Sindrom računalniškega vida

Večina ljudi, ki vsakodnevno dela za računalnikom, toži o preobremenjenosti oči, povečani občutljivosti na svetlobo, dvojnem in zamegljenem vidu, začasni kratkovidnosti, glavobolih ter bolečinah v vratu in hrbtenici. Skupek teh težav je ameriško združenje optometrije poimenovalo sindrom računalniškega vida.

V takih primerih se je treba odpraviti k zdravniku specialistu na pregled oči, da se preprečijo nadaljnje, tudi resnejše težave, ki se lahko sčasoma razvijejo.

Kaj se dogaja z našimi očmi, ko delamo za računalnikom?

Računalniški zaslon zaradi visoke stopnje spreminjanja slik in vsebine na zaslonu zahteva vse bolj kompleksno in številno premikanje oči ter fokusiranje. Očesna leča je zato stalno napeta. Poleg tega velikokrat pogledamo tekst ali beremo iz teksta, ki ga imamo na mizi. Tako se razdalja, na kateri beremo, spreminja, čemur se naše oko prilagodi s spremembo debeline očesne leče. Ob tem pa so mišice, ki očesno lečo daljšajo ali krčijo, v stalnem pogonu. Ker pa so izredno drobne, se ob takem delu hitro utrudijo.

Mežikajmo več, tudi za računalnikom!

K težavam zagotovo prispevajo premočna svetloba, neprimerna velikost in barva črk, bleščanje sten in delovnih površin ter drugi odsevi. Študije so pokazale, da človek, ko dela za računalnikom, pomežikne vsaj petkrat manj, kot če za računalnikom ne dela, kar pa povzroča suho in razdraženo oko.

Prah draži oko

Težavo predstavlja tudi toplota zraka, ki je pred zaslonom nekoliko višja, zrak je bolj suh in poln pozitivnih ionov. Zato je v njem še več prašnih delcev, kar oko še bolj razdraži, ga izsuši in v skrajnem primeru povzroči vnetje očesne veznice. Bolečine v očeh povzročajo tudi očesne napake in motnje vida oziroma dioptrija, ki ni optimalno korigirana, kar je pri delu z računalnikom še toliko bolj izrazito. V takih primerih je nujno, da pravočasno korigiramo dioptrijo, da se izognemo resnejšim težavam in stalnim glavobolom.

Raje očala kot pa leče

Veliko si olajšamo, če si za delo z računalnikom omislimo očala ali kontaktne leče, čeprav med strokovnjaki velja splošno prepričanje, da je bolje uporabljati očala, saj kontaktne leče še dodatno izsušijo oko. Veliko teh težav lahko omilimo ali odpravimo s prilagoditvijo delovnega okolja.

7 nasvetov za skrb oči pri delu z računalniki

 1. Prostor zasenčite.
 2. Ne uporabljajte premočnih žarnic.
 3. Nastavite večjo kontrastnost med ozadjem zaslona in ikonami na njem, optimizirajte velikost črk in uporabljajte kombinacijo črnih črk na beli podlagi.
 4. Zaslon postavite tako, da ne povzroča bleščanja in odsevov.
 5. Pri uporabi očal se priporočajo stekla z antirefleksno zaščito.
 6. Uporabljajte kontaktne leče iz materialov, ki zadržujejo vlažnost in omogočajo visoko prepustnost kisika. Prostor prezračite, zrak v njem naj ne bo presuh, če pa to ni mogoče, si lahko pomagate s kapljicami za suhe oči.
 7. Redno počivajte. Odmore lahko izkoristite tudi za izvajanje vaj za oči. Tako poskrbite, da se očesne mišice sprostijo in napetost popusti.

Sorodni članki

 • Dobro jutro brez očal

  Ko se zbudim in odprem oči, najprej ne vidim nič. Moji prvi gibi so namenjeni iskanju očal. Vsako jutro ista zgodba, ki je v več letih postala rutina. Šele ko najdem svoja očala in si jih nataknem na nos, ugledam, kako čudovit je svet okoli mene.

 • Osnove okulističnega pregleda

  Tisti, ki redno hodite na okulistični pregled, poznate rutino. Toda ali vam zdravnik pove vse? Ali veste, čemu je kakšna naprava namenjena, zakaj pregled poteka tako, kot poteka? Tokrat razkrivamo male skrivnosti oftalmologije.

 • Življenje vidim drugače, Erika Žnidaršič, voditeljica

  Priljubljena voditeljica, ki nas samozavestno in igrivo nagovarja s televizijskih zaslonov. Seveda je obenem človek kot vsak drug in se mora tudi ona soočati s temnejšimi platmi življenja. Po zaslugi korekcijske odprave dioptrije pa so danes jasnejše plati njenega življenja resnično jasne.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.