Diabetična retinopatija

Pri diabetični retinopatiji gre za spremembe na očesnem ozadju, ki so posledica prekomerno povišane vrednosti glukoze v krvi pri sladkorni bolezni. Zaradi tega začnejo majhne žilice na očesnem ozadju najprej nabrekati in nato puščati, na mestu poškodovanih žilic pa se pojavijo majhne krvavitve, ki v zgodnjih stadijih niso opazna in pacientom še ne povzročajo težav.

Težave pri napredovanju

Problem pri diabetični retinopatiji nastane z napredovanjem obolenja, ko se poleg točkastih krvavitev v mrežnici pričnejo razraščati nove žilice. Zato to fazo bolezni imenujemo proliferativna faza. V kasnejših stadijih bolezni se značilno pojavljajo obsežne krvavitve tudi v steklovino ali tako imenovani hematovitreus. Sicer pa se kot zapleti pri sladkorni bolezni lahko pojavijo še odstop mrežnice, glavkom ter tudi siva mrena, v končni fazi napredovanja bolezni pa je možna tudi slepota.

Ključna je preventiva

Učinkovitega zdravila za zdravljenje diabetične retinopatije ni, zato je zelo pomembna ustrezna preventiva. K zmanjšanju tveganja za razvoj te bolezni bistveno prispevata skrbno uravnavanje vrednosti krvnega sladkorja z ustrezno dieto in zdravili ter redno spremljanje pacienta s pregledi očesnega ozadja pri okulistu vsaj enkrat letno. V nekaterih primerih, ko gre za krvavitve v mrežnici, se odločimo za lasersko fotokoagulacijo, ki stanja sicer ne popravi, a prehodno zaustavi napredovanje sprememb.

Sorodni članki

  • Glavkom ali zelena mrena

    Glavkom ali zelena mrena je očesno obolenje, pri katerem je v očesu zvišan tlak. Ta postopno privede do okvare optičnega živca, kar se najprej kaže s slabšim perifernim vidom, kasneje pa lahko pride tudi do hujše prizadetosti vida in v najtežjih primerih do popolne slepote.

  • Degeneracija makule

    Degeneracija makule je bolezenski proces, ki prizadene področje rumene pege na mrežnici. To je predel z največ vidnimi receptorji in mesto najostrejšega vida. Degeneracija makule se običajno pojavi v starosti. Na razvoj in napredovanje bolezni vplivajo mnogi dejavniki, med njimi tudi visok krvni tlak in slaba prekrvavitev mrežnice.

  • Odstop mrežnice

    Do odstopa mrežnice od očesnega ozadja običajno pride zaradi njenega zatrganja in posledičnega pojava drobne odprtine, prek katere pod mrežnico vdre očesna tekočina in pripomore k odstopu mrežnice.

 
 

Ste primeren kandidat?

Če bi radi takoj izvedeli, ali ste primeren
kandidat za lasersko odpravo dioptrije,
odgovorite na sedem preprostih vprašanj.
Potrebujete le nekaj minut.

Preverite zdaj

Revija Vid&Gib

Novosti pri posegih za odpravo dioptrije, strokovne razlage očesnih težav, izkušnje drugih pacientov ter praktični nasveti za zdrave oči in boljši vid. Izpolnite obrazec in revijo vam bomo poslali po pošti.

Naročite se brezplačno

 
DOVOLI PIŠKOTKE

Ker želimo nenehno izboljševati spletno mesto Morela uporabljamo piškotke za potrebe statistične analize.
Za podrobnejše informacije si preberite več o zasebnosti in piškotkih.