8 dni za popoln vid

Lasersko odpravo dioptrije izvajamo po natančno določenem postopku, pri katerem najprej preverimo, če je kandidat primeren za poseg, potem pa ga pripravimo na poseg in okrevanje. Zato poglejmo potek celotnega postopka od prvega pregleda do uspešnega zaključka.

Ugotavljanje primernosti za poseg

Prvi korak do popolnega vida je informativni pregled, ki je v našem centru brezplačen. Na pregledu opravimo meritve roženice, preverimo dioptrijo in očesni tlak ter tako lahko že s 95-odstotno zanesljivostjo ugotovimo, ali ste primeren kandidat za katero izmed operacij za odpravo dioptrije (dokončno odločitev o primernosti lahko sprejmemo po predoperativnem pregledu). Predstavimo vam tehniko operacije, primerne za vas, in odgovorimo na vsa vaša vprašanja. Približno polovica vseh pacientov dobi zeleno luč in se lahko prijavijo na predoperativni pregled, če to želijo.

Predoperativni pregled

Predoperativni pregled je najobširnejši okulistični pregled, ki zajema natančen pregled vseh očesnih delov – od roženice do mrežnice, vidnega živca, rumene pege, naravne leče itd. Po natančnem pregledu ugotovimo, če obstajajo morebitna očesna obolenja ali spremembe na očesnem ozadju, ter določimo tehniko izvedbe operacije za odpravo dioptrije. Za njeno uspešnost in dosego želenih rezultatov je namreč ključno, da je oko zdravo. Po pogovoru z zdravnikom o rezultatih preiskav, vaših željah in pričakovanjih, morebitnih pomislekih in odgovorih na vaša vprašanja sledijo natančne meritve, ki so pomembne za vsako posamezno vrsto operacije.

Poseg

Laserska operacija dioptrije je končana v 15 minutah. Opravimo jo na obeh očesih hkrati s kapljično anestezijo, postopek pa je neboleč, varen in za pacienta  nenaporen. Dioptrijo odpravimo s hitrimi impulzi drobnega hladnega laserskega žarka. Laser, ki oddaja žarek, sledi gibanju očesa in se mu prilagaja. Če so premiki očesa preveliki, poseg samodejno prekine in ga nadaljuje, ko se oko umiri. Po operaciji takoj vidite, dobite vsa potrebna zdravila in navodila ter lahko v spremstvu odidete domov. Ker menimo, da je preprosta in hitra dosegljivost zdravnika zelo pomembna, pa so naši zdravniki po posegu za vas telefonsko dosegljivi 24 ur na dan.

Kontrolni pregled

Prvi kontrolni pregled običajno opravimo med prvim in četrtim dnevom po posegu. Pri metodi LASIK je prvi kontrolni pregled naslednji dan, pri metodi LASEK pa čez štiri dni, ko odstranimo tudi zaščitno kontaktno lečo, ki jo zaradi boljšega celjenja površine roženice namestimo takoj po operaciji. Kontrolne preglede vedno prilagodimo tako, da lahko skrbno sledimo poteku vašega okrevanja, kar zagotavlja varnost in optimalen končni rezultat odprave dioptrije.

Okrevanje

Prve dni po posegu je potreben počitek, izogibati pa se je treba intenzivnemu delu z očmi: daljšemu branju, delu za računalnikom in gledanju televizije. Možno je, da so pacienti prehodno nekoliko bolj občutljivi za močno svetlobo, lahko se pojavi bleščanje, operirano oko pa je lahko bolj solzno kot običajno. Vse navedene težave pa minejo v nekaj dneh. Vidna ostrina po operaciji se izboljšuje različno hitro. Pri metodi LASIK se povrne že po nekaj urah, pri metodi LASEK pa v treh dneh po posegu.

Drugi kontrolni pregled

Na drugem kontrolnem pregledu je stanje po operaciji povsem rehabilitirano. Pri metodi LASIK lahko pregled opravimo že en teden po posegu, pri metodi LASEK pa po 3 ali 4 tednih. Zdravnik na pregledu ponovno preveri stanje oči in vidno ostrino ter da še zadnja pooperativna navodila. Večina pacientov mora z našim izvidom pridobiti tudi ponovno oceno specialista za medicino dela zaradi  spremembe vozniškega dovoljenja za vožnjo brez očal.

Sorodni članki

 • Nova generacija znotrajočesnih leč

  Ste že kdaj oddaljili predmet od oči, da bi ga videli razločno? To težavo je mogoče odpraviti z bližinskimi očali, v nekaterih primerih pa tudi z zamenjavo očesne leče s t. i. znotrajočesno lečo.

  Multifokalne leče Symfony lahko sedaj vstavimo tudi pacientom z začetnimi spremembami na očesnem ozadju.

 • Zdrave veke, lepši razgled

  Veke vsebujejo številne in raznovrstne žleze, ki jih najdemo tudi drugje po koži, ter žleze, ki se pojavljajo le v področju vek. Zaradi pestrosti žlez pa je pogosto tudi pojavljanje cist na vekah. Prav iz žlez v veliki meri izrastejo moteče cistične tvorbe, pri katerih nežna plast tkiva obdaja tekočino ali drug telesni izloček.

 • Intervju: Lina Fekonja, miss Maribora 2008 in prejemnica brezplačne operacije oči

  Mlado Mariborčanko Lino Fekonja sta vztrajnost in trda volja pripeljali do operacije oči ter s tem do trenutka, ko se lahko številnim športnim aktivnostim, potovanjem in drugim hobijem predaja popolnoma brez skrbi.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.