Očesna vnetja

Naše oči so nenehno izpostavljene številnim mikroorganizmom, ki so lahko vzrok za bolezen oči.
Če nam pade splošna odpornost, lahko običajna obramba pred njimi, ki jo ima samo oko, popusti.

Očesna vnetja so pogosto posledica okužb z virusi, bakterijami ali glivicami. Rdeče oči pa imamo zelo pogosto lahko tudi zaradi alergij. Vnetja lahko prizadenejo različne dele očesa in so v nekaterih primerih tudi zelo nalezljiva in se hitro prenašajo.

Kontaktne leče povečajo možnost okužbe

Vnetja se ne pojavijo le zaradi neposrednega prenosa okužbe z veke, ampak so lahko vzrok tudi poškodba, poseg na očesu ali splošna imunska oslabljenost. Ob tem se lahko razmnožijo bakterije ali tudi virusi in tako povzročijo hudo vnetje. Ob nošenju kontaktnih leč se možnost okužbe poveča za 50 do 60 odstotkov. Zato ob nošenju kontaktnih leč svetujemo, da ljudje dobro skrbijo za osebno higieno in redno menjajo kontaktne leče po navodilu proizvajalca. V današnjem času vse bolj priporočamo enodnevne kontaktne leče, s čimer se možnost okužbe lahko zmanjša.

Nalezljivo rdeče oko

Nekatere okužbe so zelo nalezljive. Primer take bolezni je virusno povzročen epidemični keratokonjunktivitis, pri katerem je značilno izrazito rdeče oko. Ta virusna okužba se prenaša z rokami, blazinami, brisačami. Okužba se lahko začne tudi s povečanimi bezgavkami, vročino in drugimi znaki. Ta okužba je pogostejša v obdobjih večje vlažnosti. Dobra novica za bolnike je, da ko enkrat obolenje prebolijo, postanejo odporni. V nekaterih primerih lahko pusti tudi nekaj posledic v obliki manjših brazgotin na očesu.

Vlažimo oči

Tudi suhe oči so dejavnik, ki lahko privede do tega, da je možnost za okužbo večja. V teh primerih je potrebna pogosta uporaba umetnih solz v obliki kapljic, gela ali razpršil. Vnetja se pojavijo lahko pri vseh starostnih skupinah, suhe oči pa pogosteje srečamo pri starejših ljudeh, še posebno pri nekaterih kroničnih oblikah revmatičnih obolenj, primer takega obolenja je Sjögren sindrom.

7 nasvetov kako se izogniti očesnim vnetjem

 1. Preden si vstavite leče ali date kapljice v oči, si dobro umijte roke.
 2. Ne delite ličil z drugimi. Prav tako ličil ne uporabljajte v času vnetja, stara ličila pa v tem primeru odvrzite.
 3. V času okužbe ne uporabljajte kontaktnih leč.
 4. Ne delite zdravil za oči (mazila, kapljice) z drugimi.
 5. Ne uporabljajte tujih brisač, robčka ali posteljnega perila, če niso oprani.
 6. Oči zaščitite pred zunanjimi dejavniki, kot so veter, mraz, kemikalije, delo z brusilnim aparatom in košenje trave.
 7. Izogibajte se izpostavljanju oči onesnaženi vodi.

Sorodni članki

 • Operacija z multifokalnimi lečami

 • Trajna odprava astigmatizma

  Če nekoliko neostro vidite ali v nekaterih primerih vidite, kot da bi gledali v ukrivljeno ogledalo, potem imate verjetno astigmatizem. Ta je na splošno izredno pogost in se v neki meri pojavlja skoraj pri vsakem očesu, vendar pa je večinoma tako blago izražen, da ne povzroča težav.

 • Življenje vidim drugače Marko Demšar, zdravnik

  Radiolog, nekdanji predsedniški kandidat in svetovni prvak v golfu med medicinskim osebjem. Starost ga je soočila z boleznijo, a po zaslugi moderne tehnologije in spretnih zdravnikov lahko še vedno z ostrim očesom spremlja družbenopolitično dogajanje, se ukvarja s športom in skuša pomagati ljudem.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.