Glavkom ali zelena mrena

Glavkom ali zelena mrena je očesno obolenje, pri katerem je v očesu zvišan tlak. Ta postopno privede do okvare optičnega živca, kar se najprej kaže s slabšim perifernim vidom, kasneje pa lahko pride tudi do hujše prizadetosti vida in v najtežjih primerih do popolne slepote.

Pacienti, ki jih prizadene glavkom oziroma zelena mrena, običajno zelo dolgo nimajo nobenih težav, saj te postanejo simptomatske šele pozno v poteku bolezni. Vzrokov za razvoj glavkoma je mnogo, zdravljenje pa je v glavnem odvisno od razloga, ki je povzročil razvoj povišanega očesnega tlaka. Lahko je konzervativno z zdravili, v nekaterih primerih pa je potrebna operacija. Uspešnosti zdravljenja pri vseh pacientih redno sledimo z merjenjem očesnega tlaka s tonometrom ter z obdobnimi pregledi očesnega ozadja.

Sorodni članki

  • Degeneracija makule

    Degeneracija makule je bolezenski proces, ki prizadene področje rumene pege na mrežnici. To je predel z največ vidnimi receptorji in mesto najostrejšega vida. Degeneracija makule se običajno pojavi v starosti. Na razvoj in napredovanje bolezni vplivajo mnogi dejavniki, med njimi tudi visok krvni tlak in slaba prekrvavitev mrežnice.

  • Odstop mrežnice

    Do odstopa mrežnice od očesnega ozadja običajno pride zaradi njenega zatrganja in posledičnega pojava drobne odprtine, prek katere pod mrežnico vdre očesna tekočina in pripomore k odstopu mrežnice.

  • Diabetična retinopatija

    Pri diabetični retinopatiji gre za spremembe na očesnem ozadju, ki so posledica prekomerno povišane vrednosti glukoze v krvi pri sladkorni bolezni. Zaradi tega začnejo majhne žilice na očesnem ozadju najprej nabrekati in nato puščati, na mestu poškodovanih žilic pa se pojavijo majhne krvavitve, ki v zgodnjih stadijih niso opazna in pacientom še ne povzročajo težav.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.