Odprava visoke dioptrije s fakično lečo

Odprava očesne dioptrije z vstavitvijo znotrajočesnih leč je podobno uspešna in zanesljiva kot laserski posegi, a je zaradi nekoliko bolj omejenih indikacij manj razširjena in med ljudmi slabše poznana. Tak poseg odprave dioptrije poteka tako, da pred ali na naravno očesno lečo vstavimo umetno lečo in tako uspešno odpravimo dioptrijo tudi pri osebah z zelo visoko dioptrijo ali pacientih, ki imajo pretanko roženico in torej laserski poseg zanje ni primeren.

Vstavitev znotrajočesne leče ICL

Bistvo odprave dioptrije z znotrajočesno lečo je, da skozi nekaj milimetrov širok rez v sprednji del očesa pred naravno očesno lečo vstavimo umetno lečo in tako odpravimo očesno dioptrijo. Pri metodi odprave dioptrije z vstavitvijo znotrajočesne kontaktne leče ICL se ta vstavi za šarenico neposredno na naravno očesno lečo, kar omogoča ohranitev naravne očesne leče, s tem pa tudi akomodacije. To lečo lahko uporabimo tudi pri pacientih s plitvejšim sprednjim očesnim prekatom in manjšo gostoto endotelnih celic na zadnji površini roženice.

Preizkušeni materiali leč

Znotrajočesne leče so izdelane iz plastičnega polimera, ki ga že več kot 50 let uporabljamo pri operacijah sive mrene in ga oko dokazano dobro prenaša. Najsodobnejše so izdelane iz fleksibilnega materiala, ki omogoča, da lečo v oko vstavimo zvito. To pomeni, da je velikost reza, potrebnega za vstavitev takšnih leč, še mnogo manjša in znaša približno tri milimetre, kar zagotavlja še hitrejše okrevanje po operaciji in dodatno zmanjšuje tveganje za pojav zapletov.

Prednosti in pomanjkljivosti

Prednost posegov za odpravo dioptrije z vstavitvijo znotrajočesne leče je, da pri njih ne odstranimo tkiva roženice za preoblikovanje površine očesa in naravno očesno lečo pustimo nedotaknjeno. Znotrajočesna leča zaradi svoje majhnosti brez povečave ni opazna in ne spreminja videza oči. Slabost pa je predvsem v tem, da ti posegi ne odpravljajo starostne daljnovidnosti, zato so primerni le za mlajše z ohranjeno akomodacijo. Po 40. letu se namreč začne pri vseh pojavljati starostna daljnovidnost in tudi ljudje z vstavljeno znotrajočesno lečo kasneje potrebujejo očala za bližino. Če se razvije siva mrena, je treba znotrajočesno lečo odstraniti in jo zamenjati z multifokalno.

Poseg in okrevanje

Poseg vstavitve znotrajočesne leče izvedemo ambulantno, v lokalni anesteziji, celoten postopek traja približno 20 do 30 minut in je povsem neboleč. Običajno ga opravimo najprej na enem očesu, dva do tri tedne kasneje pa še na drugem. Rehabilitacija po takšnem posegu je hitra, vid je praviloma že naslednji dan povsem normalen. Okrevanje je podobno kot pri laserskih posegih za odpravo dioptrije. Prve dni po posegu se je torej treba izogibati daljšemu branju, delu z računalnikom in gledanju televizije. Možno je, da boste prehodno nekoliko bolj občutljivi za močno svetlobo, lahko se pojavi bleščanje, operirano oko je lahko bolj solzno kot običajno.

Sorodni članki

  • Laserska odprava dioptrije / FEMTO - iLASIK

    Femtosekundni laser predstavlja zadnji dosežek v razvoju laserske tehnologije za odpravo dioptrije. Nadomestil je kirurški nož in omogoča, da z drobnim laserskim žarkom brez mehanske sile ustvarimo reženj roženice. Poseg imenovan Femto iLASIK velja za najnežnejšo obliko operacije LASIK.

  • Laserska odprava dioptrije/ LASEK

    Metodo LASEK, s katero opravimo korekcijo dioptrije pri kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizmu, uporabimo pri tistih, ki imajo zelo tanko roženico. Takšnih je približno pet odstotkov pacientov. Bistvena prednost tehnik površinskega glajenja je, da so tehnično manj zahtevne, pomanjkljivost pa, da je pridobivanje vidne ostrine po posegu počasnejše.

  • Individualizirana laserska odprava dioptrije

    Za najbolj individualiziran postopek laserske operacije dioptrije se kot najnovejši dosežek tehnologije uporablja kombinacija Wavefront analize in 3D topografije roženice Contoura Vision s katerima merimo spremembe v valovni dolžini svetlobe, ki potuje skozi oko.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.