Odprava starostne daljnovidnosti

Starostno daljnovidnost lahko uspešno odpravimo z vstavitvijo posebne, večžariščne oziroma multifokalne leče, ki omogoča, da dobro vidimo tako na blizu kot na daleč. S takšno operacijo dosežemo najboljše rezultate pri pacientih, katerim se starostna daljnovidnost pojavi ob predhodni dioptriji ne glede na to, ali gre za kratkovidnost ali daljnovidnost.

Kompleksna korekcija dioptrije

Kot uspešna alternativa dosmrtni uporabi bralnih očal se je v zadnjih letih izkazala operacija z vstavitvijo multifokalne znotrajočesne leče. To je razmeroma majhen poseg, pri katerem starostno spremenjeno naravno očesno lečo, ki nima več sposobnosti akomodacije, odstranimo. Na njeno mesto potem v lečno ovojnico vstavimo umetno lečo. Multifokalna leča je narejena tako, da ima več goriščnic, kar zagotavlja fokusiranje svetlobe na očesno ozadje tako pri gledanju na daljavo kot pri gledanju na bližino. Z multifokalno lečo poleg starostne daljnovidnosti lahko korigiramo tudi morebitno kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem.

Rezultati in proces prilagajanja

Več kot 95 odstotkov pacientov je po vstavitvi večžariščnih leč v obe očesi povsem neodvisnih od očal in lahko brez njih berejo, uporabljajo računalnik, vozijo avtomobil, se športno udejstvujejo. Kljub dokazano dobrim rezultatom je sicer možno, da pri nekaterih za vid zahtevnejših delih ali pri gledanju v slabših pogojih osvetlitve še potrebujejo očala. V vsakem primeru pa se je na multifokalno lečo treba navaditi, se naučiti gledati tako na daljavo kot na bližino, za kar je potreben čas. Prilagajanje lahko traja tudi do nekaj tednov ali mesecev.

Operacija samo pri zdravih očeh z dioptrijo

Za dober rezultat operacije je pomembna skrbna izbira pacientov, ker vsi za poseg odprave starostne dioptrije žal niso primerni. Ustreznost pacienta določimo na podrobnem pregledu oči, kjer preverimo refraktivne motnje in možnost obstoja bolezenskih sprememb na očesnem ozadju (starostno degeneracijo rumene pege, druge bolezenske spremembe v rumeni pegi, diabetično retinopatijo, bolezni mrežnice zaradi zapore žil in podobno). Če obstaja katerokoli očesno obolenje, poseg ni priporočljiv. Znano je, da optimalne rezultate in visoko stopnjo zadovoljstva pri vstavitvi multifokalne leče dosežemo pri pacientih s predhodno daljnovidnostjo ali kratkovidnostjo ter pri pacientih s sivo mreno. Tisti, ki nimajo dioptrije, niso primerni kandidati za tak poseg. Prav tako za operacijo niso primerni pacienti z napredovalo obliko zelene mrene ali z boleznimi, ki prizadenejo roženico.

Poseg in okrevanje

Operativni poseg je enak kot pri odpravi sive mrene. Izvedemo v lokalni anesteziji, traja 10 do 15 minut, je povsem neboleč in ga lahko opravimo na obeh očesih hkrati. Starostno daljnovidnost, pa tudi kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem lahko odpravimo s standardno tehniko, kjer kirurg ročno z ultrazvočnim inštrumentom odstrani okvarjeno naravno lečo. Najnovejša tehnika za to uporablja zelo precizen robotsko vodeni laser, kar še izboljša kakovost vida po posegu. V obdobju po operaciji se je treba na vstavljeno multifokalno lečo navaditi in se naučiti gledati tako na daljavo kot na bližino, kar lahko traja tudi do nekaj tednov ali mesecev po operaciji.

Sorodni članki

  • Laserska odprava dioptrije / FEMTO - iLASIK

    Femtosekundni laser predstavlja zadnji dosežek v razvoju laserske tehnologije za odpravo dioptrije. Nadomestil je kirurški nož in omogoča, da z drobnim laserskim žarkom brez mehanske sile ustvarimo reženj roženice. Poseg imenovan Femto iLASIK velja za najnežnejšo obliko operacije LASIK.

  • Laserska odprava dioptrije/ LASEK

    Metodo LASEK, s katero opravimo korekcijo dioptrije pri kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizmu, uporabimo pri tistih, ki imajo zelo tanko roženico. Takšnih je približno pet odstotkov pacientov. Bistvena prednost tehnik površinskega glajenja je, da so tehnično manj zahtevne, pomanjkljivost pa, da je pridobivanje vidne ostrine po posegu počasnejše.

  • Individualizirana laserska odprava dioptrije

    Za najbolj individualiziran postopek laserske operacije dioptrije se kot najnovejši dosežek tehnologije uporablja kombinacija Wavefront analize in 3D topografije roženice Contoura Vision s katerima merimo spremembe v valovni dolžini svetlobe, ki potuje skozi oko.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.