Odstop mrežnice

Do odstopa mrežnice od očesnega ozadja običajno pride zaradi njenega zatrganja in posledičnega pojava drobne odprtine, prek katere pod mrežnico vdre očesna tekočina in pripomore k odstopu mrežnice.

Prvi znaki odstopa

Tovrstna poškodba mrežnice se pogosteje pojavljaja pri kratkovidnih ljudeh. Vzrok za to naj bi bilo bolj podolgovato oblikovano oko. Prvi znak odstopa mrežnice so lahko bliskanje ali motnjave, v napredovani fazi se v določenem delu vidnega polja pojavi zavesa, nato pa lahko popolnoma izgubimo vid.

Redna kontrola očesnega ozadja

Glavni način preventive oz. preprečevanja hujših okvar vida zaradi odstopa mrežnice je redna kontrola očesnega ozadja pri široki zenici pri ljudeh, ki imajo povečano tveganje za odstop mrežnice. V prvi vrsti so to pacienti z visokimi stopnjami kratkovidnosti. Pomembno je sledenje bolezenskih sprememb mrežnice z obdobnimi OCT preiskavami ter po potrebi lasersko pečatenje teh sprememb, kar lahko prepreči razvoj odstopa mrežnice. Pri odstopu mrežnice je učinkovito le kirurško zdravljenje, ki mora biti izvedeno čim prej.

Sorodni članki

  • Glavkom ali zelena mrena

    Glavkom ali zelena mrena je očesno obolenje, pri katerem je v očesu zvišan tlak. Ta postopno privede do okvare optičnega živca, kar se najprej kaže s slabšim perifernim vidom, kasneje pa lahko pride tudi do hujše prizadetosti vida in v najtežjih primerih do popolne slepote.

  • Degeneracija makule

    Degeneracija makule je bolezenski proces, ki prizadene področje rumene pege na mrežnici. To je predel z največ vidnimi receptorji in mesto najostrejšega vida. Degeneracija makule se običajno pojavi v starosti. Na razvoj in napredovanje bolezni vplivajo mnogi dejavniki, med njimi tudi visok krvni tlak in slaba prekrvavitev mrežnice.

  • Diabetična retinopatija

    Pri diabetični retinopatiji gre za spremembe na očesnem ozadju, ki so posledica prekomerno povišane vrednosti glukoze v krvi pri sladkorni bolezni. Zaradi tega začnejo majhne žilice na očesnem ozadju najprej nabrekati in nato puščati, na mestu poškodovanih žilic pa se pojavijo majhne krvavitve, ki v zgodnjih stadijih niso opazna in pacientom še ne povzročajo težav.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.