Kako izbrati kakovostna sončna očala

Foto: Shutterstock

Če so za vas sončna očala predvsem modni dodatek, ki jih menjujete glede na razpoloženje ali obleko in jih zato kupujete, kjerkoli vam kakšna padejo v oči, si ne delate usluge. Vsaka sončna očala brez ustrezne UV-zaščite očem škodijo, kar najbrž že veste.

Dolgotrajna izpostavljenost soncu brez očal pa lahko povzroča akutne poškodbe površine očesa in tudi obolenja, kot sta siva mrena in pterigij, in spremembe v rumeni pegi, ki se praviloma pokažejo šele čez vrsto let.

 

Malo denarja, malo muzike

 

V Sloveniji boste težko našli sončna očala brez osnovne UV-zaščite, saj jo zahteva zakonodaja. zato morajo biti vsa sončna očala ustrezno označena s certifikatom CE. Vendar samo s tem sončna očala iz supermarketa niso nujno dovolj kakovostna za vaše oči.

Očala, ki jih kupimo v nespecializiranih prodajalnah, običajno po nizkih cenah, so izdelana iz navadne plastike. Ta sicer zagotavlja osnovno UV-zaščito, vendar je pri njih vgradnja in obdelava materialov pogosto neustrezna. Pri takšnih očalih so sončne leče pogosto narobe ukrivljene v okvir, zaradi česar se lahko svetloba lomi nepravilno. To čutimo kot glavobol, slabost in poslabšanje vida. Napačno centriranje stekel pri polarizacijskih steklih, kjer je pravilno vstavljanje leč v okvir izjemnega pomena, lahko povzroči, da obe očesi istočasno sprejemata različno sliko. Na to naši možgani ne odreagirajo pravilno, zato lahko občutimo težave predvsem pri vožnji, saj nam ta pojav nevede zmanjšuje koncentracijo.

Stekla sončnih očal, kupljenih v optiki, so izdelana iz kakovostnih materialov, iz polikarbonatov ali celo iz stekla in imajo običajno tudi antirefleksne nanose. Svetloba do oči namreč prihaja tudi od strani, na kar sicer pomislijo redki. Pri običajnih očalih se žarki od leče odbijejo neposredno v oči, antirefleksni nanosi pa te žarke odpravijo in s tem oči še dodatno varujejo.

Prav tako iz vrhunskih materialov, iz acetatov, so narejeni okvirji kakovostnih sončnih očal. Ti imajo v ročkah titanovo ojačitev, zato lahko očala prilagajamo obrazu, da nas ne tiščijo in nam ne povzročajo glavobolov.

Sončnih očal torej ne ocenjujemo samo po UV-zaščiti, ampak predvsem po kakovosti materialov, iz katerih so izdelana. Zato vsem svetujemo nošenje kakovostnih sončnih očal, kupljenih v optiki.

 

Kako izbrati ustrezna očala?

 

Če boste očala izbirali v optiki, svetujemo, da se za nasvet obrnete na prodajalca, ki vam bo znal svetovati, katera očala so za vas in vaš življenjski stil najprimernejša.

Osnovni test preverjanja ustreznosti očal lahko naredite tudi sami. Najprej morate ugotoviti, ali se vam očala dobro usedejo na nosu. To preverite tako, da se, ko si nadenete očala, nasmejete. Ustrezna očala so tista, ki vam jih ličnice ne privzdigujejo. Potem preverite še ročke očal. Te morajo stati ravno ob obrazu. Če se raztezajo navzven, pomeni, da so premajhna.

Barva stekel sončnih očal je stvar okusa, a je v zvezi s tem dobro upoštevati nekaj dejstev.

  • Rjava ali jantarno obarvana stekla bolj popačijo barve kot sivo obarvane leče.
  • Rumena stekla zmanjšajo vpliv modre svetlobe bolj kot rjava in siva, sicer bolj popačijo barve, vendar zelo izostrijo vid, zato so posebej iskana med smučarji, lovci ali piloti.
  • Zelena stekla blokirajo nekaj modre svetlobe in omogočajo dober kontrast.
  • Rdeče obarvana stekla so dobra izbira za vodne športe in druge aktivnosti na prostem.

Stekla s polariziranimi filtri bistveno zmanjšujejo neprijetno bleščanje in so zato zelo uporabna pri vožnji, ribarjenju in aktivnostih na snegu. V gorah in na morju se priporoča čim manj prepustne leče z UVC-zaščito, srednje zatemnjena očala pa za vsakodnevno uporabo. Vsa sončna očala imajo enako raven zaščite proti UVA- in UVB-žarkom ne glede na barvo leče, kategorijo filtra in stopnjo zatemnitve.

 

Vzdrževanje sončnih očal

 

Če želite, da vam sončna očala dolgo služijo, jih ne puščajte v razgretem avtu ali v vročih prostorih, ker se s tem uničujejo zaščitni nanosi in tudi okvirji. Po nošnji jih skrbno pospravljajte v etui. Če uporabljate lak za lase, priporočamo, da očal ne nosite na glavi, ker lak ravno tako uničuje zaščitne nanose.

Očala čistite s krpicami iz mikrovlaken, občasno jih sperite pod hladno vodo in očistite z milnico. Ne čistite jih z majico ali puloverjem, ker drobna vlakna poškodujejo površino.

Svetujemo tudi, da sončna očala občasno nesete v optiko, kjer vam jih bomo očistili z ultrazvočnim aparatom, ki odstrani nesnago tudi tam, kjer je sami ne morete. Po potrebi vam jih bomo tudi naravnali ali zamenjali nosnike.

 

V Morela optikah sledimo vsem novostim in trendom na področju sončnih očal. Z bogatim izborom ter individualnim svetovanjem se bomo potrudili, da najdemo pravi modni dodatek in zaščito tudi za vaše oči.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.