Laserska odprava starostne daljnovidnosti

Še do pred nekaj let smo z laserjem lahko odpravili samo dioptrijo na daljavo, sedaj pa so razvili robotski laserski sistem Amo CATALYS® s katerim najprecizneje, najmanj invazivno in zato najvarneje zamenjamo okvarjeno naravno znotrajočesno lečo z multifokalno lečo. Tako istočasno odpravimo dioptrijo na daljavo in bližino.

Kompleksna korekcija dioptrije

Starostno daljnovidnost lahko uspešno odpravimo z vstavitvijo posebne, večžariščne oziroma multifokalne leče, ki omogoča, da dobro vidimo tako na blizu kot na daleč. S takšno operacijo dosežemo najboljše rezultate pri pacientih, katerim se starostna daljnovidnost pojavi ob predhodni dioptriji ne glede na to, ali gre za kratkovidnost ali daljnovidnost. Multifokalne leče v očesu ostanejo trajno, ni jih potrebno menjati, dioptrija se več ne poslabšuje.

Meritve leče pred operacijo

Pred operacijo je potrebno izvesti natančne meritve očesa - biometrijo, da lahko določimo dioptrijo nove multifokalne leče. Meritve izvajamo z najnovejšim aparatom IOL Master 700 s SWEPT Source OCT tehnologijo, ki izvede 2000 posnetkov očesa v samo 1 sekundi. Na podlagi izpopolnjene Barrettove formule ta aparat v svetu zagotavlja najbolj natančno določitev dioptrije nove leče in najmanj refrakcijskih odstopanj po operaciji. 

Prednosti laserske zamenjave znotrajočesne leče

Operacijo lahko izvedemo s standardno tehniko, pri kateri kirurg ročno z ultrazvočnim inštrumentom odstrani okvarjeno naravno lečo, ali pa z najsodobnejšo tehniko, pri kateri uporabimo robotski femtosekundni laser. Ta z mikronsko natančnostjo usmeri laserski žarek na očesno lečo, ne da bi se pri tem dotaknil drugih pomembnih struktur v očesu. S tem izjemno natančno in standardizirano odlušči očesno lečo od njene ovojnice.

Ko robot konča, kirurg s posebnim instrumentom posesa utekočinjeno naravno lečo, na njeno mesto pa vstavi multifokalno znotrajočesno lečo, ki dolgoročno izboljša vid na daljavo in bližino. Laser ležišče leče pripravi tako precizno, da lahko kirurg v oko vstavi novo lečo na popolnoma optimalni optični osi. Energija, ki se sprosti v očesu pri laserski odstranitvi naravne leče je bistveno manjša kot v primeru ročne odstranitve leče z ultrazvočnim utekočinjenjem. Poseg je tako za oko prijaznejši, leča veliko bolj stabilna, hkrati pa omogoča najboljšo ostrino in kontrastnost vida po operaciji. 

Poseg in okrevanje

Operativni poseg izvedemo v lokalni anesteziji s kapljicami, traja 20 minut, je povsem neboleč in ga lahko opravimo na obeh očesih hkrati. Okrevanje po takšnem posegu je hitro, dobra vidna ostrina se praviloma vzpostavi že naslednji dan po operaciji in je ob odsotnosti drugih očesnih obolenj trajna. Pacient se mora z vstavljeno multifokalno znotrajočesno lečo navaditi gledati na blizu, kar lahko traja nekaj tednov.

Sorodni članki

  • Laserska odprava dioptrije / FEMTO - iLASIK

    Femtosekundni laser predstavlja zadnji dosežek v razvoju laserske tehnologije za odpravo dioptrije. Nadomestil je kirurški nož in omogoča, da z drobnim laserskim žarkom brez mehanske sile ustvarimo reženj roženice. Poseg imenovan Femto iLASIK velja za najnežnejšo obliko operacije LASIK.

  • Laserska odprava dioptrije/ LASEK

    Metodo LASEK, s katero opravimo korekcijo dioptrije pri kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizmu, uporabimo pri tistih, ki imajo zelo tanko roženico. Takšnih je približno pet odstotkov pacientov. Bistvena prednost tehnik površinskega glajenja je, da so tehnično manj zahtevne, pomanjkljivost pa, da je pridobivanje vidne ostrine po posegu počasnejše.

  • Individualizirana laserska odprava dioptrije

    Za najbolj individualiziran postopek laserske operacije dioptrije se kot najnovejši dosežek tehnologije uporablja kombinacija Wavefront analize in 3D topografije roženice Contoura Vision s katerima merimo spremembe v valovni dolžini svetlobe, ki potuje skozi oko.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.