Napredovanje keratokonusa lahko zaustavimo

Pri pacientu, ki se mu pogosto spreminja očesna dioptrija in sčasoma tudi z očali ne vidi več dobro, oftalmologi posumimo na bolezen roženice keratokonus. Če ga odkrijemo prepozno, lahko vodi v presaditev roženice. Če ga odkrijemo pravočasno, pa lahko z učinkovito operacijo ustavimo njegovo napredovanje in ohranimo vidno ostrino.

Keratokonus je degenerativno - nevnetno obolenje, pri kateremu pride do tanjšanja in mehčanja roženice zaradi oslabelosti kolagena v njenem osrednjem delu (stromi), zato se roženica izboči. Vzrok za nastanek bolezni še ni povsem znan, domnevno pa gre za gensko pogojeno obolenje. Strokovnjaki poleg tega opažamo tudi, da se pogosteje pojavi pri ljudeh, ki so se več let drgnili po očeh, ali pri ljudeh z alergijami.

Brez posebnih simptomov

Keratokonus pogosto ugotovimo povsem slučajno, saj simptomi, ki ga spremljajo, niso specifični. Največkrat so povezani s slabim vidom: lahko gre za dvojni vid, bleščanje, težave pri prehajanju iz teme v svetlobo ali splošno slabšanje vida. Pogosto pridejo na pregled zaradi keratokonusa ljudje, ki so že opravili vse mogoče drage preiskave in slikanja glave, na koncu pa ugotovimo, da jih pesti keratokonus.

Nujna strokovna diagnoza

Diagnozo keratokonus oftalmologi postavimo na podlagi preiskav roženice. Pri pregledu računalniško posnamemo površino roženice (opravimo topografijo) in ugotovimo stadij bolezni, skozi ponavljajoče se preglede pa tudi njeno morebitno napredovanje. Posebno pomembno je, da to preiskavo opravimo pri otrocih, zlasti najstnikih, pri katerih opazimo napredovanje in spremembo dioptrije. Z njo je mogoče določiti, ali se dioptrija spreminja zaradi razvojne rasti očesa ali zaradi spremembe v roženici – začetnega keratokonusa.

Zgodnja diagnoza, boljša prognoza

Bistveno je, da odkriti keratokonus kar se da hitro tudi zdravimo. Če je bolezen tako pri odraščajočih mladostnikih kot tudi odraslih še v začetnih stadijih, je tudi rezultat zdravljenja veliko boljši, čas rehabilitacije po operaciji pa je krajši. Vse paciente jasno informiramo o poteku operacije in zdravljenja, zato jih ne preseneti, da nekaj tednov po posegu vidijo slabše. Vedo, da je rezultat zdravljenja viden šele po nekaj mesecih, pri nekaterih celo po nekaj letih. Seznanimo jih tudi z dejstvom, da z operacijo napredovanje bolezni le ustavimo. Vseeno pa po operaciji velikokrat ugotovimo, da se pri nekaterih zmanjša dioptrija ali pa da lahko ponovno prenašajo kontaktne leče, ki jih pred posegom niso mogli, spet drugi povedo, da imajo »lažje« in manj suhe oči ali da so se z zdravljenjem celo znebili glavobolov.

Učinkovito proti presaditvi

Za kar najboljše rezultate pacientom priporočamo zdravljenje z metodo cross-linking, ki je približno 45 minut trajajoč neboleč poseg v lokalni, kapljični anesteziji. Z uporabo svetlobe UVA in vkapavanjem kapljic posebne raztopine vitamina B2 (riboflavina) se sproži kemična reakcija v stromi roženice, pri kateri se tvorijo nove prečne povezave med molekulami kolagena v roženici. Ta zato postane bolj toga in biomehanično stabilna, kar prepreči razvoj nepravilnega izbočenja ali ustavi njegovo napredovanje. Če se stanje stabilizira, je po zdravljenju mogoče celo opraviti tudi eno od operacij za korekcijo dioptrije: bodisi lasersko operacijo LASEK bodisi vstavitev znotrajočesne leče, odvisno od starosti pacienta. Paciente v tem primeru seznanimo, da vida ne bomo popravili v celoti, ampak bomo morda zmanjšali dioptrijo ali jo približali dioptriji na drugem očesu. Izjemna učinkovitost metode.

Pred 15 leti je bila edina rešitev za napredovani keratokonus presaditev roženice. S pojavom po vsem svetu priznane metode cross-linking pa se je število presaditev roženice začelo zmanjševati. To metodo smo prvi v Sloveniji že leta 2007 svojim pacientom ponudili prav v centru Morela in od takrat opravili že preko 300 operacij.

Sorodni članki

  • Videti ostro kot sokol - Laserska odprava dioptrije

    Večina pacientov, ki trajno odpravijo dioptrijo, po posegu obžaluje le, da tega niso storili že prej. Zaradi izjemnega tehnološkega napredka posegi postajajo čedalje nežnejši in varnejši, večina ljudi pa še vedno potrebuje predvsem veliko mero zaupanja v zdravnika, preden se odločijo za lasersko odpravo dioptrije.

  • Slovo od visoke dioptrije - Vstavitev fakične leče

    Včasih tistim z visoko dioptrijo slednje niso mogli odpraviti z operacijo, zdaj pa že dolgo ni več tako. Resda niso primerni za poseg z laserjem, tako kot niso tisti, ki imajo pretanko roženico, ampak tudi zanje obstaja rešitev: operacija z vstavitvijo znotrajočesne fakične leče.

  • Vidim na blizu in daleč – Odprava starostne daljnovidnosti

    Včasih so bila bralna očala res edina možnost za dober bližinski vid, z napredkom tehnologije v oftalmologiji pa je mogoče trajno odpraviti vse dioptrije, tudi starostno daljnovidnost. Slednje se sicer ne moremo rešiti z laserjem, jo pa lahko odpravimo z vstavitvijo znotrajočesnih multifokalnih (večžariščnih) leč.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.