Individualizirana laserska odprava dioptrije

Za najbolj individualiziran postopek laserske operacije dioptrije se kot najnovejši dosežek tehnologije uporablja kombinacija Wavefront analize in 3D topografije roženice Contoura Vision s katerima merimo spremembe v valovni dolžini svetlobe, ki potuje skozi oko.

Sliši se zapleteno in če bi želeli pojasniti podrobnosti tudi je, a osnovne principe tehnik lahko opišemo tudi razmeroma preprosto in razumljivo. Gre za princip, ki je dobro poznan s področja optične fizike, torej znanosti, ki proučuje uklanjanje svetlobe.

Fizikalni principi te metode so se sprva uporabljali v astronomiji, z wavefront meritvijo in ustrezno korekcijo aberacij so pred več kot desetletjem izboljšali optiko znanega vesoljskega teleskopa Hubble.

Ker podobne anomalije v uklanjanju svetlobe v očesu vplivajo negativno tudi na vidno ostrino ter kakovost vida, se je ta tehnologija kmalu prenesla tudi na področje laserske odprave dioptrije. V primeru očesa meritev optičnih nepravilnosti izvedemo s kratkimi impulzi v gosto mrežo razporejenih laserskih žarkov. Kadar te žarke s posebnim aparatom usmerimo proti očesnem ozadju, potujejo skozi celotno oko, se od ozadja odbijejo in ponovno izstopijo iz očesa. Na tem mestu jih s posebno napravo spet izmerimo ter analiziramo spremembo v njihovih valovnih dolžinah. Na podlagi te spremembe je možno preko kompleksnih računalniških analiz izračunati vse nepravilnosti pri uklanjanju svetlobe v očesu. Te nepravilnosti imenujemo s skupnim izrazom optične aberacije in so vzrok za slabo ostrino vida, slabšo kontrastnost vida ter neželjene pojave kot so sij in bleščanje.

Optične aberacije nižjega reda, ki so posledica nepravilne ukrivljenosti roženice ter dolžine očesnega zrkla, so dobro poznana kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Te aberacije odkrijemo že s standardnimi preiskavami in z merjenjem dioptrije. Pri 15 do 20 odstotkih ljudi, ki ne vidijo dobro, pa so prisotne še optične aberacije višjega reda. Sem spadajo kromatske, koma in sferične aberacije. Slednje lahko kljub uspešni standardni laserski korekciji dioptrije še vedno  povzročajo slabšo vidno ostrino, slabšo kontrastnost vida in neželene vizualne pojave, kot so sij ali bleščanje. Z individualizirano lasersko operacijo dioptrije lahko te težave skoraj v celoti popolnoma odpravimo.

Wavefront analiza očesa odkrije kompleksnejše optične nepravilnosti roženice, 3D topografija Contoura Vision pa z istočasnim merjenjem na 22.000 točkah v manj kot eni sekundi naredi najbolj natančen posnetek površine očesa. S prenosom teh podatkov v excimer laser se izvede izračun vzorca glajenja roženice kar omogoči najbolj personaliziran laserski poseg do sedaj. Sama laserska operacija je tako povsem individualizirana ter prilagojena vsem posebnostim vaše roženice. Z  individualizirano lasersko operacijo tako poleg kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizma odstranimo tudi vse optične aberacije višjega reda, kar lahko pomembno izboljša kakovost vida. Ta način laserske korekcije lahko uporabimo tako s Femto iLASIK, LASIK-SBK kot tudi z LASEK operativno tehniko.

 

Sorodni članki

  • Laserska odprava dioptrije / FEMTO - iLASIK

    Femtosekundni laser predstavlja zadnji dosežek v razvoju laserske tehnologije za odpravo dioptrije. Nadomestil je kirurški nož in omogoča, da z drobnim laserskim žarkom brez mehanske sile ustvarimo reženj roženice. Poseg imenovan Femto iLASIK velja za najnežnejšo obliko operacije LASIK.

  • Laserska odprava dioptrije/ LASEK

    Metodo LASEK, s katero opravimo korekcijo dioptrije pri kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizmu, uporabimo pri tistih, ki imajo zelo tanko roženico. Takšnih je približno pet odstotkov pacientov. Bistvena prednost tehnik površinskega glajenja je, da so tehnično manj zahtevne, pomanjkljivost pa, da je pridobivanje vidne ostrine po posegu počasnejše.

  • Odprava visoke dioptrije s fakično lečo

    Odprava očesne dioptrije z vstavitvijo znotrajočesnih leč je podobno uspešna in zanesljiva kot laserski posegi, a je zaradi nekoliko bolj omejenih indikacij manj razširjena in med ljudmi slabše poznana. Tak poseg odprave dioptrije poteka tako, da pred ali na naravno očesno lečo vstavimo umetno lečo in tako uspešno odpravimo dioptrijo tudi pri osebah z zelo visoko dioptrijo ali pacientih, ki imajo pretanko roženico in torej laserski poseg zanje ni primeren.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.