Suho oko

V zimskih mesecih, ko več časa preživimo v ogrevanih prostorih, se za naše oči začnejo težave, ki jih stopnjuje še dolgotrajno gledanje v računalnik. Oči so suhe in razdražene, nemalokrat tudi rdeče. Pečejo nas in srbijo, da imamo občutek, kot bi imeli v njih pesek.

Tisti, ki nosijo kontaktne leče, so še bolj občutljivi. Vid postane zamegljen in nemalokrat moramo prekiniti delo ter se dobro namežikati, da spet vidimo v redu. Če se nam to zgodi večkrat, moramo ukrepati, da si ne bomo poškodovali oči.

Zakaj nas oči pečejo?

Poglavitni razlog za suho oko je zmanjšano izločanje solz. Glavna naloga solz je namreč, da oči varujejo in vlažijo ter tako omogočajo jasen vid. Preprečujejo tudi pojav vnetij na roženici in z njene površine odplaknejo tujke, ki bi lahko poškodovali površino očesa. Do zmanjšanja tvorbe solz že naravno pride s starostjo, pri ženskah se še nekoliko zmanjša v menopavzi, na kar vplivajo hormonske spremembe v telesu. K zmanjšanju solzenja lahko pripomorejo tudi nekatera zdravila, avtoimunske bolezni, kemične poškodbe oči in poškodbe vek.

Postavitev diagnoze suhih oči

Če so oči suhe in nas dražijo, lahko s preiskavami v očesni ambulanti ugotovimo količino izločanja solz, prav tako pa tudi kakovost solznega filma. Količina izločanja solz se določi s Schirmerjevim testom, kjer v predel med spodnjo veko in zrklom za pet minut vstavimo testni listič in z njim določimo količino izločanja solz. Kakovost solznega filma pa ugotovimo s posebnimi barvili v obliki kapljic. Po obarvanju ocenimo vzorec obarvanega predela površine očesa in merimo čas, ki je potreben, da se pokaže suh predel na površini očesa.

5 preventivnih nasvetov, da oči ne bodo suhe:

1. Grelne in klimatske naprave naj ne bodo usmerjene neposredno v oči.
2. V vetru in pri plavanju uporabljajte zaščitna očala.
3. Vlažnost v prostoru naj bo od 30- do 50-odstotna, pozimi dodatno vlažite zrak.
4. Uživajte večje odmerke vitamina C in maščobnih kislin omega.
5. Mežikajte. Zavestno zaporedno mežikanje pripomore k boljši razporeditvi solznega filma.

Sorodni članki

  • Rešitev tudi za tiste z visoko dioptrijo

  • Temeljit vpogled v očesno ozadje

    Zadnja leta se pri diagnozi očesnih bolezni izvaja tudi preiskava z optično koherentno tomografijo (OCT). Uporabljamo jo predvsem pri diagnostiki in zdravljenju bolezni mrežnice in njenega stika s steklovino, v zadnjem času pa tudi pri obravnavi glavkoma in patologije sprednjega očesnega segmenta.

  • Življenje vidim drugače Franc Žlahtič, doktor znanosti

    Franc Žlahtič je strokovnjak z doktorskim nazivom s področja energetike, zaposlen na ministrstvu za gospodarstvo, na direktoratu za energijo, za njim pa je že 24 let dela na elektroinštitutu, kjer je aktivno sooblikoval slovensko energetsko politiko. V prostem času je popotnik in tudi ustanovitelj društva Roženica – društva ljudi s keratokonusom, med katere sodi tudi sam. Za njim je uspešna presaditev ene roženice, na drugo pa še čaka.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.