Temeljit vpogled v očesno ozadje

Zadnja leta se pri diagnozi očesnih bolezni izvaja tudi preiskava z optično koherentno tomografijo (OCT). Uporabljamo jo predvsem pri diagnostiki in zdravljenju bolezni mrežnice in njenega stika s steklovino, v zadnjem času pa tudi pri obravnavi glavkoma in patologije sprednjega očesnega segmenta.

Preiskava temelji na različni odbojnosti tkiv za koherentno svetlobo. Sloje mrežnice, pigmentnega epitela in žilnice prikaže v prerezu z ločljivostjo le nekaj mikrometrov, kar je skoraj primerljivo histološkemu prerezu tkiva. Aparat v zelo kratkem času napravi serijo več tisoč prerezov in sestavi tridimenzionalno sliko želenega predela, izračuna debeline posameznih slojev mrežnice in prostornino bolezenskih sprememb.

Kako poteka slikanje z OCT?

Preiskava z OCT je enostavna, hitra, natančna, ponovljiva in prijazna do bolnika. Napravimo jo pri sedečem bolniku, ki je z brado in čelom naslonjen na poseben nastavek, pogled pa ima usmerjen naravnost v središčno točko, ki služi fiksaciji. Operater na zaslonu opazuje sliko očesnega ozadja in označi želeno področje skeniranja. Preiskava traja le nekaj minut in jo izvajamo tudi pri otrocih. Širjenje zenic navadno ni potrebno.

Zanesljivo spremljanje zdravljenja

Posnetke hranimo na digitalnih medijih, ki omogočajo natančno primerjavo večkratnih meritev in arhiviranje, kar je zelo pomembno pri spremljanju poteka bolezni in uspešnosti zdravljenja. Velika prednost slikanja z OCT je tudi v tem, da mrežnico lahko analiziramo tudi, ko optični mediji niso povsem prozorni, denimo pri sivi mreni, motnjah v steklovini ali po operacijah, ko oko napolnimo s silikonom.

OCT je prinesel veliko koristi

Razvoj OCT je poglobil naše znanje o zgradbi mrežnice in patofiziologiji nekaterih bolezenskih stanj. Spremenil je naše razumevanje poteka očesnih bolezni in omogočil boljše spremljanje učinkov zdravljenja. Z OCT lahko prepoznavamo dele mrežnice, ki jih s prostim očesom ne vidimo, in ugotavljamo očesno patologijo, ki je prej nismo poznali. Zaradi novih informacij, pridobljenih z OCT, so se spremenile indikacije za vitreoretinalne posege. Zato je danes slikanje z OCT standardna preiskava pri obravnavi bolnikov s spremembami na očesnem ozadju.

Sorodni članki

  • Rešitev tudi za tiste z visoko dioptrijo

  • Suho oko

    V zimskih mesecih, ko več časa preživimo v ogrevanih prostorih, se za naše oči začnejo težave, ki jih stopnjuje še dolgotrajno gledanje v računalnik. Oči so suhe in razdražene, nemalokrat tudi rdeče. Pečejo nas in srbijo, da imamo občutek, kot bi imeli v njih pesek.

  • Življenje vidim drugače Franc Žlahtič, doktor znanosti

    Franc Žlahtič je strokovnjak z doktorskim nazivom s področja energetike, zaposlen na ministrstvu za gospodarstvo, na direktoratu za energijo, za njim pa je že 24 let dela na elektroinštitutu, kjer je aktivno sooblikoval slovensko energetsko politiko. V prostem času je popotnik in tudi ustanovitelj društva Roženica – društva ljudi s keratokonusom, med katere sodi tudi sam. Za njim je uspešna presaditev ene roženice, na drugo pa še čaka.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.