo ne lomijo enakomerno in zato na mrežnici nastane nejasna slika. Astigmatizem sam po sebi ni bolezen in astigmatično oko ni slabše. Pomeni le, da je roženica nekoliko nepravilno oblikovana. Na splošno je izredno pogost, vendar je v večini primerov blago izražen in kot tak ne povzroča težav.

  • Ne vidim več dobro

    Če se vam dogaja, da vas očala začnejo motiti, da ne vidite več najbolje ali vidite dvojno, imate glavobole ali utrujene oči ob daljšem branju, je to prvi znak, da je čas za obisk okulistične ambulante.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.