Obolenja roženice splošno

Roženica je kot nekakšno okno na sprednjem delu očesa, ki sprejema svetlobo in omogoča jasen vid. Med različne bolezni, ki prizadenejo roženico in lahko povzročijo zamegljenost, nepravilnost vida ter v skrajnih mejah tudi slepoto, uvrščamo keratokonus, keratitis, roženični ulkus in brazgotino roženice (macula).

Keratokonus

Keratokonus je degenerativno obolenje roženice, pri katerem ta postopno postaja vedno tanjša in vedno bolj izbočena, kar povzroči tudi iregularni astigmatizem oziroma posebno obliko astigmatizma z zelo nepravilno ukrivljenostjo roženice. Prva težava, ki jo opazijo pacienti, je običajno slabši vid, ki ga ne moremo izboljšati z uporabo očal. V približno 10 odstotkih je bolezen dedna in je prisotna tudi pri katerem od družinskih članov. Pri 90 odstotkih pacientov prizadene obe očesi.

Keratokonus se običajno začne razvijati v najstniškem obdobju, hitrost napredovanja bolezni pa je zelo različna. V začetnih fazah ga je včasih težko spoznati. Ena od najzanesljivejših preiskav za odkrivanje tovrstnega obolenja je topografija roženice in pahimetrija. V zgodnjih fazah keratokonusa lahko večina pacientov razmeroma dobro vidi z očali. Z napredovanjem bolezni pa pacienti potrebujejo trde ali poltrde kontaktne leče. V tej fazi se pri večini pacientov priporoča operativno zdravljenje s posegom, imenovanim roženični »crosslinking«.

Keratitis

Pri keratitisu gre za vnetno dogajanje v roženici, do katerega lahko pride zaradi zelo različnih vzrokov. Med najpogostejšimi so bakterijske okužbe, virusne okužbe, poškodbe roženice ter različna sistemska obolenja kot so denimo avtoimune bolezni. Pacienti imajo običajno bolečine v očeh, moti jih svetloba, vid se jim poslabša. Pri tem obolenju je zelo pomembno, da čim prej pričnemo z ustreznim zdravljenjem, ki je odvisno od vzroka nastanka keratitisa. Enako velja tudi za prognozo.

Roženični ulkus

Roženični ulkus je razjeda, ki se značilno kaže kot rdeče, boleče oko. Ob tem se poslabša vid, lahko se pojavi tudi izcedek iz očesa. Gre pravzaprav za omejeno okužbo roženice, ki je najpogosteje posledica bakterijske okužbe, povezane s predhodno poškodbo roženice na tem mestu. Zelo pogosto se pojavlja pri poškodbah površine roženice, ki nastanejo zaradi kroničnega nošenja kontaktnih leč. Okužba je lahko tudi glivična, v tem primeru je običajno povzročitelj acanthamoeba. Tovrstne okužbe srečujemo zlasti pri plavalcih, ki nosijo kontaktne leče. Med virusnimi povzročitelji se najpogosteje pojavlja virus herpesa.

Brazgotina roženice (macula)

Brazgotina v roženici se lahko razvije kot posledica raznovrstnih poškodb roženice kot so odrgnine, opekline in vnetja. Od stopnje brazgotinjenja in obsežnosti sprememb je odvisna tudi prizadetost vida, ki se lahko pojavi v obliki nekoliko zmanjšane vidne ostrine do popolne slepote. Če je brazgotina roženice tako obsežna, da je vid močno prizadet, je edina učinkovita terapija transplantacija roženice ali keratoplastika. Takšni operativni posegi, kjer obolelo roženico nadomestimo z roženico umrlega dajalca, so zelo uspešni, saj zaradi odsotnosti prekrvavitve roženice ob ustrezni medikamentozni terapiji zelo redko pride do zavrnitvenih reakcij.

Sorodni članki

  • Keratokonus roženice

    Keratokonus je degenerativno nevnetno obolenje roženice, ki ob napredovanju bolezni postaja vse tanjša in vse bolj izbočena. Prvi znamenji, ob katerih lahko posumite na bolezen, sta čedalje slabša vidna ostrina in hitre spremembe dioptrije. Obolenje uspešno zdravimo s posegom »roženični crosslinking«, pri katerem roženico prepojimo s posebno raztopino vitamina B2, jo izpostavimo UV-sevanju in sprožimo kemično reakcijo, ki poveča togost roženice.

  • Suho oko

    Glavni razlog za suho oko je zmanjšana produkcija solz, ki se tvorijo v solznih žlezah, dodatno pa lahko k občutku suhih oči prispeva še nepravilno razmerje izločkov v solznem filmu.

  • Težave pri nošenju kontaktnih leč

    Čeprav kontaktne leče dnevno uporablja na milijone ljudi, ob neustrezni skrbi za leče, slabi higieni ter opuščanju rednih kontrolnih pregledov pri okulistu, te lahko povzročijo trajne očesne poškodbe.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.