Slovo od visoke dioptrije - Vstavitev fakične leče

Včasih tistim z visoko dioptrijo slednje niso mogli odpraviti z operacijo, zdaj pa že dolgo ni več tako. Resda niso primerni za poseg z laserjem, tako kot niso tisti, ki imajo pretanko roženico, ampak tudi zanje obstaja rešitev: operacija z vstavitvijo znotrajočesne fakične leče.

Odprava očesne dioptrije z vstavitvijo znotrajočesnih leč je podobno uspešna in zanesljiva, kot so laserski posegi, a je zaradi nekoliko bolj omejenih indikacij manj razširjena in med ljudmi slabše poznana. Ob izjemnih rezultatih in napredku tehnologije pa je tudi na tem področju v zadnjem desetletju prišlo do izrednega napredka. Odpravo dioptrije z znotrajočesno fakično lečo izvedemo tako, da s kratkim posegom pred naravno očesno lečo vstavimo umetno lečo, ki odpravi tako dioptrijo kot tudi astigmatizem (cilinder). Vstavljena znotrajočesna fakična leča (ICL), ki je v očesu nevidna, je zelo podobna mehki zunajočesni kontaktni leči, a je bistveno manjša in še mehkejša. Pacient že dve uri po posegu, med katerim mu jo vstavimo v oko, vidi dobro in očal ne potrebuje več.

Natančen predoperativni pregled

Pri posameznikih, pri katerih ocenimo, da bi bila za odpravo dioptrije najboljša rešitev vstavitev znotrajočesne fakične leče, poleg podrobnega okulističnega pregleda, pri katerem pregledamo očesno ozadje in sprednje očesne dele ter določimo očesno dioptrijo, opravimo še nekaj dodatnih specialnih preiskav. Z natančnim pregledom izključimo morebitna obolenja ali spremembe na očesu, pri katerih refraktivna operacija ni priporočljiva oziroma bi celo lahko vodila v zaplete in poslabšanje vida. Dodatno opravimo tudi 3D-analizo sprednjega očesnega prekata z analizo očesnega zakotja in merjenje širine zenice s pupilometrijo. Z njima ugotovimo, ali je pacientovo oko sploh primerno za varno vstavitev leče. Le z natančno predoperativno diagnostično obravnavo vsakega posameznika namreč lahko zagotovimo najvišjo možno stopnjo varnosti in uspešnosti operativnega posega. Slednje je za nas vedno na prvem mestu, zato pri tem ne sprejemamo kompromisov.

Kratek poseg, izjemen vid

Vstavitev znotrajočesne fakične leče je majhen kirurški poseg, ki povsem ohranja vse naravne strukture očesa. To pomeni, da ob vstavitvi umetne leče v oko naravna leča ostane nedotaknjena. Operacijo lahko opravimo na obeh očesih hkrati ali na vsakem očesu posebej v razmiku dveh dni. Poseg je povsem neboleč in kratek, v povprečju traja približno od 20 do 30 minut. V oko najprej vkapamo kapljice z anestetikom in ga tako naredimo prehodno neobčutljivo za dotik in bolečino. Potem skozi droben, le okoli dva milimetra dolg rez v sprednji del očesa na naravno očesno lečo položimo majhno in mehko znotrajočesno fakično lečo, ki odpravi dioptrijo in astigmatizem (cilinder). Po končani operaciji paciente, ki so sicer vajeni nošenja očal z visoko dioptrijo in brez njih vidijo zelo slabo, praviloma močno preseneti nenadno izboljšanje vida. Slednji se popravi v nekaj urah, hitro in drastično izboljšanje vidne ostrine pa je za mnoge nepozabno doživetje. Nekaj dni po operaciji zmernost Po posegu je treba v oko v predpisanih intervalih vkapavati kapljice z antibiotikom in kapljice s kortikosteroidom. Rehabilitacija po takšni operaciji je hitra, vid je praviloma že naslednji dan povsem normalen. Okrevanje je podobno kot pri laserskih posegih za odpravo dioptrije. Prve dni po operaciji se je torej treba izogibati daljšemu branju, delu z računalnikom in gledanju televizije. Morda boste prehodno tudi nekoliko bolj občutljivi za močno svetlobo, lahko se pojavi bleščanje, operirano oko je lahko bolj solzno kot običajno. Zato si ne drgnite oči. Previdni bodite tudi ob brisanju obraza z brisačo, ne zadržujte se v prašnih in zakajenih prostorih ter ne vozite, dokler se vaš vid povsem ne izostri. Prvi kontrolni pregled vedno opravimo že naslednji dan po operaciji, kasneje pa sledita še največ dva kontrolna pregleda v razmiku dveh do treh tednov.

Na novo pridobljena svoboda

Pomembna prednost tega posega je hitro okrevanje, saj lahko že neposredno po operaciji brez posebnih omejitev opravljate vse dnevne aktivnosti. Le ena novost bo zahtevala nekaj prilagajanja: osvobojenost od očal. Ta boste morda nezavedno iskali še nekaj časa po operaciji, a vas bo ostrina vida nemudoma spomnila, da ste jih že odpisali.

Sorodni članki

  • Videti ostro kot sokol - Laserska odprava dioptrije

    Večina pacientov, ki trajno odpravijo dioptrijo, po posegu obžaluje le, da tega niso storili že prej. Zaradi izjemnega tehnološkega napredka posegi postajajo čedalje nežnejši in varnejši, večina ljudi pa še vedno potrebuje predvsem veliko mero zaupanja v zdravnika, preden se odločijo za lasersko odpravo dioptrije.

  • Vidim na blizu in daleč – Odprava starostne daljnovidnosti

    Včasih so bila bralna očala res edina možnost za dober bližinski vid, z napredkom tehnologije v oftalmologiji pa je mogoče trajno odpraviti vse dioptrije, tudi starostno daljnovidnost. Slednje se sicer ne moremo rešiti z laserjem, jo pa lahko odpravimo z vstavitvijo znotrajočesnih multifokalnih (večžariščnih) leč.

  • Napredovanje keratokonusa lahko zaustavimo

    Pri pacientu, ki se mu pogosto spreminja očesna dioptrija in sčasoma tudi z očali ne vidi več dobro, oftalmologi posumimo na bolezen roženice keratokonus. Če ga odkrijemo prepozno, lahko vodi v presaditev roženice. Če ga odkrijemo pravočasno, pa lahko z učinkovito operacijo ustavimo njegovo napredovanje in ohranimo vidno ostrino.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.