Laserska odprava dioptrije/ LASEK

Metodo LASEK, s katero opravimo korekcijo dioptrije pri kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizmu, uporabimo pri tistih, ki imajo zelo tanko roženico. Takšnih je približno pet odstotkov pacientov. Bistvena prednost tehnik površinskega glajenja je, da so tehnično manj zahtevne, pomanjkljivost pa, da je pridobivanje vidne ostrine po posegu počasnejše.

Tehnike LASEK, PRK in EpiLASIK

Operativne tehnike LASEK, PRK in EpiLASIK sodijo med tiste metode odprave dioptrije, pri katerih roženico z laserjem gladimo na površini. Primerne so za ljudi s tanjšo roženico, ker poseg ne zahteva mikrokirurškega reza roženice. PRK velja za klasično, prvo uporabljeno lasersko metodo, sodobnejši obliki sta tehniki LASEK in EpiLASIK. Pri vseh treh površinskih različicah operacije pred laserskim glajenjem s površine roženice odstranimo sloj epitelnih celic, razlike med tehnikami so le v načinu odstranitve, kar pa ne vpliva na samo operacijo in rezultat odprave dioptrije. Po glajenju roženice z laserjem ta predel ponovno prekrijemo s predhodno odmaknjeno plastjo epitela, ki po operaciji varuje površino roženice in pozitivno vpliva na njeno celjenje.

Prednosti in pomanjkljivosti

Prednosti tehnik površinskega laserskega glajenja roženice so v tem, da ohranjajo biomehanično intaktnost roženice in da so zaradi odsotnosti mikrokirurškega reza v roženico tudi tehnično bistveno manj zahtevne. Pomanjkljivost pa je, da je pridobivanje vidne ostrine po posegu počasnejše in da je prvi dan po operaciji v očesu pogosto čutiti neprijetno pekočo bolečino. V nekaterih primerih je pri tehnikah povrhnje laserske ablacije tudi bolj izrazito brazgotinjenje roženice. Praviloma po teh posegih potrebujemo tri do štiri dni, da se vzpostavi dobra vidna ostrina, dokončen rezultat s polno ostrino vida pa se pokaže po mesecu dni.

Poseg in okrevanje

Poseg traja od 10 do 15 minut, poteka v lokalni anesteziji in je povsem neboleč. Takoj po prihodu domov je treba v predpisanih premorih začeti vkapavati kapljice z antibiotikom in kapljice s kortikosteroidom. Prve dni po posegu se pacientom priporoča počivanje brez večjih naporov za oči, kot so daljše branje, delo z računalnikom ali gledanje televizije. Možna je prehodna povečana občutljivost za močno svetlobo, lahko se pojavi bleščanje, operirano oko je lahko bolj solzno kot običajno. Pacient si ne sme drgniti oči, ne sme se zadrževati v prašnih in zakajenih prostorih, prav tako ne sme voziti, dokler se mu vid povsem ne izostri.

Sorodni članki

  • Laserska odprava dioptrije / FEMTO - iLASIK

    Femtosekundni laser predstavlja zadnji dosežek v razvoju laserske tehnologije za odpravo dioptrije. Nadomestil je kirurški nož in omogoča, da z drobnim laserskim žarkom brez mehanske sile ustvarimo reženj roženice. Poseg imenovan Femto iLASIK velja za najnežnejšo obliko operacije LASIK.

  • Individualizirana laserska odprava dioptrije

    Za najbolj individualiziran postopek laserske operacije dioptrije se kot najnovejši dosežek tehnologije uporablja kombinacija Wavefront analize in 3D topografije roženice Contoura Vision s katerima merimo spremembe v valovni dolžini svetlobe, ki potuje skozi oko.

  • Odprava visoke dioptrije s fakično lečo

    Odprava očesne dioptrije z vstavitvijo znotrajočesnih leč je podobno uspešna in zanesljiva kot laserski posegi, a je zaradi nekoliko bolj omejenih indikacij manj razširjena in med ljudmi slabše poznana. Tak poseg odprave dioptrije poteka tako, da pred ali na naravno očesno lečo vstavimo umetno lečo in tako uspešno odpravimo dioptrijo tudi pri osebah z zelo visoko dioptrijo ali pacientih, ki imajo pretanko roženico in torej laserski poseg zanje ni primeren.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.