Nova generacija znotrajočesnih leč

Ste že kdaj oddaljili predmet od oči, da bi ga videli razločno? To težavo je mogoče odpraviti z bližinskimi očali, v nekaterih primerih pa tudi z zamenjavo očesne leče s t. i. znotrajočesno lečo.

Multifokalne leče Symfony lahko sedaj vstavimo tudi pacientom z začetnimi spremembami na očesnem ozadju.

V današnjem času so zelo popularne in čedalje bolj uporabljane znotrajočesne multifokalne leče, ki jih lahko, denimo, uporabimo pri operaciji sive mrene ali pri ljudeh z visoko dioptrijo po 40. letu. S takšno operacijo jih rešimo očal za daljavo in bližino.

Bifokalne in trifokalne znotrajočesne leče

Do sedaj smo poznali dve vrsti znotrajočesnih multifokalnih leč, in sicer bifokalne in novejše trifokalne leče. Dobra lastnost obojih je, da omogočajo zelo dober vid na bližino in daljavo. Pri bifokalni leči nekateri pacienti pri delu z računalnikom še vedno potrebujejo očala z dioptrijo +1, z vstavitvijo novejše trifokalne leče pa se izboljša vid tudi za delo z računalnikom.

Pomembno pri odločitvi, ali je nekdo primeren za vstavitev multifokalne leče, je zdravje očesa. Še posebej je v tem primeru pomembno, da je zdravo očesno ozadje in da niso prisotne kakšne druge očesne bolezni, ki lahko vplivajo na vid.

Pri bifokalnih in trifokalnih lečah pa vendarle obstaja kompromis, ki ga morajo pacienti, ki se odločajo za tako operacijo, poznati in sprejeti. Mogoče je namreč, da se ponoči ali pri izvorih močne svetlobe pojavi bleščanje. Večina pacientov ta fenomen zaradi visoke dioptrije ali sive mrene sicer pozna že pred operacijo in jim to ni nič novega. Jih pa pred posegom podrobno seznanimo tudi z možnostjo, da bo bleščanje v začetnem obdobju po operaciji izrazitejše, v nekaj mesecih po njej pa se na bleščanje navadijo in jih ne moti več.

Izjemnost multifokalnih leč Symfony

Nove multifokalne leče Symfony omogočajo, da ljudje po operaciji vidijo tudi na bližino, a na nekoliko večji oddaljenosti. S temi lečami tako ne morejo brati na razdalji od 30 do 40 centimetrov, ampak nekoliko dlje od oči. Pacientom običajno razložimo, da bodo lahko brez očal brali časopis, če bodo želeli videti pisavo in črke velikosti bucikine glave, pa bodo potrebovali očala z dioptrijo približno +2.

Dobra lastnost multifokalnih leč Symfony je, da po operaciji pacienti brez očal dobro vidijo na računalnik in na telefonski ekran. Glede na to, da pred raznovrstnimi ekrani preživimo največ časa, je to izjemno pomembna lastnost.

Poglavitna prednost leč Symfony, ki je posledica želja ter potreb pacientov in oftalmologov, je, da jo je mogoče vstaviti tudi pri ljudeh, ki že doživljajo začetne spremembe na očesnem ozadju in to torej nimajo popolnoma zdravo. Ko smo začeli uporabljati multifokalne leče, je bilo zdravo očesno ozadje pogoj, da smo se za tako lečo sploh odločili. Zato smo pacientom z začetnimi spremembami na očesnem ozadju lahko priporočali le monofokalne ali monofokalne torične leče. Od sedaj pa so torej na voljo tudi multifokalne leče za paciente s spremembami na očesnem ozadju.

Pomembna prednost leč Symfony je tudi večja kontrastnost vida po operaciji. Znano je namreč, da je kontrast pri multifokalnih lečah nekoliko zmanjšan. Pacienti z vstavljeno multifokalno lečo tako povedo, da na primer rdeča barva ni tako rdeča, kot bi pričakovali, četudi takoj veselo povedo, da brez očal vidijo tudi najmanjše predmete. Pri leči Symfony pa je kontrast v primerjavi z bifokalnimi ali trifokalnimi lečami še nekoliko boljši.

Temeljit posvet pred odločitvijo

Preden se odločimo za vstavljanje znotrajočesne leče, se pogovorimo s pacientom ter mu predstavimo možnosti in realna pričakovanja po operaciji. Še posebej je to pomembno pri pacientih, ki izkazujejo začetne spremembe na očesnem ozadju.

Pri izbiri vrste znotrajočesne leče pa je pomembno poznati tudi vsakodnevne navade posameznika. Vedeti moramo na primer, na kakšni razdalji bere časopis in knjigo, ali bi brez očal rad videl tudi najmanjše črke, ali morda veliko vozi ponoči in ga moti bleščanje ali pa je morda tega že navajen.

Kot pri drugih posegih pa tudi pri vstavljanju znotrajočesnih leč velja, da se zanje odločimo po temeljitih preiskavah in premisleku o posameznikovih navadah in potrebah.

Sorodni članki

  • Zdrave veke, lepši razgled

    Veke vsebujejo številne in raznovrstne žleze, ki jih najdemo tudi drugje po koži, ter žleze, ki se pojavljajo le v področju vek. Zaradi pestrosti žlez pa je pogosto tudi pojavljanje cist na vekah. Prav iz žlez v veliki meri izrastejo moteče cistične tvorbe, pri katerih nežna plast tkiva obdaja tekočino ali drug telesni izloček.

  • 8 dni za popoln vid

    Lasersko odpravo dioptrije izvajamo po natančno določenem postopku, pri katerem najprej preverimo, če je kandidat primeren za poseg, potem pa ga pripravimo na poseg in okrevanje. Zato poglejmo potek celotnega postopka od prvega pregleda do uspešnega zaključka.

  • Intervju: Lina Fekonja, miss Maribora 2008 in prejemnica brezplačne operacije oči

    Mlado Mariborčanko Lino Fekonja sta vztrajnost in trda volja pripeljali do operacije oči ter s tem do trenutka, ko se lahko številnim športnim aktivnostim, potovanjem in drugim hobijem predaja popolnoma brez skrbi.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.