Ne vidim več dobro

Če se vam dogaja, da vas očala začnejo motiti, da ne vidite več najbolje ali vidite dvojno, imate glavobole ali utrujene oči ob daljšem branju, je to prvi znak, da je čas za obisk okulistične ambulante.

Razlogov za poslabšanje vida je veliko, v nadaljevanju predstavljamo samo nekaj najpogostejših. V vsakem primeru velja, da morate ob spremembah v vidni ostrini čimprej obiskati okulista, se z njim pogovoriti in ugotoviti vzrok poslabšanja vida. To namreč lahko pomeni tudi začetek nekaterih bolezenskih stanj, ki jih je treba čimprej zdraviti.

Sprememba dioptrije

Najpogostejši razlog, da vam očala več ne ustrezajo, je sprememba dioptrije. Pri mlajših se vid najpogosteje spreminja pri gledanju na daljavo, pri starejših, po 40. letu starosti, pa se začnejo pojavljati težave pri gledanju na bližino, pri branju, delu z računalnikom ... V tem primeru je treba ponovno izmeriti dioptrijo in zamenjati stekla na očalih.

Keratokonus

To je degenerativno nevnetno obolenje roženice, ki ob napredovanju bolezni postaja vse tanjša in vse bolj izbočena. Prvi znamenji, ob katerih lahko posumite na bolezen, sta čedalje slabša vidna ostrina in hitre spremembe dioptrije. Obolenje uspešno zdravimo s posegom »roženični crosslinking«, s katerim napredovanje bolezni ustavimo. Po posegu še naprej nosite očala ali poltrde kontaktne leče.

Pojav sive mrene

S starostjo se lahko naša naravna leča zamotni, kar vpliva na vidno ostrino. V začetnih fazah lahko pride do spremembe dioptrije, pri napredovanju bolezni, ko z očali ne vidimo več dobro, pa tudi sprememba dioptrije pri vidu ne pomaga. Možen je pojav dvojne slike, barve niso več tako izrazite. Takrat je potrebna operacija sive mrene, pri kateri spremenjeno očesno lečo odstranimo in vstavimo umetno.

Dotrajana stekla in okvirji

Po dolgotrajni uporabi se lahko poškodujejo stekla na očalih. Lahko začnejo postopoma odstopati zaščitni nanosi (trdnostni in antirefleksni sloj), kar vpliva na kakovost pogleda skozi njih. Za dober vid je pomembno tudi, da so okvirji dovolj veliki, da ne polzijo po nosu navzdol, da imajo dovolj veliko korekcijsko površino in da je pravilno določena zenična razdalja. Okvir, ki se ne prilega dobro, lahko vpliva na slabši vid predvsem pri bifokalnih steklih, pri katerih je bistvenega pomena, da se očala med gibanjem ne premikajo, da torej stojijo na mestu, kjer so bila, ko je bila izvedena meritev za določitev centrov gledanja.

Bolezenska stanja

Bolezni mrežnice, glavkom, diabetična retinopatija, rumena pega, okvare vidnega živca in druge spremembe na očesnem ozadju lahko vplivajo na vidno ostrino in ob nezdravljenju privedejo do trajnih poškodb vida. Ob zgodnjem odkrivanju bolezni pa nekatere bolezenske spremembe lahko pozdravimo ali vsaj upočasnimo njihovo napredovanje.

Slabovidnost

Za slabovidnost je značilno, da je oko sicer povsem zdravo, vendar je vidna ostrina tudi po korekciji dioptrije z očali slaba. Slabovidnost se razvije v obdobju med rojstvom in devetim letom starosti, v času, ko se vidni sistem otroka še razvija. Težavo, ki bi lahko vodila do razvoja slabovidnosti, je treba pri otroku odkriti in zdraviti čimprej, ker so spremembe nepopravljive in je prizadetost vida trajna.

Sorodni članki

 • Videz utrujenosti tudi, ko smo spočiti

  Od vseh sprememb na našem obrazu smo najbolj pozorni prav na tiste okoli oči. Med posebno opaznimi in pogosto tudi motečimi spremembami so povešene veke.

  Povešene veke strokovno imenujemo dermatohalaza. To je stanje odvečne kožne gube na vekah, predvsem na zgornjih, redkeje so prizadete spodnje ali vse štiri veke.

 • Vse tegobe mraza

  Zima je čas veselja in radosti, lahko pa tudi skrbi in težav z očmi. Predvsem uporabniki kontaktnih leč in vsi, ki imajo občutljive oči, morajo biti v času snega, vetra in prehladov še posebej previdni.

 • Astigmatizem ni nepremagljiv

  Astigmatizem je očesna napaka, ki je posledica neenakomerne ukrivljenosti roženice ali leče. Svetlobni žarki se med potjo skozi roženico in lečo ne lomijo enakomerno in zato na mrežnici nastane nejasna slika. Astigmatizem sam po sebi ni bolezen in astigmatično oko ni slabše. Pomeni le, da je roženica nekoliko nepravilno oblikovana. Na splošno je izredno pogost, vendar je v večini primerov blago izražen in kot tak ne povzroča težav.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.