Intervju: Kristina Bitenc, sopranistka, članica Opere Nacional du Rhin, Strasbourg

Osemindvajsetletna Kristina s svojim sopranom odpoje okrog 60 opernih predstav in koncertov na leto, zadnje dve leti v okviru Renske nacionalne opere v Strasbourgu. Odkar si je v centru Morela okulisti z lasersko operacijo odpravila dioptrijo, pa na odru ne stoji več samo z izjemnim glasom, temveč tudi s popolnim vidom.

Od kod odločitev za poklic pevke?

Takšne odločitve so spontane in so izraz globoke želje, da bi uresničili tisto, kar nam je bilo dano. Tako je tudi z menoj in petjem. Če se ozrem nazaj, se mi zdi, kot da zame druge poti enostavno ni bilo.

Kdaj ste prvič stali na velikem opernem odru?

Kot svoj pravi prvenec štejem monoopero »La voix humaine« (Človeški glas), ki sem jo pela v času magisterija na Nizozemski nacionalni operni akademiji. Svojo prvo operno izkušnjo pa sem dobila, ko sem bila stara 20 let. Takrat je bilo vse skoraj na amaterski ravni, ampak zame je bilo dovolj, da sem se z opero okužila.

In potem ni bilo več poti nazaj?

Res je. Ko sem prvič okusila čar opere, me je ta pritegnila in začarala. Kompleksnost in veličina te odrske umetnosti me vsakič znova prevzame in potrdi mojo odločitev za ta poklic. Kaj je lepšega kot peti z orkestrom, se poistovetiti z vlogo, ki jo poješ, in vživeti vanjo ter pričarati trenutke, kjer realnost dobi druge dimenzije?

Najbrž k začaranosti prispeva tudi občinstvo?

Morda se sliši klišejsko, a resnično so trenutki, ko dobiš aplavz publike, neopisljivi in imajo čudežno moč. So priznanje za preteklo delo, hkrati pa dajejo moč takrat, ko se pojavita dvom in suša v umetniškem ustvarjanju, ter so zagon za nadaljnje ustvarjanje.

Petje ste študirali na Nizozemskem, zdaj pojete v okviru Renske nacionalne opere. Zakaj ravno Francija?

Ko enkrat sprejmeš poslanstvo glasbenika, hitro postane jasno, da boš vse življenje »ptiček brez gnezda«, saj so selitve in spremembe mest, držav, celo celin pri nas nekaj povsem običajnega. V našem poklicu ni veliko stalnih zaposlitev, zato moramo biti odprti za spremembe. Velikokrat je treba iti tja, kjer so nove priložnosti.

In vam se je pokazala v Strasbourgu?

Ja. Že med magisterijem sem zbirala informacije o opernih studiih, in ko sem bila v Strasbourg povabljena na avdicijo v živo, je bil zame cilj že skoraj dosežen. Takšne avdicije so krute, izmed več sto kandidatov namreč izberejo 20 ali 30 pevcev.

Na leto odpojete približno 60 opernih predstav ali koncertov. Katera je bila doslej vaš največji izziv?

Zagotovo vloga Maxa, glavna vloga iz opere »Where the Wild Things are« (Kjer živijo divja bitja) skladatelja Oliverja Knussna. Že samo z glasbenega vidika gledano, je opera zelo zahtevna, ko smo jo začeli postavljati tudi scensko, pa si je režiser zamislil dečka, ki ne zmore biti pri miru niti sekundo. Tako sem morala ves čas med petjem skakati, zganjati norčije, se kotaliti, postavljati šotor ... Pri takšnih vlogah se je izziv naučiti vlogo na pamet, uskladiti vse gibe in, kar je najpomembneje, pred predstavami zaupati samemu sebi, da zmoreš.

Takšnih vlog najbrž ne bi mogli v popolnosti odigrati z očali, kajne?

Drži, očala pri mojem poklicu ne pridejo v poštev, ker želje režiserjev in kostumografov, predvsem pa hitro premikanje po odru tega pač ne dopuščajo. Tako sem uporabljala leče, me je pa bilo velikokrat strah, da bi lečo izgubila ali imela kakšno vnetje.

Ste se zato odločili za lasersko operacijo odprave dioptrije?

Moja odločitev je dozorela lani, na pregledu za nova korekcijska očala. Ko mi je dr. Vesna Morela omenila, da lahko preveriva, ali sem sploh primerna kandidatka za operacijo, sem brez razmišljanja privolila. Ker je bil odgovor pozitiven, sem odločitev samo še »prespala« in se že naslednji dan dogovorila za preostale preglede in datum operacije.

Odločitev torej za vas ni bila težka?

Ne. Moja želja po svobodi je bila tako velika, da nisem imela nobenih pomislekov.

Zakaj ste izbrali center Morela okulisti?

Navdušili so me s svojo profesionalnostjo, prijaznostjo in domačnostjo.

Vas je bilo posega kaj strah?

Dr. Kristini Mikek, ki me je operirala, sem popolnoma zaupala. Pred operacijo mi je razložila ves postopek in me potem natančno vodila skozi celoten poseg, ki je bil zame skoraj neboleč. Trenutek, ko sem po operaciji pogledala na uro v operacijski ambulanti in bila sposobna razbrati, koliko je ura, pa je odtehtal vse.

Tudi okrevali ste brez težav, kajne?

Res je, okrevanje je bilo zelo hitro. Prvi dan sem v popolni temi prespala, prvi pregled pa je pokazal, da dioptrije nimam več in da je bila operacija uspešna. Približno mesec dni po operaciji sem bila sicer še zelo previdna, hkrati pa sem v tem času že popolnoma pozabila, da sem kdaj nosila očala.

Najlepši občutek, ker ne potrebujete več očal, je ...

Še nekaj časa po posegu sem zjutraj najprej tipala po nočni omarici za očali, potem pa me je vsakič znova spreletelo veselje, ko sem se spomnila, da jih ne potrebujem več. Najlepši zame pa je občutek, ko med tekom vidim vse liste na drevesih, ki tvorijo bogato krošnjo ...

Tako kot vi cenite trenutke brez očal, je v mednarodnem glasbenem svetu cenjen tudi vaš izjemno visoki glas. S čim lahko primerjamo najvišji ton vaših glasilk?

Vibracije, ki se ustvarijo, ko pojem v tretji oktavi, so skoraj neopisljive. So tako visoke, da mi velikokrat prinesejo rahel »glavobol«, čeprav nekateri pravijo, da visoki toni prinašajo denar (smeh). Je pa zabavno raziskovati, kjer so moje meje, in tako se z vsakim letom dela in študija moj glasovni obseg širi.

Kako pa pevci skrbite, da ne pridete na »slab glas«?

Izguba glasu je najbolj boleča situacija za vsakega pevca. Sploh pred pomembnim nastopom. Sama takšne izkušnje nimam (trkam ob les!), vem pa, da je lahko zelo stresno. Za svoj glas skrbim tako, da živim aktivno, da se ukvarjam s športom, da dobro in dovolj spim ter da se izogibam alkoholu in glasnemu govorjenju.

Sorodni članki

  • Oči na dopustu

    Pred nami je čas dopustov in potovanj. Ne glede na to, ali se boste odpravili na morje, v eksotične kraje ali na bolj aktiven oddih v gore, vedno poskrbite, da boste s seboj imeli vse potrebno za higieno oči. Uporabniki kontaktnih leč morate biti na to še posebej pozorni.

  • Srbi in skrbi me!

    Očesne alergije so pogosta obolenja, ki pestijo čedalje več ljudi in jim onemogočajo kakovostno življenje. Čeprav so običajno zelo neprijetne, pa niso nalezljive in le v zelo redkih primerih lahko resneje ogrozijo vid.

  • Preventivni okulistični pregled

    Tudi če ne opažate težav, ne bo odveč, če svoje oči vsake toliko časa pokažete strokovnjakom, ki bodo znali preveriti, ali se na njih pojavljajo nepravilnosti, ki bi lahko pomenile začetek kakšnega obolenja. Če imate občutek, da se vam vid slabša, pa je tak pregled še toliko bolj priporočljiv.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.