Intervju: Lina Fekonja, miss Maribora 2008 in prejemnica brezplačne operacije oči

Mlado Mariborčanko Lino Fekonja sta vztrajnost in trda volja pripeljali do operacije oči ter s tem do trenutka, ko se lahko številnim športnim aktivnostim, potovanjem in drugim hobijem predaja popolnoma brez skrbi.

Pred operacijo je dioptrija verjetno ovirala vaše delo na modni pisti in pred fotografskim objektivom.

Odkar pomnim, je bilo tako. Pri 14 letih, ko še nisem uporabljala leč, sem se na modno pisto ali pred fotografski objektiv pogosto podala brez očal. Predstavljate si lahko, da je bil občutek neprijeten. Ko sem začela nositi leče, pa je bila potrebna posebna pazljivost pri nanosu ličil, ki ne smejo priti v stik z lečami. Pogosto sem v očeh čutila pekočo bolečino, ki je občasno tudi onemogočila nošenje leč. Zgodilo se je tudi, da sem morala zaradi močnega pekočega občutka dan preživeti v popolni temi.

V preteklih letih ste dosegli dve povsem različni zmagi: na tekmovanju za miss Maribora in tekmovanju v nagradni igri Morela okulistov. Kakšni so spomini nanju?

Oba dogodka sta bila zame izjemno pomembna. Izziv tekmovanja za miss Maribora sem sprejela zaradi trme, saj me je brez moje vednosti prijavila mama. Seveda sem bila ob zmagi presenečena in vesela. Enako veselje in presenečenje sta me doletela, ko sva bili s prijateljico na morju. V lokalu sem se povezala na internet in prejela Morelino sporočilo o prejemu brezplačne laserske operacije za odpravo dioptrije. Skakala sem in vzklikala, občutki sreče so bili nepopisni.

Ste o odpravi dioptrije z operativnim posegom dolgo razmišljali?

O posegu sem razmišljala, vse odkar sem zanj prvič slišala. Takoj sem si obljubila, da ga bom nekoč v življenju zagotovo opravila. Močna želja in energija sta operacijo, celo nagradno, brezplačno, očitno privabili.

Pred operacijo vas je čakalo kar nekaj pregledov in posvetovanj. Kako so potekali?

Opravila sem precej pregledov, saj so vsakič znova ugotovili, da za poseg nisem primerna. Razlog so bile suhe oči, ki so bile enkrat posledica letalskega potovanja, na kasnejših pregledih pa mi jo je zagodel prehlad. Upoštevala sem nasvete dr. Mikekove in uporabljala umetne solze, prav tako pa sem se izogibala tudi vsem dejavnikom, ki bi lahko obremenili moje oči.

Vse v upanju, da boste vendarle primerna kandidatka za operacijo, kajne?

Vedno, ko so na pregledu ugotovili, da moje oči niso primerne za operacijo, se je pojavil dvom, ali bodo sploh lahko opravili operacijo. A zaradi svoje pregovorne vztrajnosti se nisem pustila prestrašiti in sem verjela, da bo šlo. Pri tem me je spodbujala tudi dr. Mikekova, ki mi je pojasnila, da nisem prva pacientka s tovrstnimi težavami in da je z nekaj truda stanje mogoče urediti.

In nato ste končno opravili pregled, na katerem ste izvedeli, da operacija bo.

Občutek ob tem je bil primerljiv s tistim, ki sem ga doživela ob koncu študija. Odprava dioptrije je pomembna življenjska prelomnica, ki v trenutku spremeni življenje na bolje. Ni veliko manjkalo, da bi zajokala od sreče.

Se vam je pred posegom utrnila kakšna črna misel? Kako ste odgnali strahove?

Pred operacijami imam že na splošno malce strahu. Prvi strahovi so se tako začeli pojavljati v trenutku, ko sem izvedela, da sem primerna za operacijo. Pri njihovem premagovanju mi je bila v veliko pomoč dr. Mikekova. S svojimi besedami in strokovno obravnavo me je znala potolažiti ter mi stati ob strani. Skozi preglede in poseg pa so mi bili  v oporo tudi družina in prijatelji. Bodrili so me in me prepričevali, naj razmišljam pozitivno. Pa saj ne nazadnje v to tudi sama verjamem. Menim, da v življenju nikoli ne moreš doseči česa lepega, če vedno misliš na negativne posledice, ki lahko sledijo.

Ampak poseg je bil - pričakovano - uspešen in brez zapletov. Kaj ste občutili, ko ste prvič odprli oči in ste jasno videli?

Takoj po operaciji sem lahko brez pomagal odčitala čas z ure v ordinaciji. Ker sem imela veliko dioptrijo in cilindre, sem v prvih dneh videla nekoliko megleno, kadar sem pogledala skrajno levo ali desno. To je bila seveda pričakovana posledica, saj so se moje oči na zmožnost popolnega vida še privajale. Danes je moj vid popoln.

Ali sedaj kdaj pogrešate občutek očal na nosu?

Ne, le pri jutranjem umivanju obraza se mi pogosto zgodi, da poskušam sneti očala. Na to, da z dioptrijo nimam več težav, pa kdaj pozabim tudi zvečer, ko si želim odstraniti leče in nadeti očala.

Kako pa so se po posegu spremenile vaše vsakodnevne aktivnosti?

Počutim se mnogo bolj svobodno. Že to, da nimam več jutranjih in večernih obveznosti z lečami in očali, je velika sprememba, več pa imam tudi svobode pri vsakodnevnih aktivnostih. Nemoteno se lahko ukvarjam s športom, sprehajam psa po dežju, ne da bi mi dežne kapljice padale na očala, tudi ličim se mnogo lažje. Velika prednost pa je tudi, da mi vozniškega dovoljenja ni več treba podaljševati vsakih pet let.

Tudi svojo prihodnost vidite tako jasno? Kaj si želite zase?

Pred kratkim sem diplomirala iz ekonomije in sem sedaj študentka magistrskega programa. Svojo poklicno pot tako želim usmeriti predvsem v to smer.

Sorodni članki

 • Nova generacija znotrajočesnih leč

  Ste že kdaj oddaljili predmet od oči, da bi ga videli razločno? To težavo je mogoče odpraviti z bližinskimi očali, v nekaterih primerih pa tudi z zamenjavo očesne leče s t. i. znotrajočesno lečo.

  Multifokalne leče Symfony lahko sedaj vstavimo tudi pacientom z začetnimi spremembami na očesnem ozadju.

 • Zdrave veke, lepši razgled

  Veke vsebujejo številne in raznovrstne žleze, ki jih najdemo tudi drugje po koži, ter žleze, ki se pojavljajo le v področju vek. Zaradi pestrosti žlez pa je pogosto tudi pojavljanje cist na vekah. Prav iz žlez v veliki meri izrastejo moteče cistične tvorbe, pri katerih nežna plast tkiva obdaja tekočino ali drug telesni izloček.

 • 8 dni za popoln vid

  Lasersko odpravo dioptrije izvajamo po natančno določenem postopku, pri katerem najprej preverimo, če je kandidat primeren za poseg, potem pa ga pripravimo na poseg in okrevanje. Zato poglejmo potek celotnega postopka od prvega pregleda do uspešnega zaključka.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.