Očistimo očesne rolete

V ambulanti se velikokrat srečamo z bolniki s pordelimi očmi, ki ne znajo natančno razložiti, kakšne težave imajo. Običajno potarnajo, kako jih oči pečejo, srbijo, počutijo se, kot bi imeli nekaj v očesu. Najpogostejši vzrok za te in podobne težave so suhe oči, na drugem mestu pa so bolezni vek. Gre za nepravilno površino robov vek, pordele veke ali pa izcedek na vekah, ki se zasuši in dela težave.

V takšnih primerih je zagotovo najprej treba obiskati oftalmologa, da izključi možnost bakterijskega vnetja ali sistemske bolezni, kot sta na primer Sjogrenov sindrom ali revmatoidni artritis, ki lahko ob hkratnem pomanjkanju izločanja solz povzročata podobne težave.

Deloma si pri opisanih očesnih težavah lahko pomagamo tudi sami. Bolnikom največkrat svetujemo toaleto robov vek, kar pomeni, da si veke očistimo z vatirano baby palčko in prekuhano vodo. Bolniku v ambulanti postopek natančno pokažemo, izvaja pa ga doma, čim bolj redno.

3 koraki do čistih vek

 1. Čiščenje robov vek
  Veko potegnemo stran od očesa in s palčko potegnemo v smeri od notranjega proti zunanjemu kotu veke. Gib ponovimo dvakrat do trikrat.
   
 2. Masaža vek
  Poleg roba veke zmasiramo tudi kožo pod/nad robom veke. To naredimo tako, da z vatirano palčko potegnemo oziroma jo zavrtimo po koži na spodnji veki s strani ličnice proti robu veke navzgor. Na zgornji veki začnemo tik pod obrvjo ter z vatirano palčko potegnemo oziroma jo zavrtimo navzdol. Pri zelo hudih težavah masažo naredimo enkrat na dan in že lahko pomaga. Če težave niso tako hude, lahko masažo izvajamo samo nekajkrat na teden.
   
 3. Obkladki
  Higieno robov vek kombiniramo s toplimi obkladki. S tem se izločki v kanalčkih v koži zgornje in spodnje veke zmehčajo in že samo en ali dva zelo močna stiska vek lahko pomagata k še boljšemu učinku. Ob težavah z utrujenimi očmi pa svetujemo hladne obkladke, ki jih izvajamo tako, da čisto krpo, namočeno v hladno vodo, položimo na oči. Kdaj je bolje uporabiti hladne in kdaj tople obkladke, ni natančnega pravila, vredno je preizkusiti.

  Poleg toalete robov vek in obkladkov svetujemo tudi zdravljenje z umetnimi solzami, ki jih je na trgu zelo veliko. V zadnjem času se med sabo ločijo tudi po tem, da so nekatere vrste primernejše za uporabnike kontaktnih leč, druge vrste pa za tiste, ki imajo težave s spremenjeno sestavo solznega filma. Pri hujših primerih za nekaj časa običajno dodamo tudi kortikosteroidne kapljice v zelo nizki koncentraciji ali pa, kot smo že prej omenili, najprej pozdravimo bakterijsko vnetje.

Sorodni članki

 • Premagajmo strahove pred laserskimi žarki

  Veliko ljudi pred laserskim posegom na očeh čuti precej bojazni in ima več pomislekov. Najboljši recept za to, kako jih preseči, je, da pacienta na poseg temeljito pripravimo, se pogovorimo, vzpostavimo zaupanje in smo mu pred operacijo, med njo in po njej vedno na voljo.

 • Zabrisane sledi časa

  Estetska kirurgija sodi med mlajše medicinske vede, čeprav sta hrepenenje in želja po doseganju lepotnega ideala stara kot človeštvo samo. Eliksirja večne mladosti žal še nismo odkrili, se pa lahko danes idealnemu videzu z umerjeno uporabo botoksa in polnil, kot je hialuronska kislina, varno, neboleče in hitro približamo.

 • Življenje vidim drugače Manca Košir, publicistka

  Publicistka, ženska tisočerih zanimanj, dejavna na najrazličnejših področjih življenja, se je v vse, kar čuti v srcu, pripravljena spustiti z vsem svojim bitjem. Ni pa se pripravljena prepustiti naključju, ko gre za očesno bolezen, ki jo imajo v družini.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.