Konjunktivitis

Za nastanek konjunktivitisa ali vnetja očesne vezenice poznamo več vzrokov, med najpogostejšimi pa so bakterijske okužbe, virusne okužbe in alergije.

Bakterijski konjunktivitis

Za bakterijski konjunktivitis je značilno rdeče oko z gnojnim izcedkom, pacienti imajo pogosto občutek tujka v očesu, vid pa navadno ni prizadet. Običajno lahko bakterijski konjunktivitis učinkovito pozdravimo z antibiotičnimi očesnimi kapljicami.

Virusni konjunktivitisi

Virusni konjunktivitisi so najpogosteje posledica okužbe z adenovirusi. Pogosto se razvijejo po navadnem prehladu, okužba se lahko prenaša s stikom tudi na bližnje. Značilna zanj je rdečina očesa ter voden izcedek, prizadeto je eno ali obe očesi. V nekaterih primerih se v roženici z imunskim odzivom pojavijo povezane motnjave, imenovane subepitelni infiltrati in te lahko vplivajo na poslabšanje vida. Praviloma po nekaj mesecih te spremembe v roženici izginejo. Virusni konjunktivitis običajno pozdravimo s simptomatsko terapijo namenjeno lajšanju simptomov v treh tednih.

Alergični konjunktivitis

Za alergični konjunktivitis je značilno predvsem srbenje, pojavijo pa se tudi rdečina in tekoč izcedek iz oči. Pogosto so prisotni tudi drugi znaki alergične reakcije kot sta izcedek iz nosu in suh kašelj. Ob tej okužbi je vid redko prizadet. Zdravljenje je simptomatsko in je pogosto zelo dolgotrajno ali kronično. Pri tem uporabljamo vazokonstriktorje, antihistaminike in obdobno tudi steroide.

Sorodni članki

  • Blefaritis

    Blefaritis je bolezen, ki prizadane robove vek. Vzrokov za bolezen je več. Lahko gre za zaporo v izvodilih solznih žlez, pri čemer se zaradi zastoja ob izvodilih pojavi kronično vnetj, pogosti vzroki blefaritisa pa so še nepravilna sestava solznega filma, pomanjkanje solz, alergije, vrezne rane ali pa kemične poškodbe z lugom ali kislino.

  • Druge očesne alergije

    Očesne alergije so zelo pogosto obolenje. Alergični smo lahko na kemične pripravke, zdravila ali pa na različne vrste trav oziroma dreves v različnih letnih časih.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.