Dobro jutro brez očal

Ko se zbudim in odprem oči, najprej ne vidim nič. Moji prvi gibi so namenjeni iskanju očal. Vsako jutro ista zgodba, ki je v več letih postala rutina. Šele ko najdem svoja očala in si jih nataknem na nos, ugledam, kako čudovit je svet okoli mene.

Ljudje z dioptrijo so se na ta prizor že navadili. Je del njihovega življenja. A marsikomu, ki nosi očala več let ali celo desetletij, lahko danes življenje povsem spremenimo. Tehnologija in medicina sta namreč toliko napredovali, da jim lahko s kratko in nebolečo operacijo pomagamo, da dobro vidijo brez optičnih pripomočkov, kot so očala in kontaktne leče.

Refraktivna kirurgija

S korekcijami refraktivnih napak, kot so kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem, se ukvarja področje v oftalmologiji, imenovano refraktivna kirurgija. V zadnjem času sem uvrščamo tudi operacije sive mrene, saj so ljudje po tej operaciji, če so oči sicer zdrave in so imeli pred operacijo recimo dioptrijo ali astigmatizem, lahko brez očal tako za daljavo kot tudi za bližino.

Najprej na informativni pregled

Zelo pomembno je, da pred operacijo naredimo temeljit pregled oči z vsemi preiskovalnimi metodami. Teh je kar veliko in bomo o njih podrobno pisali na naslednjih straneh. Šele po pregledu se odločimo, katera od tehnik operacij za korekcijo dioptrije bi bila za posameznika najbolj primerna. Pri zdravih očeh z dioptrijo imamo na voljo dve vrsti kirurškega refraktivnega posega. Prva je laserska korekcija dioptrije z laserjem excimer, pri kateri z laserskim žarkom preoblikujemo površino roženice in tako odpravimo dioptrijo in/ali astigmatizem. Druga tehnika je operacija z vstavitvijo znotrajočesne fakične leče. Ta je primerna za ljudi, ki imajo visoko dioptrijo in pretanko roženico, zaradi česar laserske operacije pri njih ne moremo izvesti.

Lasek ali SBK?

Pri laserski odpravi dioptrije ločimo več operativnih tehnik. Glavna razlika med njimi je način priprave roženice pred laserskim glajenjem. Glede na to poznamo dve skupini posegov. Prva skupina so tehnike površinskega laserskega glajenja roženice, kakršne so klasična tehnika PRK (photo refractive keratectomy) in novejši tehniki LASEK ter Epi-Lasik. V drugo skupino sodijo posegi, pri katerih s posebnim mikrokirurškim nožem, imenovanim mikrokeratom, ustvarimo roženični reženj ter po privzdignjenju tega režnja opravimo lasersko glajenje roženice v njenih globljih slojih. Klasična in najbolj poznana operacija v tej skupini je LASIK, novejši obliki te operacije sta SBK (sub-Bowman Keratomileusis) in Femto-Lasik. SBK je izpopolnjena oblika posega LASIK, pri kateri uporabimo tehnološko zelo dovršen mikrokeratom, ki ustvari izjemno tanek roženični reženj z debelino okoli 90 mikronov. Pri operacijah Femto-Lasik pa roženični reženj ustvarimo z laserskim nožem. Slednji so še v fazi začetnega razvoja in se njihova uporaba šele postopno uveljavlja. Prednost metod, pri katerih uporabljamo mikrokeratom in izvajamo lasersko glajenje roženice v globljih slojih, je, da so povsem neboleče, oster vid pa je praviloma dosežen že prvi dan po posegu. Če ima pacient tanjšo roženico, pa taki posegi niso vedno možni; tedaj se opravi laserska operacija z eno izmed tehnik površinskega glajenja

Sorodni članki

  • Osnove okulističnega pregleda

    Tisti, ki redno hodite na okulistični pregled, poznate rutino. Toda ali vam zdravnik pove vse? Ali veste, čemu je kakšna naprava namenjena, zakaj pregled poteka tako, kot poteka? Tokrat razkrivamo male skrivnosti oftalmologije.

  • Sindrom računalniškega vida

    Večina ljudi, ki vsakodnevno dela za računalnikom, toži o preobremenjenosti oči, povečani občutljivosti na svetlobo, dvojnem in zamegljenem vidu, začasni kratkovidnosti, glavobolih ter bolečinah v vratu in hrbtenici. Skupek teh težav je ameriško združenje optometrije poimenovalo sindrom računalniškega vida.

  • Življenje vidim drugače, Erika Žnidaršič, voditeljica

    Priljubljena voditeljica, ki nas samozavestno in igrivo nagovarja s televizijskih zaslonov. Seveda je obenem človek kot vsak drug in se mora tudi ona soočati s temnejšimi platmi življenja. Po zaslugi korekcijske odprave dioptrije pa so danes jasnejše plati njenega življenja resnično jasne.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.