Laserska odprava dioptrije / FEMTO - iLASIK

Femtosekundni laser predstavlja zadnji dosežek v razvoju laserske tehnologije za odpravo dioptrije. Nadomestil je kirurški nož in omogoča, da z drobnim laserskim žarkom brez mehanske sile ustvarimo reženj roženice. Poseg imenovan Femto iLASIK velja za najnežnejšo obliko operacije LASIK.

Tehnološko najbolj dovršena metoda

Pri posegu uporabimo dva laserja. V prvem delu s femtosekundnim laserjem z zelo drobnim laserskim žarkom na zelo precizen način ustvarimo izjemno tanek reženj roženice. Pri tehniki Femto iLASIK torej ni potrebna uporaba mehaničnega noža, ta korak posega prav tako izvedemo z laserjem. Prednosti laserskega reza za odmik povrhnjega sloja roženice so številne. Ta tehnika ne zahteva mehaničnega pritiska na oko, je do očesa bistveno nežnejša, omogoča kontrolo oblike reza na robovih režnja, kar po zaključenem posegu bistveno izboljša prileganje režnja na površino roženice in zvečuje stabilnost režnja. Vse to zagotavlja hitrejše okrevanje po posegu, boljšo kakovost vida ter pomembno prispeva k zmanjšanju tveganja za morebitne zaplete med in po posegu.

 S to najsodobnejšo lasersko tehnologijo lahko varno izvedemo poseg tudi pri pacientih, ki zaradi velikosti ali oblike ukrivljenosti ali debeline roženice sicer za klasično operacijo LASIK ne bi bili primerni kandidati.

 V centru Morela okulisti za izvedbo Femto iLASIK posegov uporabljamo najsodobnejši laser AMO Intralase IFS, s katerim je bilo po svetu do sedaj uspešno izvedenih že več kot 10 milijonov posegov. 

 

Glavne prednosti uporabe FEMTO iLASIK laserja

 • Večja preciznost reza s katerim ustvarimo reženj roženice
 • Manjše tveganje za nepravilno obliko režnja
 • Poseg je možno varno izvesti tudi pri mnogih pacientih, ki sicer niso primerni za klasično LASIK odpravo dioptrije
 • Hitrejše celjenje roženice, manjše tveganje nepravilnega celjenja
 • Večja stabilnost in boljše prileganje režnja roženice po posegu
 • Hitrejša povrnitev vidne ostrine
 • Manj draženja očesa in manjšo pogostost težav s suhimi očmi
 • Povsem neboleč poseg

Poseg in okrevanje

Poseg traja od 10 do 15 minut, poteka v topični (kapljični) anesteziji in je povsem neboleč. Takoj po prihodu domov je potrebno v predpisanih presledkih pričeti z vkapavanjem kapljic z antibiotikom in kapljic s kortikosteroidom. Prve dni po posegu se priporoča počitek brez večjih naporov za oči, kot so daljše branje, delo z računalnikom ali gledanje televizije. Možna je prehodna povečana občutljivost za močno svetlobo, lahko se pojavi bleščanje, operirano oko je lahko bolj solzno kot običajno. Pomembno je, da si ne drgnete oči in se ne zadržujete v prašnih ali zakajenih prostorih.  

 

Sorodni članki

 • Laserska odprava dioptrije/ LASEK

  Metodo LASEK, s katero opravimo korekcijo dioptrije pri kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizmu, uporabimo pri tistih, ki imajo zelo tanko roženico. Takšnih je približno pet odstotkov pacientov. Bistvena prednost tehnik površinskega glajenja je, da so tehnično manj zahtevne, pomanjkljivost pa, da je pridobivanje vidne ostrine po posegu počasnejše.

 • Individualizirana laserska odprava dioptrije

  Za najbolj individualiziran postopek laserske operacije dioptrije se kot najnovejši dosežek tehnologije uporablja kombinacija Wavefront analize in 3D topografije roženice Contoura Vision s katerima merimo spremembe v valovni dolžini svetlobe, ki potuje skozi oko.

 • Odprava visoke dioptrije s fakično lečo

  Odprava očesne dioptrije z vstavitvijo znotrajočesnih leč je podobno uspešna in zanesljiva kot laserski posegi, a je zaradi nekoliko bolj omejenih indikacij manj razširjena in med ljudmi slabše poznana. Tak poseg odprave dioptrije poteka tako, da pred ali na naravno očesno lečo vstavimo umetno lečo in tako uspešno odpravimo dioptrijo tudi pri osebah z zelo visoko dioptrijo ali pacientih, ki imajo pretanko roženico in torej laserski poseg zanje ni primeren.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.