Preventivni okulistični pregled

Tudi če ne opažate težav, ne bo odveč, če svoje oči vsake toliko časa pokažete strokovnjakom, ki bodo znali preveriti, ali se na njih pojavljajo nepravilnosti, ki bi lahko pomenile začetek kakšnega obolenja. Če imate občutek, da se vam vid slabša, pa je tak pregled še toliko bolj priporočljiv.

Težava z vidom se slej ko prej pojavi pri vsakomur. Če ne prej, takrat, ko naše roke postanejo prekratke, ko torej na blizu začnemo slabše videti. Pregled, na katerem dobimo prva očala, naj si bo za gledanje na blizu naj si bo za daleč, je ponavadi neke vrste presejalni test, ali je z našimi očmi, pa tudi z našim telesom nasploh, vse v redu. Za tako celovit pregled oči so potrebne posebne diagnostične naprave, ki jih večina okulističnih ambulant v optikah nima na voljo, in dobra ura vašega časa. Kaj vse torej na takšnem pregledu preverimo pri nas?

1. Anamneza pacienta

Natančno pregledamo anamnezo bolnika in ga povprašamo po družinski anamnezi. Očesne bolezni so namreč lahko zelo dedno pogojene. Če ima ali je kdo v družini imel glavkom ali zeleno mreno, je preverjanje očesnega tlaka zelo pomembno. Glavkom je zelo zahrbtna bolezen, lahko je sploh ne opazimo, kar naenkrat pa izgubimo vid. Poleg glavkoma sta družinsko pogojeni tudi starostna degeneracija rumene pege in siva mrena.

2. Vidna ostrina

Določimo vidno ostrino, torej vid na daljavo in bližino, ter izmerimo dioptrijo in, če je potrebno, predpišemo očala.

3. Očesni tlak

Pregledamo sprednje očesne dele z biomikroskopom in izmerimo očesni tlak.

4. Očesno ozadje

Natančno pregledamo očesno ozadje, po potrebi ga tudi slikamo z OCT-napravo, ki nam v preseku pokaže morebitne bolezenske spremembe. Če na očesnem ozadju ugotovimo kakšne spremembe, ki denimo kažejo na sladkorno bolezen, povišano vrednost maščob v krvi ali visok krvni tlak, posameznika napotimo k splošnemu zdravniku, da preveri vse omenjene vrednosti.

Sorodni članki

  • Oči na dopustu

    Pred nami je čas dopustov in potovanj. Ne glede na to, ali se boste odpravili na morje, v eksotične kraje ali na bolj aktiven oddih v gore, vedno poskrbite, da boste s seboj imeli vse potrebno za higieno oči. Uporabniki kontaktnih leč morate biti na to še posebej pozorni.

  • Srbi in skrbi me!

    Očesne alergije so pogosta obolenja, ki pestijo čedalje več ljudi in jim onemogočajo kakovostno življenje. Čeprav so običajno zelo neprijetne, pa niso nalezljive in le v zelo redkih primerih lahko resneje ogrozijo vid.

  • Intervju: Kristina Bitenc, sopranistka, članica Opere Nacional du Rhin, Strasbourg

    Osemindvajsetletna Kristina s svojim sopranom odpoje okrog 60 opernih predstav in koncertov na leto, zadnje dve leti v okviru Renske nacionalne opere v Strasbourgu. Odkar si je v centru Morela okulisti z lasersko operacijo odpravila dioptrijo, pa na odru ne stoji več samo z izjemnim glasom, temveč tudi s popolnim vidom.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.