Trajna odprava astigmatizma

Če nekoliko neostro vidite ali v nekaterih primerih vidite, kot da bi gledali v ukrivljeno ogledalo, potem imate verjetno astigmatizem. Ta je na splošno izredno pogost in se v neki meri pojavlja skoraj pri vsakem očesu, vendar pa je večinoma tako blago izražen, da ne povzroča težav.

Astigmatizem je zelo pogost vzrok za neoster vid. Navadno ga lahko ustrezno korigiramo z očali s toričnimi lečami ali kontaktnimi toričnimi lečami.

Nepravilno ukrivljena roženice

Astigmatizem se pojavi, ker je površina roženice, okna očesa, neenakomerno ukrivljena in nima oblike pravilne kupole, temveč je v določeni osi nekoliko podolgovata. V navpičnem preseku se radij astigmatične roženice zato razlikuje od radija v vodoravnem preseku. Če je os poteka daljšega radija roženice ravna, govorimo o regularnem astigmatizmu. Roženica ima v takšnem primeru obliko nekoliko vzdolžno razpotegnjene kupole. Takšne oblike astigmatizma praviloma lahko dobro korigiramo s kontaktnimi lečami ali očali. Težava nastopi, če os vzdolžne razpotegnjenosti roženice ne poteka ravno, temveč je na tak ali drugačen način ukrivljena. V tem primeru govorimo o iregularnem astigmatizmu. Takšne oblike astigmatizma je zaradi zelo nepravilne oblike površine roženice z lečami ali očali pogosto težko zadovoljivo korigirati.

Klasično operativno zdravljenje

Različne metode operativnega zdravljenja astigmatizma se uporabljajo že razmeroma dolgo. Klasične kirurške metode, kot je radialna keratotomija, temeljijo na selektivni oslabitvi natančno določenih predelov roženice z rezom v roženico. Ob pravilno postavljenih indikacijah in dobri kirurški tehniki so te metode še vedno razmeroma uspešne, vendar so pogosto povezane s kasnejšim ponovnim pojavom astigmatizma.

Refraktivno zdravljenje je zelo uspešno

Pravilne oblike astigmatizma lahko korigiramo z lasersko refraktivno operacijo, pri starejših pacientih in visokih plus dioptrijah (zelo daljnovidnih ljudeh) pa zelo dobre rezultate dosežemo z vstavitvijo toričnih multifokalnih leč, ki poleg dioptrije za daljavo korigirajo tudi bližinski vid, tako da so pacienti po operaciji lahko brez očal za daljavo in bližino. Operacija je podobna kot pri sivi, le da je vstavljena znotrajočesna leča drugačna.

Sorodni članki

  • Operacija z multifokalnimi lečami

  • Očesna vnetja

    Naše oči so nenehno izpostavljene številnim mikroorganizmom, ki so lahko vzrok za bolezen oči.
    Če nam pade splošna odpornost, lahko običajna obramba pred njimi, ki jo ima samo oko, popusti.

  • Življenje vidim drugače Marko Demšar, zdravnik

    Radiolog, nekdanji predsedniški kandidat in svetovni prvak v golfu med medicinskim osebjem. Starost ga je soočila z boleznijo, a po zaslugi moderne tehnologije in spretnih zdravnikov lahko še vedno z ostrim očesom spremlja družbenopolitično dogajanje, se ukvarja s športom in skuša pomagati ljudem.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.