Keratokonus roženice

Keratokonus je degenerativno nevnetno obolenje roženice, ki ob napredovanju bolezni postaja vse tanjša in vse bolj izbočena. Prvi znamenji, ob katerih lahko posumite na bolezen, sta čedalje slabša vidna ostrina in hitre spremembe dioptrije. Obolenje uspešno zdravimo s posegom »roženični crosslinking«, pri katerem roženico prepojimo s posebno raztopino vitamina B2, jo izpostavimo UV-sevanju in sprožimo kemično reakcijo, ki poveča togost roženice.

Posledica dolgoletnega drgnjenja oči

Roženični keratokonus je obolenje roženice, ki se običajno pojavi med 20. in 40. letom. V začetni fazi ga je včasih težko odkriti, saj za pacienta pogosto ni moteč, v zadnjem stadiju pa je potrebna presaditev roženice. Vzroki za to obolenje še niso povsem znani. Delno ga pogojuje dednost, pogosto pa se pojavi pri tistih, ki so si zaradi alergije več let drgnili oči. Med znamenja, ob katerih lahko posumite na bolezen, sodijo tudi dvojni vid pri gledanju z enim očesom, bleščanje in občutljivost za svetlobo.

Začetna oblika ne moti vida

Diagnozo postavimo z zanesljivimi preiskovalnimi metodami, kot sta topografija in pahimetrija roženice, kjer računalniško analiziramo površinsko ukrivljenost roženice in njeno debelino ter tako določimo stadij in napredovanje bolezni. V začetni fazi obolenja, imenovani form frustkeratokonus, večina pacientov razmeroma dobro vidi s predpisanimi očali. Ta faza je pri pacientih pogostejša in se praviloma ne razvije naprej. Največkrat se odkrije naključno in obolelim ne povzroča hujših težav.

V zadnjem stadiju presaditev roženice

Pri napredovali obliki keratokonusa pacientom vid težko izboljšamo z očali. Običajno jim moramo predpisati poltrde kontaktne leče, ki sicer vzdržujejo pravilno obliko roženice, vendar jih nekateri pacienti zelo slabo prenašajo. Stalno nošenje kontaktnih leč, sploh poltrdih, s seboj prinaša še mnoge druge težave in dolgoročno pripomore k okvarjanju roženice. Bistveno boljša rešitev je zdravljenje keratokonusa z metodo, imenovano »crosslinking«. Izraz lahko prevedemo kot navzkrižno povezovanje. Gre za operativni poseg, kjer s posebno raztopino vitamina B2 (riboflavin) in UV-žarki v roženici sprožimo kemijsko reakcijo ustvarjanja novih povezav med vlakni kolagena. S tem pomembno povečamo togost roženice in zavremo napredovanje bolezni. Čeprav je metoda razmeroma nova ‒ za zdravljenje keratokonusa se uporablja šele zadnjih 10 let ‒, že obstajajo mnoge raziskave, ki dokazujejo, da s to terapijo ne le kratkoročno, temveč tudi srednjeročno ustavimo napredovanje keratokonusa in v mnogi primerih dosežemo tudi pomembno izboljšanje vida. Glede na dosedanja spoznanja o učinkovitosti in varnosti se danes terapija s crosslinkingom priporoča že v zgodnjih stadijih bolezni, saj lahko takrat pričakujemo, da se bo ohranila popolna vidna ostrina.

Poseg in okrevanje

Operativni poseg se izvaja v ambulanti, v lokalni anesteziji in traja približno 45 minut. Na koncu v oko vstavimo terapevtsko kontaktno lečo, ki varuje roženico prve dni po posegu. Takoj po operaciji se lahko pojavi prehodna rdečina očesa zaradi celjenja epitelne površine roženice, ki lahko traja nekaj dni. Vid po operaciji je lahko nekaj časa meglen, možno je tudi bleščanje, še posebno v prvih mesecih po operaciji. Kakšen bo vid po operaciji, je odvisno predvsem od stopnje prizadetosti roženice. Ostane lahko nespremenjen, v mnogih primerih pa se izboljša. Pomembno je vedeti, da se prvi rezultati zdravljenja pokažejo šele po osmih tednih, dokončna ocena uspešnosti zdravljenja pa je možna šele po enem letu.

Sorodni članki

  • Suho oko

    Glavni razlog za suho oko je zmanjšana produkcija solz, ki se tvorijo v solznih žlezah, dodatno pa lahko k občutku suhih oči prispeva še nepravilno razmerje izločkov v solznem filmu.

  • Težave pri nošenju kontaktnih leč

    Čeprav kontaktne leče dnevno uporablja na milijone ljudi, ob neustrezni skrbi za leče, slabi higieni ter opuščanju rednih kontrolnih pregledov pri okulistu, te lahko povzročijo trajne očesne poškodbe.

  • Obolenja roženice splošno

    Roženica je kot nekakšno okno na sprednjem delu očesa, ki sprejema svetlobo in omogoča jasen vid. Med različne bolezni, ki prizadenejo roženico in lahko povzročijo zamegljenost, nepravilnost vida ter v skrajnih mejah tudi slepoto, uvrščamo keratokonus, keratitis, roženični ulkus in brazgotino roženice (macula).

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.