Izognimo se presaditvi roženice

Roženični keratokonus je degenerativno nevnetno obolenje, ki se najpogosteje pojavi v starosti od 20. do 40. leta, in sicer pri enem od dva tisoč ljudi. V Evropi ocenjujejo, da za to boleznijo zboli okrog 45.000 ljudi na leto. Skrajna oblika bolezni zahteva presaditev roženice, na srečo pa se lahko v nekaterih primerih temu izognemo z zdravljenjem po metodi cross-linking.

Vzrok za nastanek keratokonusa še ni povsem znan, domneva se, da gre za gensko pogojeno obolenje. Opazili so, da se pogosteje pojavi pri ljudeh, ki so se pogosto (več let) drgnili po očeh zaradi težav z alergijami. Najnovejše raziskave ugotavljajo, da se keratokonus lahko pojavi zaradi nepravilnega delovanja ščitničnih hormonov ali zaradi hormonskih sprememb v nosečnosti.

Priporočeno takojšnje zdravljenje

Pri tej bolezni očesna roženica, torej prozoren sprednji del očesa, skozi katerega gledamo, postaja vedno tanjša in se zaradi tega nepravilno izboči. Izbočenje roženice ima za posledico slabšanje vida, včasih se pojavi dvojni vid pri gledanju z enim očesom, nekateri opisujejo bleščanje in občutljivost za svetlobo. V zadnji fazi je pri napredovali obliki obolenja potrebna presaditev roženice.

Diagnozo keratokonus postavimo s preiskovalnimi metodami, kot sta topografija in pahimetrija roženice, kjer računalniško posnamemo površino roženice. S preiskavami lahko ugotovimo stadij in napredovanje bolezni. Novo v današnjem času je to, da po doktrini zdravljenje izvedemo takoj, ko bolezen diagnosticiramo, še posebno pri mladem pacientu, pred nedavnim smo čakali in opazovali, ali bolezen napreduje.

Ohranjanje vidne ostrine

»UV cross-linking« bi lahko prevedli kot navzkrižno povezovanje pod vplivom ultravijoličnih žarkov. Z uporabo UVA-žarkov in posebne raztopine vitamina B2 (riboflavina) sprožimo kemijsko reakcijo, pri kateri se tvorijo nove prečne povezave med vlakni kolagena v roženici. Posledica je, da roženica postane bolj toga in biomehanično stabilna, kar prepreči razvoj nepravilnega izbočenja.

Cilj zdravljenja pri zgodnjih oblikah bolezni je, da ohranimo takšno vidno ostrino, s katero je pacient s keratokonusom še zadovoljen. Pri nekaterih pacientih z zgodnjo obliko bolezni lahko po zdravljenju pride tudi do izboljšanja vida. Pri napredovalem keratokonusu s to metodo poskušamo upočasniti napredovanje bolezni in tako čim bolj odložiti operacijo presaditve roženice. Pri zdravljenju s cross-linkingom se moramo zavedati, da se prvi rezultati pokažejo šele po osmih tednih, dokončna ocena uspešnosti zdravljenja pa je možna šele po enem letu ali celo več letih.

Poseg povsem neboleč

Operacija poteka ambulantno v lokalni anesteziji in traja približno eno uro. Potek zdravljenja je neboleč. Pacientu damo v oko kapljice in s površine roženice odstranimo tanek zaščitni sloj epitelnih celic. Tkivo roženice zatem prepojimo s posebno raztopino vitamina B2 (riboflavina) ter obsevamo z ultravijolično svetlobo natančno določene valovne dolžive (UVA-žarki). Na koncu v oko vstavimo terapevtsko kontaktno lečo, ki varuje površino roženice prve dni po posegu. Po operaciji se lahko pojavijo bolečine zaradi procesa celjenja površine roženice. Te praviloma trajajo en dan, največ pa dva do tri dni po posegu. Takoj po operaciji je vid nekoliko slabši in se šele nato v nekaj dneh izboljša.

Novosti na področju cross-linkinga

Ta metoda je splošno sprejeta za zdravljenje keratokonusu. Daje pa možnosti tudi na drugih področjih. Eno od njih je na »Ljubljana refraktivnem kongresu«, ki smo ga letos organizirali že šestič, predstavil profesor Farhad Hafezi z Očesne klinike v Ženevi. Na našem kongresu je prvič v mednarodnem merilu prikazal metodo cross-linking kot možnost zdravljenja trdovratnih roženičnih razjed, ki se ne pozdravijo s kapljicami. Pri tem se uporablja aparat, podoben kot za zdravljenje keratokonusa, le da je raztopina nekoliko dopolnjena. Gre za novost, ki bo verjetno dosegljiva in patentirana do konca leta 2014.

Cross-linking v Sloveniji

V centru za očesno refraktivno kirurgijo Morela okulisti smo metodo cross-linking začeli uvajati leta 2006. Od takrat do danes smo s to metodo zdravili že več kot 100 oči in dosegli zelo spodbudne rezultate. V začetku, ko je šlo še za razmeroma nov postopek, smo sodelovali z očesnim centrom IROC iz Švice in že leto zatem na mednarodnem letnem kongresu za cross-linking v Zürichu predstavili svoje rezultate na prvih desetih očeh. Po naših izkušnjah in glede na raziskave ter razširjenost tega zdravljenja tudi v svetovnem merilu lahko potrdimo, da je to edina možna klinično priznana metoda za zdravljenje keratokonusa. Dr. Kristina Mikek, ki jo je vpeljala v Slovenijo, na evropskem kongresu za katarakto in refraktivno kirurgijo vsako leto vodi tečaj in praktično delavnico o cross-linkingu in pri tem sodeluje še s kolegi iz Belgije, Švice, Madžarske in Anglije.

Sorodni članki

 • Brezkompromisni NE

  Oči so pomemben organ, saj prek vida sprejmemo kar 90 odstotkov informacij iz okolja. So tudi okno v naše zdravje, saj v njih lahko razberemo, kaj se dogaja v naših venah, arterijah in živcih, ter tako razkrijemo kronične bolezni, še preden jih zaznamo v drugih delih telesa. Zato poskrbimo za oči in se izogibajmo osnovnim napakam, ki se nam lahko čez čas zelo maščujejo.

 • Oči za računalnikom

  V današnjem času si dneva več ne predstavljamo brez dela za računalnikom. S tem so povezane tudi določene težave z našimi očmi.

  Kako si lahko pomagamo sami?

 • Življenje vidim drugače: Nikki Hafezi, ustanoviteljica fundacije Light for Sight 21

  Nikki želi s fundacijo Light for Sight 21 prispevati k zgodnjemu odkrivanju  roženičnega keratokonusa pri otrocih in mladostnikih z Downovim sindromom ter poskrbeti za njihovo pravočasno zdravljenje. Od letošnjega septembra dalje bodo plemenito poslanstvo fundacije pomagali uresničevati tudi v očesnem centru Morela okulisti.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.