Oči na dopustu

Pred nami je čas dopustov in potovanj. Ne glede na to, ali se boste odpravili na morje, v eksotične kraje ali na bolj aktiven oddih v gore, vedno poskrbite, da boste s seboj imeli vse potrebno za higieno oči. Uporabniki kontaktnih leč morate biti na to še posebej pozorni.

Na letalo rajši z očali

Če potujete z letalom, je najbolje, da pred vzletom odstranite kontaktne leče in nosite očala. Zrak v letalu je suh in lahko povzroči neprijeten občutek v očeh, še posebno, če je let daljši. Pomagate si lahko z vlažilnimi kapljicami, najbolje je, da kupite kapljice v obliki monodozic, ki jih po enkratni uporabi preprosto zavržete in naslednjič uporabite novo. Ne pozabite, da na letalo lahko vzamete le majhno količino kapljic za oči ali drugih tekočin (običajno do 100 mililitrov).

Če ne morete brez leč, potem se na potovanje pripravite tako, da vse, kar potrebujete za očesno higieno, nakupite doma. Sestava podobnih tujih izdelkov se namreč lahko razlikuje od tistih, ki jih običajno uporabljate, kar vam lahko povzroči težave.

Vse za oči v osebni prtljagi

Tekočino za leče, kapljice za oči in očala spakirajte v osebno prtljago, da se izognete nevšečnostim, ki se lahko pripetijo z izgubo prtljage. S seboj preventivno vzemite tudi dodaten par leč ali se vsaj pozanimajte, kako je z nakupom leč v državi, kamor potujete. Nekatere države, na primer Francija, namreč za nakup leč zahtevajo recept, v drugih, denimo v Italiji, pa recepta za nakup ne potrebujete. In če jih le imate, v kovček spakirajte tudi očala z dioptrijo. Tudi če ste med tistimi, ki si niti v sanjah ne predstavljajo, da bi hišo zapustili z njimi na nosu.

Dnevne leče najbolj priročne

Med dopustom rajši uporabljajte dnevne leče. Ponujajo vam več svobode, ker ne potrebujete tekočine za leče, zvečer jih preprosto zavržete in zjutraj vzamete nove. Ne samo, da je to najbolj praktično, je tudi najbolj zdravo, saj je le tako leča vsako jutro sveža. Pri kontaktnih lečah za večkratno uporabo se namreč na njihovi površini nabirajo umazanija iz okolice, ostanki ličil, usedline proteinov in lipidov, ki so sicer naravna sestavina solznega filma. V nekaterih primerih lahko take usedline povzročijo alergične reakcije in zaplete. Ob pravilni uporabi in negi kontaktnih leč se temu seveda izognemo, vendar ne glede na to, kako dobro čistite svoje kontaktne leče, stare nikoli ne morejo biti tako čiste kot nove.

Leče in voda nista najboljši par

Med počitnicami se večina ukvarja z vodnimi športi, zato je zelo pomembno, da svoje oči zaščitite in preprečite stik z bakterijami v vodi, ki povzročajo okužbe in vnetja oči. Zato nikoli, ampak res nikoli, kontaktnih leč ne izpostavljate vodi iz pipe, bazena, vroče kadi, tuša, oceana ali jezera. V vodi se pogosto pojavlja Acanthamoeba, prosto živeča ameba, ki lahko povzroči vnetje roženice. Edina tekočina, ki jo uporabljate pri lečah, naj bo torej tekočina za leče. Pa tudi te nikoli ne prelivajte v manjše stekleničke, saj tako ni več sterilna, kar spet lahko povzroči vnetje oči. Tudi med plavanjem ni priporočljivo nositi kontaktnih leč, je pa smiselno razmisliti o nakupu dobrih podvodnih očal z dioptrijo za zaščito. In, ne nazadnje, dobro je vedeti tudi, da voda lahko povzroči spremembo lege vaše leče ali lečo spodbudi, da izpade.

Sončna očala so nujna zaščita

Na dopustu redno uporabljajte sončna očala s primerno UV-zaščito. Ta bodo onemogočila dostop UV-žarkom, poleg tega pa bodo še preprečila, da bi se na oči oziroma kontaktne leče prilepili prah, umazanija ali drugi delci, ki dražijo oči. Izogibajte se drgnjenju po očeh, če vas srbijo. Takrat oči izperite s čisto vodo ali sterilno raztopino, pred tem odstranite kontaktno lečo in nežno obrišite oči s čisto brisačo ali papirnatim robčkom. Če pa želite svojim očem privoščiti malce oddiha od kontaktnih leč, potem so kot nalašč za vas sončna očala z dioptrijo, saj zagotavljajo jasen vid ter hkrati ščitijo oči pred žarečim soncem. Obstajajo tudi kontaktne leče z zaščito pred žarki UV-A in UV-B, vendar niso zamenjava za dobra sončna očala.

Higiena pomembna tudi v divjini

Kjerkoli že boste počitnikovali, bodite dosledni in se držite standardnih higienskih pravil za uporabo kontaktnih leč. Pred vstavljanjem kontaktnih leč si roke vedno umijte s čisto pitno vodo, pazite, da imate med prijemanjem kontaktne leče suhe roke, ter tako zmanjšajte tveganje za okužbo oči. Po umivanju rok je priporočeno uporabiti razkužilo za roke. Ne drgnite si oči z umazanimi rokami, uporabljajte čiste brisače in krpe za umivanje. Za higieno oči na potovanjih, sploh v bolj divjih ali eksotičnih krajih, lahko uporabljate tudi sterilne krpice, ki so idealne za higieno vek. Veko namreč očistijo, navlažijo, pomirijo, nekatere delujejo tudi protivnetno.

Pravočasno zdravljenje okužb

Večina okužb je ozdravljiva, če se okužbe ne zdravijo, pa to lahko privede do dolgoročnih posledic, v nekaterih primerih celo v izgubo vida. Najpogostejša vnetja, ki lahko prizadenejo naše oči, so:

 • Vnetje očesne veznice (konjunktivitis) je ena najpogostejših očesnih obolenj. Običajno nastane zaradi okužbe z virusi in bakterijami ali zaradi alergije (cvetni prah, kozmetični izdelki, plesen, živalski prhljaj...). Povzročijo ga lahko tudi tujki v očesu ali ultravijolični žarki (sonce, solarij). V primeru vnetja očesne veznice beločnica močno pordi in je boleča, veznica pa oteče. Iz očesa odteka vodeno sluzast ali sluzasto gnojen izloček. Oko je občutljivo na svetlobo in se močno solzi.
 • Bakterijske okužbe običajno prizadenejo obe očesi in povzročajo gost in bel ali svetlo-rumen izloček.
 • Virusna okužba je največkrat omejena sprva le na eno oko, čez približno en teden pa zajame še drugo oko. Izloček je praviloma prozoren.
 • Vnetje drugih delov oči, kot so šarenica, beločnica in mrežnica ne smemo podcenjevati. Zdravljenje vedno prepustimo zdravniku, sami pa pazimo na skrajno čistočo.
 • Vnetje robov očesnih vek (blefaritis) povzročijo dim, prah in bakterije. Znaki vnetja so: robovi pordečijo, koža med trepalnicami se lušči, včasih trepalnice tudi izpadejo. V zelo hudih primerih nastanejo celo gnojne kraste. Vnetje najpogosteje zdravijo z antibiotiki ali kortizonskimi pripravki.

Sorodni članki

 • Srbi in skrbi me!

  Očesne alergije so pogosta obolenja, ki pestijo čedalje več ljudi in jim onemogočajo kakovostno življenje. Čeprav so običajno zelo neprijetne, pa niso nalezljive in le v zelo redkih primerih lahko resneje ogrozijo vid.

 • Preventivni okulistični pregled

  Tudi če ne opažate težav, ne bo odveč, če svoje oči vsake toliko časa pokažete strokovnjakom, ki bodo znali preveriti, ali se na njih pojavljajo nepravilnosti, ki bi lahko pomenile začetek kakšnega obolenja. Če imate občutek, da se vam vid slabša, pa je tak pregled še toliko bolj priporočljiv.

 • Intervju: Kristina Bitenc, sopranistka, članica Opere Nacional du Rhin, Strasbourg

  Osemindvajsetletna Kristina s svojim sopranom odpoje okrog 60 opernih predstav in koncertov na leto, zadnje dve leti v okviru Renske nacionalne opere v Strasbourgu. Odkar si je v centru Morela okulisti z lasersko operacijo odpravila dioptrijo, pa na odru ne stoji več samo z izjemnim glasom, temveč tudi s popolnim vidom.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.